2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Párizstól Pittsburghig – amerikai dokumentumfilm a klímaváltozás megállításáért

Március 26-án mutatták be New Yorkban, a Hunter College Közpolitikai Intézetben a nemzetközi sajtó képviselőinek a Párizstól Pittsburghig című környezetvédelmi dokumentumfilmet, amely az USA-beli problémák ismertetésén keresztül szól a klímaváltozásról, a világméretű problémákról.

A film a Bloomberg Philanthropy, a National Geographic, illetve a Radical Media összefogásából készült.

A Párizstól Pittsburghig című dokumentumfilmben megszólalnak amerikai városok polgármesterei, politikusok, vállalkozások vezetői, szakemberek és egyszerű amerikai állampolgárok. Mindannyian az éghajlatváltozás okozta katasztrófákról, viharokról, tűzvészekről beszélnek, és bemutatják azok káros társadalmi, gazdasági hatásait is. A néző szembesülhet az árvizek, a tűzvészek általi rombolásokkal, de megismerheti a megújuló energia lehetőségeit is.

Fotó: breuerpress.com

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és az energiahatékonyság növelésének kérdéseiben Pittsburgh és a polgármestere nyíltan fellépett Donald Trump politikája, a párizsi éghajlatváltozási megállapodásból való kilépése ellen.

A film vetítése után Rebecca Fleischman, a Bloomberg Philanthropies Environment munkatársa, illetve William Solecki, a Hunter College professzora beszélt a film hátteréről. Arról, hogy

mivel az amerikai szövetségi kormányzat letért a „zöld útról” és elkezdett kihátrálni a klímaegyezményekből, az amerikai nagyvárosok és az amerikai államok vezetői közül sokan úgy döntöttek, hogy vállukra veszik a klímaváltozás okozta gondok orvoslásának, illetve a megújuló energia elterjesztésének komoly ügyét, és harcba kezdenek a Föld megmentéséért.

A film elkészítésének legfőbb motorja Michael R. Bloomberg korábbi New York-i főpolgármester volt – jelenleg az ENSZ éghajlatváltozási különmegbízottja tisztét is betölti saját cégei irányítása mellett –, s azt mondja a filmben, hogy

lehet, hogy az amerikai kormány ellenzi a párizsi megállapodást, de az amerikai nép elkötelezett a céljai mellett, és semmit nem tehet Washington, hogy megállítson minket.

A filmet a világ 172 országában 43 nyelven vetítik. Magyarországra is eljutott, a National Geographic tűzte műsorára.

A film angol nyelvű előzetese:

Neked ajánljuk
Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) Kinn az orosz vadonban – Ősi völgyek (természetfilm) Természetfilmeket is vetítenek a vadászati világkiállításon A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: breuerpress.com
Vissza
Hírfolyam