2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fecskemese 2013 (videó)

Ebben a megkapó privát videóban lehűlésben legyengült, félholt és sorvadt fecskefiókák feljavítása, felnevelése, majd a visszavadítás folyamata látható. Ez a kinti reptetés, lehívás, levegőben csipeszből etetés, mialatt a szemünk láttára sajátítják el azokat a fogásokat, amelyekre az önálló életükhöz a vadonban szükségük lesz.

A visszavadítás általában 3-4, bizonyos példányok esetében akár 5 hétig is eltarthat. A videón szereplő fecskék több mint 4 hétig jártak vissza. A visszavadítás utolsó hetében már teljes mértékben el tudják magukat látni levegőben fogott rovarokkal, minden esetben megfelelő kondícióban, jóllakottan térnek vissza. Ettől függetlenül azért mohón rácsapnak a túrós keverékre is.

A visszavadítás első hetében még komoly problémát jelentő ragadozó madarakat ilyenkor már könnyedén kicselezik, sőt megesik, hogy csatlakoznak a kabasólymot vagy karvalyt szidalmazó fecskékhez, hogy ők is kivegyék a részüket a riasztásból. Mikor magukra öltik az ún. „vadonélő” külsőt, akkor napokon belül elérkezik a végső búcsú pillanata.

Egyes példányok az utolsó héten felvehetnek öreg fecskékre jellemző viselkedésformákat, ilyenek lehetnek pl. a látszat-párbaállás, fészeképítési próbálkozások, ami abban nyilvánul meg, hogy tócsából hordanak egy kis sarat, vagy fészekanyagot építenek be abba a fészekbe, amiben fel lettek nevelve, ezenkívül besegíthetnek a fiatalabb korosztály etetésébe is.

Neked ajánljuk
Île de Rhinau – Őserdő a Rajna mentén (természetfilm) Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja Szabó Adrienn: Magyar superfood ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam