2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra (videókkal)

A díjnyertes új-zélandi származású koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba. Egy másik előadásában Mozart Requiemjére koreografált egy előadást a hatodik földrész olvadó jegéről.

Az embert próbáló feladatra vállalkozó táncos a Royal New Zealand Ballet sztárja, Madeleine Graham volt, aki tizenkét napon keresztül -2 és -16 fok közötti hőmérsékletben táncolt a jeges Antarktiszon.

Fotó: antarctica.coreybakerdance.com/Jacob Bryant

A Birminghamban élő új-zélandi születésű fiatal koreográfus, Corey Baker a videó kapcsán elmondta: „Óriási kiváltság és elképesztően inspiráló élmény volt az Antarktiszon forgatni. Azt remélem, hogy ezzel a projekttel egy kicsit sikerül közel hozni az emberekhez ezt a hihetetlen helyet, ahova olyan kevesek juthatnak el, olyan módon, ahogy azt még soha senki nem tette. Történelmet írtunk ezzel a projekttel, ami önmagában is hihetetlen.”

A koreográfusnak bevallása szerint három szenvedélye van: hogy kivigye a táncot a színház épületekből, hogy minden lehetséges módon küzdjön a klímaváltozás ellen, és most már az Antarktisz is az ügyévé vált, amely számára – mint új-zélandi embernek – mindig is egy mágikus és misztikus helyet jelentett.

Corey Baker egy táncelőadást is készített a témában The Last Dance címmel Mozart Requiem című művére, jelezve, hogy az utolsó órában vagyunk, ami a Föld és az Antarktisz állapotát illeti.

Az alábbi videón egy részlet látható az előadásból, amelyben úgy épülnek le az áttetsző, jégszerű szcenográfiai elemek és fehér jelmezek, amilyen rohamos tempóban olvad az Antarktisz jege.

Neked ajánljuk
Így telt a karácsony egy svéd kunyhóban (videó) Egy fiatal svéd nő mindennapjai a természethez közel (videók) Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam