2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Énekóra gólyafióka módra

Megérkezik az egyik szülő a gemenci feketególya-fészekbe, a pelyhes fiókák pedig percekig csak mondják a magukét, be nem áll a csőrük.

A Gemenc Zrt., a Duna–Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól az érdeklődők bepillanthatnak egy feketególya-pár életébe. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a kamerát nem folyamatosan nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

A megfigyelt fészekbe márciusban érkezett egy feketególya-pár. Április végén négy fióka született, ám május 10-én arról írt a honlap, hogy valószínűleg a hűvös, csapadékos időjárás is közrejátszott abban, hogy 9-én estére két fióka már feltűnően legyengült, és 10-én reggelre egyikük, délután pedig a társa is elpusztult.

„A fiókáknak minden etetésnél meg kell küzdeniük egymással minden falatért. Ebben az időszakban rendkívül gyorsan nőnek, és amelyik néhány alkalommal nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez, az lemarad a növekedésben. Így egyre kisebb eséllyel vesz részt a harcban” – olvasható a tudósításban.

Ez a június 5-i videó a megmaradt két fióka „énekóráját” mutatja be, miután az egyik szülőjük visszatért a fészekbe:

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hatására egyre több gólya marad itthon télen Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás Természetfotó-pályázat a VIII. Fehértavi Darvadozás Trópusi vihar pusztít Houstonban Villanytaxik száguldoznak a Szajnán
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam