2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az igazi fair trade nyomában (videó)

A specialty kávé nyomába ered egy most debütáló dokumentumfilm, amely a fekete arany útján keresztül mutatja be az igazi fair trade kereskedelmet. Az út elején közép-amerikai farmercsaládok, a végén pedig a világ legmagasabb minőségű kávéjáért rajongó fogyasztó áll. A filmet Vass Gergely, a díjnyertes Virágvölgy operatőre fényképezte, a legnagyobb videómegosztón már ingyenesen megnézhető.

A Daisuke Mission dokumentumfilm El Salvadorban és Nicaraguában élő kávétermelő családoktól indulva meséli el a specialty kávé útját a cserjéktől egészen a fogyasztóig, miközben a méltányos kereskedelem valódi jelentőségét mutatja be. E kávéfajtának magas minősége ugyanis a kiemelt gondoskodásban rejlik, ennek az árát fizetik vissza méltányos áron a farmereknek.

A negyedórás, magyar feliratos alkotás megfogalmazza a névadó, Daisuke Tanaka misszióját is; a japán kávémester küldetése, hogy megtalálja a világ legjobb kávéját, miközben az általa kiépített fair trade rendszer anyagi és erkölcsi értelemben is támogatja a specialty kávét termelő családokat.

A film nem titkolt célja rávilágítani a kereskedelmi és a specialty kávék közötti óriási aránytalanságokra: jelenleg a világon megtermelt összes kávé 95%-át a kereskedelmi kávé teszi ki, ugyanakkor a New York-i árutőzsdén kifizetett ára még a termelők előállítási költségeit sem fedezi. Ezzel szemben a specialty kávé magasabb árának és közvetlen kereskedelmének köszönhetően a termelő közép-amerikai gazdák képesek nemcsak fenntartani családjukat, de fejleszthetik közösségüket, infrastruktúrájukat és ezáltal a kávé minőségét is. Ez a rendszer azért fenntartható, mert számos közvetítő kereskedő kiesik a láncból, ettől válik átláthatóvá és nyomon követhetővé a teljes folyamat.

Íme, a bő negyedórás film a misszióról:

Neked ajánljuk
Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) A brit Tesco után az ALDI is lépett a nehezen újrahasznosítható műanyagok kezelése érdekében Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam