2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Boldogság Királysága: Bhután, a világ egyetlen karbonsemleges országa (videó)

Bhután az egyetlen karbonnegatív vagy szénnegatív ország a világon. A 800 ezer lakosú országot a környezeti sajátosságai is segítik ebben, ám ahogy az itt látható, bő negyedórás, angol nyelvű, magyar feliratú előadásból kiderül: az ország vezetése is mindent megtesz azért, hogy megóvják a környezetet, megakadályozzák az orvvadászatot, a természet kizsákmányolását.

Bhután hegyvidéken, a Himalája lábánál fekszik, energiaigénye nem nagy, a hegyek közötti folyók pedig akkora mennyiségű vízenergiát termelnek, hogy exportálni is tudnak belőle. Emellett az ország nagy részét sűrű erdő fedi, ami sok szén-dioxidot von ki a levegőből.

Mindazonáltal nemcsak a szerencsének köszönhető, hogy Bhután ilyen jól áll energiával. Komoly pénzeket fektetnek az elektromosautó-iparba, szigorú energiavédelmi törvényeik vannak, és az erdőségeket is közösségi alapon védik és ápolják. Bhután amellett, hogy területileg is szerencsés, rengeteget tesz azért, hogy karbonnegatív lehessen.

Az országban már a nemzeti identitás része lett a környezettudatosság.

Az alábbi videóban Tshering Tobgay, Bhután miniszterelnöke beszél arról, hogy az ország vezetői számára milyen fontos a környezetük megóvása, az országuk a világon az egyetlen, amely szén-dioxid-semleges, sőt szén-dioxid-negatív. Emellett alapot hoztak létre annak érdekében, hogy az ősi szépségű hegyvidékes, erdős területeken megakadályozzák az orvvadászatot, a vadászatot, bányászatot, egyszóval a természet kizsákmányolását.

Neked ajánljuk
Egy Föld (rövidfilm) Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm) Máté Bence új kiállítása a természet iránti tiszteletre tanít Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: climenews.com
Vissza
Hírfolyam