2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Filmklub az Akadémián: A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka

Az MTA ingyenes látogatható filmklubjában október 15-én Szendőfi Balázs újabb természetfilmje tekinthető meg. Az alkotás középpontjában a Tisza-tó kettőssége, vad arca és az ember által szabályozott működése áll. A filmbemutatón a rendezővel is találkozni lehet.

A filmsorozat négyszer 26 percben követ végig egy évet tavasztól tavaszig a Tisza-tónál, és a bemutatott 29 halfaj és 26 madárfaj mellett megismertet különféle ökológiai munkafolyamatokkal: halfauna-felméréssel, halmentéssel, haltelepítéssel, szelekciós gyérítő halászattal, téli halágy létesítésével, kormorángyérítő vadászattal stb.

Közelről láthatjuk a bakcsófióka kikelését a tojásból, a vidra halfogását, a réti sasok civakodását, a fattyúszerkők költését vízi virágmezőn úszó fészkeiken. A nagy kócsag a kameráról centiméterekre halászik, az ívó, nagy pontyokat légi felvételekről is figyelhetjük. Elkísérjük a hódot éjszakai körútjára, a kárókatonát követjük a víz alá, és a legmagasabb őrfájára is. Közben a Tisza-tó a szemünk láttára változik.

A film előzetese:

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Szendőfi Balázs, a film készítője 
Borics Gábor hidrobiológus, Ökológiai Kutatóközpont
Kovács Sándor országgyűlési képviselő
Juhász Máté halász, biológus

A vetítés időpontja: 2019. október 15., 17:30 

A vetítés helyszíne: MTA Székház, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Neked ajánljuk
Madarak téli élete (videó) A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi (videókkal) Új sorozattal jelentkezik a Földről David Attenborough (videóval) A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam