2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Filmklub az Akadémián: A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka

Az MTA ingyenes látogatható filmklubjában október 15-én Szendőfi Balázs újabb természetfilmje tekinthető meg. Az alkotás középpontjában a Tisza-tó kettőssége, vad arca és az ember által szabályozott működése áll. A filmbemutatón a rendezővel is találkozni lehet.

A filmsorozat négyszer 26 percben követ végig egy évet tavasztól tavaszig a Tisza-tónál, és a bemutatott 29 halfaj és 26 madárfaj mellett megismertet különféle ökológiai munkafolyamatokkal: halfauna-felméréssel, halmentéssel, haltelepítéssel, szelekciós gyérítő halászattal, téli halágy létesítésével, kormorángyérítő vadászattal stb.

Közelről láthatjuk a bakcsófióka kikelését a tojásból, a vidra halfogását, a réti sasok civakodását, a fattyúszerkők költését vízi virágmezőn úszó fészkeiken. A nagy kócsag a kameráról centiméterekre halászik, az ívó, nagy pontyokat légi felvételekről is figyelhetjük. Elkísérjük a hódot éjszakai körútjára, a kárókatonát követjük a víz alá, és a legmagasabb őrfájára is. Közben a Tisza-tó a szemünk láttára változik.

A film előzetese:

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Szendőfi Balázs, a film készítője 
Borics Gábor hidrobiológus, Ökológiai Kutatóközpont
Kovács Sándor országgyűlési képviselő
Juhász Máté halász, biológus

A vetítés időpontja: 2019. október 15., 17:30 

A vetítés helyszíne: MTA Székház, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Neked ajánljuk
A vademberek Ben Fogle-lal – A magyar tanyasi életet választó angol pár (videóval) Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (természetfilm) Lélegzetelállító videón Pompeji pusztulása (videó) A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam