2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kitüntette a 93 éves II. Erzsébet a 93 éves David Attenborough-t

A királynő személyesen adta át a világhírű brit természettudósnak az elismerést, ami különleges nagyrabecsülés jele, mivel II. Erzsébet az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette nyilvános megjelenéseinek számát.

II. Erzsébet a Chatham House-díjat adományozta David Attenborough-nak a BBC televízióban futó Blue Planet II. (A kék bolygó II.) című sorozatért, amellyel az óceánokban lévő műanyagszemét globális veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A világhírű brit természettudós, aki a királynőhöz hasonlóan idén töltötte be 93. életévét, a BBC televízió természettudományi egységével együtt kapta az elismerést a sorozat „felvillanyozó hatásáért” – olvasható az InfoRádió honlapján.

A királynő személyesen adta át szerda este az elismerést, ami különleges nagyrabecsülés jele, mivel II. Erzsébet az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette nyilvános megjelenéseinek számát.

Sir David Attenborough és II. Erzsébet királynő Fotó: youtube.com

A brit televíziózás egyik legismertebb személyiségeként David Attenborough az 1950-es évek óta készít természetfilmeket. Baráti kapcsolatot ápol a királynővel, 2018-ban mindketten megjelentek egy fák védelméről szóló dokumentumfilmben, a királynő kertjében sétálgatva és kedélyesen társalogva:

Az évente átadott Chatham House-díj olyan személyeket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez.

„A műanyag-szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, mellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki, és egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő” – fogalmazott Robin Niblett, a Chatham House igazgatója.

Fotó: Facebook/David Attenborough

A David Attenborough narrációjával készült sorozat a legnézettebb széria volt 2017-ben a brit televízióban, és világszerte nagy sikert aratott. Számos megrendítő jelenetet mutatott be, például egy fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatroszról, vagy újszülött, és vélhetően a műanyagok miatt elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnáról:

Neked ajánljuk
Amerika vad évszakai – Tél (természetfilm) Amerika vad évszakai – Tél (természetfilm) Árpi bácsi fiókái – Gyerekek a természetben (videó) Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam