2020. november 28., Stefánia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tetten ért pillanat – A jégolvadás egy természetfotós szemével

„A jég világában láthatjuk, tapinthatjuk és hallhatjuk – közvetlenül a bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás folyamatát" – mondta James Balog nemzetközileg elismert természetfotós, aki szerint elképesztően fontos, hogy odafigyeljünk azokra a korántsem megnyugtató folyamatokra, amelyek a sarkvidékeken zajlanak.

2009-es TED-előadásában – amelynek szavai ma még fájóbban aktuálisak – Balog arról beszél, miért érezte szükségét annak, hogy különleges time-lapse-technológiával rögzítse és tegye mindenki számára jól láthatóvá a jég változásait az északi félteke eljegesedett területein.

Az Extreme Ice Survey projekt során többtucatnyi ember dolgozott öt éven keresztül azon, hogy szemléltessék, milyen hatással van a jégolvadásra a klímaváltozás, történetüket pedig azóta is igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, világszerte.

A videó a TED weboldalán magyar felirattal is megtekinthető.

Forrás: Youtube/GlobalClimateNews 
Neked ajánljuk
TED: Környezetvédelem – A szeretet forradalma (videó) David Attenborough filmjéből megtudhatjuk, miért lesz valóság a Holnapután című film (videóval) Már az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam