2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tetten ért pillanat – A jégolvadás egy természetfotós szemével

„A jég világában láthatjuk, tapinthatjuk és hallhatjuk – közvetlenül a bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás folyamatát" – mondta James Balog nemzetközileg elismert természetfotós, aki szerint elképesztően fontos, hogy odafigyeljünk azokra a korántsem megnyugtató folyamatokra, amelyek a sarkvidékeken zajlanak.

2009-es TED-előadásában – amelynek szavai ma még fájóbban aktuálisak – Balog arról beszél, miért érezte szükségét annak, hogy különleges time-lapse-technológiával rögzítse és tegye mindenki számára jól láthatóvá a jég változásait az északi félteke eljegesedett területein.

Az Extreme Ice Survey projekt során többtucatnyi ember dolgozott öt éven keresztül azon, hogy szemléltessék, milyen hatással van a jégolvadásra a klímaváltozás, történetüket pedig azóta is igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, világszerte.

A videó a TED weboldalán magyar felirattal is megtekinthető.

Forrás: Youtube/GlobalClimateNews 
Neked ajánljuk
A globális felmelegedés (videó) Masztodonok, a jégkorszak óriásai (dokumentumfilm) A tundra lángjai messzire elérnek Richard Panek: Mi a baj a gravitációval? – A talpunk alatt lapuló rejtély megoldása Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam