2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

NASA: Hogyan járták körbe a Földet az elmúlt fél év füstfelhői? (videó)

A NASA látványos műholdkép-animációt készített, amelyen több hónap adatait összefűzve követhető többek között az amazóniai és az ausztrál tüzek füstfelhőinek terjedése, de hangsúlyos az ipari szennyezésből a légkörbe kerülő anyagok útja is.

A füstfelhő nagyjából 1 perc után kezd látványos lenni, másféltől pedig rádöbbenhetünk, mennyire drámai események folytak a déli kontinensen a közelmúltban – osztotta meg Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ leírása szerint kompozit műholdképekről van szó, amelyeket több különböző hullámhosszú sugárzás detektálásával és megfelelő vegyítésével állítanak elő. A látványos, valóban lángokra emlékeztető színezés tehát nem az, amit a műholdról lenézve látnánk, hanem utólagos feldolgozás eredménye. A valóságon viszont ez mit sem változtat:

hatalmas mennyiségű szennyező anyag jutott a levegőbe Dél-Amerika, Afrika és az Antarktisz fölé.

Az animáción az erdő- és bozóttüzek okozta füstön kívül a szaharai por, a hurrikánok és tájfunok vándorlása, továbbá az északi kontinens ipari központjaiból a légkörbe kerülő aeroszolok útja is látványos.

Neked ajánljuk
Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Saját kertjében forgatja új sorozatát David Attenborough Milyennek látszik a Marsról a Föld és a Vénusz? A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam