2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyönyörű holdszivárvány, lenyűgöző fényoszlopos naplemente (videóval)

Ritkán látható holdszivárványt kapott lencsevégre múlt csütörtökön az Időkép prédikálószéki webkamerája. Rá egy napra gyönyörű fényoszlopos naplementét örökített meg a honlap több, északkeleten élő olvasója.

Holdszivárvány

A szivárványok egy ritkán megfigyelhető fajtája, a holdszivárvány jelent meg a minap az éjszaka közepén az Időkép prédikálószéki webkameráján. A holdszivárvány ugyanúgy jön létre, mint nappali társa, kialakulásához viszont erős holdfényre (leginkább teliholdra) és alacsony holdállásra van szükség. Általában fényszennyezéstől mentes területeken jelenik meg, ezért sem olyan egyszerű megpillantani.

Fényoszlopos naplemente

A naposzlop, más néven fényoszlop napkelte vagy napnyugta körül látható oszlopszerű fényjelenség, melyet általában a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hoz létre. Ezt a légköroptikai jelenséget figyelték meg március 13-án napnyugta környékén az északkeleten élők. Sokan ragadtak kamerát közülük, a mezőkövesdi Lázár Endre ezt a képet készítette:

Fotó: idokep.hu/Lázár Endre (Mezőkövesd)

A fényoszlopos naplementéről további képek az idokep.hu-n láthatók.

Neked ajánljuk
Lélegzetelállító „égi attrakció” – Az egyik legritkábban megfigyelhető felhőtípus napnyugtakor (videóval) Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Komposztálásra fel! ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam