2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók)

A koronavírus-helyzetre való tekintettel Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika három lenyűgöző természetfilmje is ingyenesen hozzáférhetővé vált a YouTube-on: a Vad Szigetköz – A szárazföldi Delta, a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete, valamint a Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című alkotások.

Vad Szigetköz – a szárazföldi delta

>>A Duna és a magyar–szlovák országhatár által kettészelt terület, a Szigetköz és a Csallóköz természeti adottságai szerint egy táj, „Európa legnagyobb szárazföldi deltája”.

Csodálatos helyre vezet el a rendező, ahol a természet, s talán nem túlzás, a természet által a teremtés titkaiba és csodáiba nyerünk bepillantást. A szemünk előtt tárul fel az élet örök szép körforgása. A főszereplők egy hódcsalád tagjai, de az egymáshoz egész életen át hűséges hattyúk, valamint a kormoránok is jó ismerőseinkké válnak a film során. S mellettük feltűnik még számtalan faj: halak, madarak, rágcsálók, rovarok, emlősök – úsznak, repülnek, táncolnak a tájban.

A történet egy évet ölel fel: az évszakok egymásutánjában mutatja be a Szigetköz szebbnél szebb arcait. A forgatás éve (2013) különleges volt a Szigetközben: a Duna júniusi nagy áradása nem maradt következmények nélkül sem a hódcsalád, sem a terület más lakóinak életében. A film többek között ebbe is betekintést enged.>> (magyarkurir.hu)

Vad Kunság – A Puszta rejtett élete

Első pillantásra olyan, mint a többi európai síkság. Egykor a szél, a folyók munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar puszta mégis más: titkos életet él, ahol mindig történik valami. Nagy testű madarak lökdösik-taszigálják egymást, a fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok, és mindezt megtapsolja egy bagoly. A legkülönösebb szerzet maga a főszereplő. Az aranysakál régen itt élt, de mivel üldözték, évtizedekre eltűnt. Ez a négylábú ragadozó azonban, dacolva a veszéllyel, visszatér és családot alapít. A fagyos éjszakában az új falka már együtt üvölti: ez a táj a mi birodalmunk.

Mosonyi Szabolcs, a nagy sikerű Vad Magyarország operatőre egy újabb világszínvonalú természetfilmet készített, ezúttal Vad Kunság – A Puszta rejtett élete címmel az Alföld gazdag élővilágáról. A film látványos beállításokkal, a maga „vadságában”, epizódszerű történeteken keresztül ábrázolja a Kiskunság és Nagykunság állat- és növényvilágának széles skáláját. A 2. Magyar Filmhéten a Legjobb ismeretterjesztő filmnek választott, és a 12. Aranyszem Operatőr Fesztivál Természet kategóriájának fődíját elnyert alkotás a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon is fődíjat nyert. A film a WWF Magyarország ajánlásával került a mozikba. (pannonia-entertaiment.hu)

Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág

Budapesttől alig karnyújtásnyira, Táborfalva határában tábla állítja meg az érkezőt: belépni életveszélyes és tilos. Itt kezdődik a tiltott zóna, Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere, ahol másfél évszázada folynak harcászati gyakorlatok. A veszély és a tiltás ellenére a zóna mégis sűrűn lakott. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a művelt, alföldi tájról. A fegyverek védik őket. (mafab.hu)

Neked ajánljuk
Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) 300 nap egy lakatlan szigeten (dokumentumfilm) Antarktisz – Egy év a jégen (többszörösen díjnyertes dokumentumfilm) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: youtube.com
Vissza
Hírfolyam