2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új magyar természetfilm: Kalandjaim a parányok világában (filmelőzetes)

Törékeny világunkban a legkisebb földlakótól az emberiségig minden mindenhez kapcsolódik. Ember és természet folytonos kölcsönhatásából mérettől függetlenül minden élőlény kiveszi a részét. A Természetfilm.hu Egyesület legújabb filmjéből a parányi vízi egysejtűek világával ismerkedhetünk meg. A Kalandjaim a parányok világában című lélegzetelállító ismeretterjesztő film televíziós premierje június 7-én lesz a Duna Televízióban.

A parányi élőlények a Kárpátok kristálytiszta forrásainak vizében éppúgy ott vannak, mint a kacsaúsztató tavacskákban. Aprók ugyan, de ez mit sem von le jelentőségükből. A túlélés igazi mesterei ők. Életükről és formagazdagságukról forgatta legújabb dokumentumfilmjét a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely a harmadéves biológus hallgatóval, Becz Barnabás Álmossal, akinek a mikroszkópján keresztül beleláthatunk az egysejtűek titkos életébe. A leendő kutató – tanulmányai mellett – iskolai mikroszkópos szakkört vezet, ismeretterjesztő előadásokat tart, a filmben pedig egy igazi expedíción keresztül vezeti végig a nézőt az életünket ezer szálon befolyásoló egysejtűek világába.

Becz Barnabás Álmos a mikroszkóp mögött Fotó: termeszetfilm.hu

A film a folyókban, tavakban, szikes tócsákban, a Kis-Balaton vizében is életben maradó mikroorganizmusokat mutatja be nekünk, fura szerzetekről rántja le a leplet a tőzegmoha levélkéi közt éppúgy, mint a Ráckevei-Duna-ágban. Napállatkák, harangállatkák, kerekesférgek rejtett világa rajzolódik ki előttünk.

„Az expedíció a Kárpát-medence legmagasabb csúcsaitól egészen az Alföld szikes tavaihoz elvezetett. Mivel a cél a lehető legtöbb különleges egysejtű felkutatása volt, Álmosnak egy olyan guruló jármű volt a segítségére, amiben berendeztünk egy kész minilabort. A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtőüvegek sorakoztak, kipárnázott dobozokban kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket” – mesélt a film elkészítésének részleteiről ifj. Kollányi Ágoston, a film rendezője.

Az új magyar természetfilm kulisszatitkairól a termeszetfilm.hu oldalon olvashatók további érdekességek.

Neked ajánljuk
Egy délután a legelőn Sáfián László juhásszal (dokumentumfilm) Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon (természetfilm) Csodás előzetes készült a hortobágyi vadlovakról szóló új filmhez Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: termeszetfilm.hu
Vissza
Hírfolyam