2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről

A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) több mint tíz éve fürkészi folyamatosan a Naprendszer központi csillagját. A NASA most egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé a Nap elmúlt egy évtizedéről.

Az SDO eddig 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról, csaknem 20 millió gigabyte-nyi adatot összegyűjtve az elmúlt egy évtizedben. Ezek az információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak a Naprendszerre gyakorolt hatásaira vonatkozóan – olvasható a NASA honlapján.

Műszerei révén az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról. Csak a légköri képalkotó műszeregyüttese (AIA) 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszon. A tíz évet tömörítő 61 perces videóhoz csak egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel.

A videóban látszanak a 11 évig tartó napciklus során megfigyelhető naptevékenységi jelenségek, valamint olyan jelentős események, mint a bolygóáthaladások és a kitörések.

Fotó: NASA

A videó aláfestő zenéjét, amely a Solar Observer címet kapta, Lars Leonhard német zenész komponálta.

Noha az SDO egy pillanatra sem tévesztette szem elől a Napot, mégis vannak pillanatok, amelyeket elszalasztott, például amikor a Föld vagy a Hold rövid időre kitakarták a műholdat.

Az SDO misszió várhatóan 2030-ig folytatja a Nap megfigyelését.

Neked ajánljuk
Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Egy Föld (rövidfilm) Részleges napfogyatkozást láthatunk június 10-én Magyarországról is Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam