2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vademberek Ben Fogle-lal – A magyar tanyasi életet választó angol pár (videóval)

Vélhetőleg nem sok olyan ember él a világon, aki az évek alatt összegyűjtött pénzét arra költi, hogy egy idegen országban – melynek a nyelvét egyáltalán nem beszéli –, a semmi közepén megvegyen egy teljesen lerobbant házat, a maradékból pedig megpróbálja úgy toldozni-foldozni, hogy ne dőljön a fejére. Egy fiatal angol pár pontosan így tett, a hazánkban is rendkívül népszerű Ben Fogle pedig utánajárt, hogy mire is vállalkoztak ezek a fiatalok. 

Julia Pryke és Gareth Shone, hátrahagyva átlagos polgári életét, a Somogy megyei Gadácson találta meg új otthonát. A Spektrumon TV-csatornán látható,

A vademberek Ben Fogle-lal című sorozat számtalan olyan embert mutat be a világ minden tájáról, akik hátat fordítottak a nyugati társadalom csapdáinak, hogy a föld legelszigeteltebb helyszíneinek egyikén építsék fel otthonukat.

De Julia és Gareth még a sokat látott Ben Fogle-t is meglepte, őt idézve: „Ez az egyik legfurcsább hely, ahol valaha jártam – ezt most kimondom.” „Van benne valami Stephen King-es, amikor rossz az idő…” – tette hozzá Julia.

A dél-afrikai lány 2008-ban költözött Berkshire-be, és ott ismerkedett meg a cipész Garethtel. Úgy döntöttek, hogy ledobják magukról a csekkes befizetések nyűgét. 2015-ben az interneten találtak rá a 3000 fontot érő – vagy nem érő – düledező házra, a maradék 2000 fontjukból pedig nekivágtak az ismeretlennek. Méghozzá úgy, hogy még soha nem jártak Magyarországon, és a házat is csak beköltözéskor látták először.

Julia Pryke és Gareth Shone a gadácsi házuknál Ben Fogle-lal Fotó: Spektrum TV

A pici házban a fűtést és a főzést egy helyi ócskástól vásárolt fatüzelésű kályha biztosítja. Van áram, de spórolás szempontjából napelemet szereltek fel. Egyetlen fix költségük a vízszolgáltatás díja havi 1 fontért. Nagy hidegben kabát, sapka, sál az öltözékük a házban, viszont télen is az udvaron lévő zuhanyzót használják. A komposztáló vécéjüket a hölgyek használják, a férfiaknak be kell érniük egy műanyag tartállyal. Semmit sem bonyolítanak túl.

Julia Johannesburgban nőtt fel tehetős családban, jómód, csillogás és luxus közepette. Szülei mindent megadtak neki, hogy tovább folytathassa azt az életmódot, amelybe született, ő viszont fellázadt, és otthagyta az egyetemet, hogy fodrász legyen.

„Minél kevesebbed van, annál többet érsz. Jobban tudsz figyelni arra, hogy ki vagy valójában, és mik a céljaid. Ha van egy álmod, azt bárhol meg fogod tudni valósítani”

– vallja Julia.

A szülők nagyon csalódottak voltak, de a jó viszony megmaradt. Édesapja időközben meghalt, de édesanyja, Terry meglátogatta őket Dél-Afrikából. Julia anyukáját természetesen felkavarták a látottak, de el kellett fogadnia, hogy lánya szakított korábbi életével, és a saját útját akarja járni jómódú édesanyja támogatás nélkül.

Bent, a műsorvezetőt sem nyűgözte le az elhagyatott vidék, de sok sikert kívánva távozott, és pár éven belül visszatért a fiatalokhoz.

Ben Fogle első filmje a fiatal angol párról magyar nyelven ide kattintva tekinthető meg, míg a második látogatásról készült angol nyelvű anyag itt érhető el.

Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: blikk.hu
Vissza
Hírfolyam