2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Misztikus fényoszlopok jelentek meg több helyen Magyarország felett (videókkal)

Fejér megyében az Időkép több felhasználója is lefotózta a különös jelenséget, és a honlap webkamerái a Balatonnál is feltűnt fényoszlopokat szintén megörökítették.

Többen fotózták le a látványos és viszonylag ritkán látható jelenséget Velence és Székesfehérvár környékén. A fények az erős fagy miatt jöttek létre, többfelé ugyanis –5 fok alá vagy környékére hűlt a levegő.

Fotó: idokep.hu/Aradi Barna (Velence)
Fotó: idokep.hu/Marton Zoltánné

Az Időkép magyarázata szerint a jelenség a naposzlopokhoz hasonló módon alakul ki, vagyis a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre a fényoszlopot.

Ehhez a légkör magasabb rétegeiben gyakran ideális körülmények alakulnak ki, a felszínen viszont más a helyzet. Ahhoz, hogy az utcai lámpák felett is megjelenjen, extrém hidegre (–30 fok körül) van szükség, de ha megfelelőek a nedvességi viszonyok, és elegendő kondenzációs mag van a légkörben, akkor –5, –10 fok is elég a kialakulásához.

A kedvező légköri feltételek a Balatonnál is adottak voltak a fényoszlopok számára, melyekből akár egytucatnyi is megfigyelhető volt péntek este 7 és fél 10 között.

Neked ajánljuk
Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó) Így készíthetünk otthon herbamézet Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam