2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi (videókkal)

A kaliforniai Nico Georis két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja. Georis szerint a növényeknek rengeteg mondanivalójuk van nekünk, különösen most, amikor az emberek nem igazán tartják tiszteletben a természeti világot.

Maximilla Lukacs filmen dokumentálta, ahogyan Nico Georis „éneklésre bírja” hatalmas monstera növényét, akit Shirley névre keresztelt – olvasható a fidelo.hu honlapon.

 

Egyes növények reggel reagálnak az érintésre, de éjjel nem. Amikor növényekkel „turnézott”, észrevette, hogy különböző dalokat „énekeltek” attól függően, hogy hol voltak. A növények néha hosszú ideig teljesen csendben voltak, de amikor egy ember egyenesen feléjük tartott, nyugtalan zajzenébe fogtak.

A kaliforniai zenész azt mondja, ezen a kísérleten keresztül meggyőződött arról, hogy a növények sokkal életképesebbek és érzelmesebbek, mint azt valaha gondoltuk volna.

„Túl kell lépnünk azon a felfogáson, hogy az ember a legintelligensebb faj az univerzumban. Bárhová nézek, élő, tudatos növényeket látok, akik folyamatosan rejtélyes zenét pulzálnak, és látom, hogy nélkülük nem élhetünk ezen a bolygón” – mondja Georis.

Számára fájdalmas volt belegondolni, hogy akkor, amikor a film készült, s a Föld két legnagyobb egybefüggő erdősége égett hatalmas területen Amazóniában és Szibériában, milyen hangok, sikolyok hagyhatták el a növények szervezetét.

Georis növényzenéjéből egy egész lejátszási lista elérhető a Spotify-on.

Neked ajánljuk
Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) 300 nap egy lakatlan szigeten (dokumentumfilm) Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam