2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Etna legújabb kitörése (képekkel és videókkal)

Az Etna hetek óta folyamatosan aktív, azaz megállás nélkül zajlik a csúcsán lévő kráterekben a robbanásos kitörés. Ezek kisebb lávatűzijáték-kitörések, amelyek nem jelentenek veszélyt – közölte az Infostarttal a vulkán jelenlegi működésével kapcsolatban Harangi Szabolcs egyetemi tanár.

Ugyanakkor amilyen nehéz egy nyugalomban lévő tűzhányó esetében előre jelezni azt, hogy ki fog törni, olyan nehéz megmondani, hogy ez a békés vulkáni működés mikor vált erőteljesebb kitörésbe, ami már nagyobb területet veszélyeztethet. Az Etna pedig ilyen, képes akár az egyik pillanatról a másikra váltani.

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino
Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki magából az Etna tűzhányó délkeleti krátere a szicíliai Catania város közelében 2021. január 16-án. Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

 Videók a kitörésről:

Neked ajánljuk
A vulkánkitörések akár éghajlat- és ezzel együtt társadalmi változást is okozhatnak Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) A kriptovalutáknál alkalmazott technológia a művészi aukciókra is betette a lábát... Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam