2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Filmkészítő maraton a környezettudatos gondolkodásért

A környezettudatos gondolkodás elősegítésére rövidfilmpályázatot hirdetnek Shoot4Earth – Forgass a Földért! címmel. A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István Oscar-díjas filmrendező zsűrizi.

A szervezők szerdai közleménye szerint a magyar kezdeményezésű versenyt amerikai, ázsiai, ausztrál, európai és magyar filmesekkel, környezetvédőkkel összefogva hirdetik meg április 17-re.

A rendezvény célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több elemet ismertetnek, melyekből egy elemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. A filmkészítő játékra a világ bármely részéről bárki jelentkezhet. Nevezési díj, korosztályi és technikai megkötés nincs. A film lehet élőszereplős rövidfilm, videoklip vagy animáció.
A 24 órás maraton az időzónák figyelembevételével egyszerre, egy időben zajlik a világon.

Fotó: shoot4earth.org

Regisztrálni a maraton kezdetéig, a verseny hivatalos honlapján lehet.

A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható. A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan egy perc hosszúságú filmekben kell felhívniuk a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért. 

A közlemény szerint a zsűri elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező, társelnöke, Sandeep Marwah, az Asian Academy of Film and TV elnöke (India), a verseny művészeti igazgatója pedig Karl Bardosh, a Tisch School of the Arts New York University tanára lesz.

A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását a kontinenseken, illetve egyes országokban regionális producerek segítik.

A szervezők felidézik, hogy a világ egyik legnehezebb filmes játékának létrehozását éveken keresztül személyesen segítette Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező és sok ismert magyar filmes is, köztük Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című film rendezője.

Neked ajánljuk
Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) 300 nap egy lakatlan szigeten (dokumentumfilm) Antarktisz – Egy év a jégen (többszörösen díjnyertes dokumentumfilm) Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam