2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon (természetfilm)

Ebben a lenyűgöző, közel negyvenperces természetfilmben olyan egyedülálló hortobágyi élőhelyek figyelhetők meg, amelyek egyébként rejtve maradnának még a természetjáró ember szeme elől is.

A film a Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon természetvédelmi LIFE-pályázat munkálatairól készült, s benne megtekinthetők azok az élőhelyek, amelyek természeti állapotát jelentősen javították a pályázat akciói. A film testközelből mutatja be a kezelési munkálatokat, a csatornaelmunkálásokat, a szárzúzást, az őshonos háziállatokkal történő legeltetést.

Megtekinthetjük azokat a védett élőlényeket is, amelyek a területkezelés hatására kialakult élőhelyeket birtokba vették.

Ilyen a projekt címermadaraként is megjelenő nagy goda, a bíbic vagy a vöröshasú unka, melyeknek évről évre emelkedő létszáma a vizesélőhelyek arányának folyamatos növekedését jelzi.

Föltűnnek emellett azok a tájképi, kultúrtörténeti és néprajzi értékek, melyek oly különlegessé és értékessé teszik a hortobágyi pusztát.

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. filmje változatos technikákkal készült, egyaránt szerepelnek benne kézikamerás, drónos vagy repülőgépről készített légi fotók, hogy a néző minél inkább testközelből láthassa mind a munkafolyamatokat, mind az azok eredményeképpen kialakult természeti értékeket.

Neked ajánljuk
Csodás előzetes készült a hortobágyi vadlovakról szóló új filmhez Meccs a természettel – avagy 13 hős története! (dokumentumfilm) Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: legelotavak.hu/youtube.com
Vissza
Hírfolyam