2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Régi filmfelvételen keltették életre a kihalt tasmán tigrist (videóval)

A 80 másodperces, színezett filmet a kihalt fajok ausztrál emléknapján mutatták be, amelyet a 85 éve elpusztult Benjamin emlékére minden évben szeptember 7-én tartanak. Benjamin volt a faj legutolsó ismert, fogságban élő példánya. 

Az Ausztrál Nemzeti Film- és Hangarchívum közlése szerint ez a leghosszabb felvétel, amely a farkasszerű erszényes ragadozóról készült. Összességében alig tucatnyi néma, fekete-fehér felvételtöredék létezik a különös fajról.

Az intézmény a régi filmek helyreállításával és színezésével foglalkozó párizsi Composite Films stúdiót és alapítóját, Samuel Francois-Steiningert bízta meg a munkával, amely mintegy 200 órát vett igénybe.

A felvétel a korához képest „bámulatos” volt, de nagy kihívás volt a színezése, mivel az állaton kívül nagyon sok elem volt még a képen. Felbontása és minősége miatt sok részletet kellett kidolgozni és animálni – mondta el Francois-Steininger.

A rövid filmrészleten látható, amint a farkasszerű, csíkos bundájú húsevő erszényes körbejárkál szűk kifutójában, leül, fújtat és vakarózik. A felvételt David Fleay készítette 1933 decemberében Hobart város egykori állatkertjében, a Beaumaris Zooban. Fleay-t a munka közben állítólag fenéken harapta Benjamin.

Az Ausztrál Nemzeti Múzeum (NMoA) szerint a nagyjából 180 centiméter hosszú, 60 centiméter marmagasságú és 20-30 kilogrammosra megnövő tasmán tigris vagy erszényesfarkas (Thylacinus cynocephalus) eredetileg Ausztráliában és Pápua Új-Guineán is előfordult. 2000 éve azonban vélhetőleg a dingók térhódítása miatt eltűntek ezekről a területekről, az európai gyarmatosítás ideje alatt viszont még mintegy 5000 egyedet számláló populációt találtak Tasmániában.

Amikor a szigetre 1824-től betelepítették a birkákat, az állatok elhullásáért a tasmán tigrist tették felelőssé, és pénzjutalommal biztatták az embereket a ragadozó vadászatára. Az NMoA szerint mindez annak ellenére történt, hogy bizonyítékok szerint a kóbor kutyák és a nem megfelelő gazdálkodás volt a birkaállomány veszteségeinek oka.

A vadászat, az élőhelyek elvesztése és a szigetre behurcolt betegségek miatt 1910-re már nagyon ritkának számított a tasmán tigris.

Az eredetileg vadon élő Benjamint 1933-ban fogták be és szállították a Beaumaris Állatkertbe. Egy fagyos éjszakán azonban az állatot véletlenül kizárták kifutójának védett fedezékéből, ezért az éjszakát a kifutó betonján töltötte. A korábban kiváló egészségű erszényesfarkas ezt követően pusztult el 1936. szeptember 7-én, csupán két hónappal azután, hogy a faj kormányzati védelmet kapott.

Benjamin halála után az intenzív keresések és felajánlott jutalmak ellenére sem találtak újabb példányt. A fajt hivatalosan 1982-ben nyilvánították kihalttá, az ausztrál kormány azonban később felülvizsgálva az időpontot arra jutott, hogy Benjamin 1936-os kimúlásával tűnt el a faj.

Neked ajánljuk
Vad Dél-Afrika – Óriások földje (természetfilm) Vad Dél-Afrika – Óriások földje (természetfilm) Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam