2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekli, mi van egy hurrikán belsejében? (videókkal)

A világon először készített felvételeket egy hurrikán belsejében egy drón. A szörfdeszkához hasonló, kamerával felszerelt eszközt egy négyes erősségű hurrikánba irányították amerikai kutatók.

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) drámai felvételein a drón 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 kilométer per órás széllel küzd meg a Sam hurrikán belsejében.

A Saildrone nevű eszközt az azonos nevű cég készítette. A szélerő hajtotta, hét méter hosszú drón egy hurrikánvitorlával is rendelkezik, melyet arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek, miközben adatot gyűjt a Föld legpusztítóbb erőiről.

A cég honlapja szerint a szerkezet képes mérni a szél erejét és irányát, a légköri nyomást, a hőmérsékletet, a só- és páratartalmat és még számos más értéket.

„Reméljük, fejleszteni tudjuk az előrejelzési modelleket, melyek a hurrikánok gyors erősödését jósolják meg” – mondta Greg Foltz, a NOAA kutatója.

A gyors erősödés, amikor a hurrikánok szélereje órák alatt válik intenzívebbé, súlyos fenyegetést jelent a partvidékeken élő közösségek számára. A legénység nélküli rendszerek adatgyűjtése sokat segít az ezekre vonatkozó ismeretek fejlesztésében.
A kutatók figyelmeztetése szerint a klímaváltozás hatására felmelegszik az óceán, és erőteljesebbé válnak a hurrikánok, növekvő veszélyt jelentve a partokon élőkre.

Neked ajánljuk
Semmilyen veszélyt nem jelentett a Föld előtt elhaladó aszteroida (videóval) A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam