2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Külföldön már elismerték, itthon is jön a Vadlovak – Hortobágyi mese (filmelőzetessel)

November elején mozikba kerül Török Zoltán új, grandiózus természetfilmje, amelyben Cseppke, a vadlócsikó felnövését kísérhetjük végig a hortobágyi vadlórezervátumában, Pentezugban. A legfejlettebb technikákkal, több mint két évig forgatott Vadlovak – Hortobágyi mese máris számos nemzetközi filmfesztiválon megmérettetett, és elismerésben részesült.

A 2021-es év örömmel indult a stábnak: még januárban a magyarországi Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen Jan Henrikkson és Török Zoltán munkáját ismerték el. A nyár folyamán az European Cinematography Awardson a filmet választották az idei év legjobb természetfilmjének, Oliver Heuss a legjobb filmzene kategóriában, Mohammed Nur a legjobb filmplakát kategóriában lett díjazott. Hargittai Lászlót, a film vágóját jelölték a Magyar Mozgókép Díjra, illetve ugyanitt a film jelölt volt dokumentumfilm kategóriában.

A Vadlovak – Hortobágyi mese Németországban a Green Screen Fesztiválon megkapta a legjobb filmnek járó díjat, az észtországi Matsalu-i Nemzetközi Fesztiválon pedig a legjobb rendezőnek járó elismerést, és a közönségdíjat is bezsebelte a Vadlovak – Hortobágyi mese. Híre a tengerentúlra is eljutott, az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett Animal Behavior Society filmes versenyén a legjobbnak választották a Hortobágyon játszódó természetfilmet. Az esemény zsűrije és a közönsége is biológusokból, etológusokból áll, akik kimondottan szakmai szemmel nézik a világ minden tájáról beérkezett műveket.

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadlóménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, ahol a vadlovak háborítatlanul élhetnek a hatalmas pusztán. Ide születik meg a Vadlovak – Hortobágyi mese főszereplője, Cseppke, a vadlócsikó,

aki szülei vezetésével vándorol a mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

Török Zoltán filmje eddig 15 díjat és jelölést kapott világszerte, és jelenleg is versenyben van a rotterdami Wildlife Film Festivalon, illetve Írország és Ausztria rangos természetfilm-fesztiváljain is.

Neked ajánljuk
A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 2/3. (videók) A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 1/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: promotions.hu
Vissza
Hírfolyam