2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval)

A Föld be- és kifújja a szenet – ezt látni egy újonnan készült, lenyűgöző animációban. A rövid videó azt mutatja be, ahogyan a növények az évszakok változásával felszívják, majd kibocsátják a szenet.

Az animációban jól látni, ahogy a kontinensek nyáron kiürülnek, az időpontokat és a helyeket, valamint azt, hol nő a növényzet, és hogy szívnak ki szén-dioxidot a növények a légkörből. Ha tél van, a kontinensek felfújódnak, jelezve, hogy a növényzet kihal, és szén szabadul fel.

A változások a mérsékelt övi szélességi körökön a legszembetűnőbbek, például a kontinentális Európában és Észak-Amerikában, ahol az évszakos különbségek hangsúlyosabbak. Az egyenlítői régiók nem változnak annyira az év során, míg egyes sivatagi régiók, mivel ritka növényzetűek, egyáltalán nem tárolnak vagy bocsátanak ki sok szenet.

„Az animáció adatai műholdas megfigyelésekből és több száz szén-dioxid-megfigyelő állomásból származnak világszerte” – mondta Markus Reichstein, a németországi Max-Planck-Institute for Biogeochemistry biogeokémiai integrációs osztályának igazgatója, aki januárban tette közzé a kisfilmet.

Egyértelműen látszik a növények jelentősége is a növényekkel teli helyeken, mint a brazil Amazonas és Kelet-Európa erdői, amelyek a déli, illetve az északi féltekén nyaranta hatalmas mennyiségű szenet vesznek fel. Az óceán nem szerepel az animációban, mert bár az óceán felveszi a szenet, nem mutat erős szezonális mintákat – mondta Reichstein.

A kutató azt is elmagyarázta, hogy éghajlatváltozás megváltoztatja a növényzet növekedési mintáját szerte a világon, így a szénnek a bioszférába történő be- és kiáramlása is változik. Ezek a változtatások túl kicsik ahhoz, hogy megjelenjenek egy olyan vizualizáción, mint amilyen ez az animáció, de különböző helyeken más-más hatásuk lesz.

Például a melegebb, hosszabb nyarak az északi féltekén jót tehetnek a növények növekedésének – mutat rá Reichstein. Ám ahol a felmelegedés a csapadék hiányával jár – mint az amerikai nyugati országok nagy részén –, ott az éghajlatváltozás korlátozhatja a növények növekedését.

Az, hogy hogyan változik a szénciklus hónapról hónapra, sokat elárul. Reichstein szerint a társadalom számára az az üzenet, hogy

az erdők kulcsfontosságúak a bolygó egészsége szempontjából.

A legújabb kutatások szerint az Amazonas, a bolygó egyik legnagyobb szén-dioxid-nyelője a közelmúltban évente több szenet bocsátott ki, mint amennyit felvett az erdőirtásnak és erdőtüzeknek, valamint a szénciklusnak köszönhetően.

Neked ajánljuk
A NASA közvetítése a teljes holdfogyatkozásról (videó) Elon Musk: Vigyázzunk a mesterséges intelligenciával! (videó) A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Gyereknapi programokkal, kisállatokkal, lepkekerttel készül az Állatkert a hétvégére A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást
Tovább a forrásra: livescience.com
Vissza
Hírfolyam