2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Kutya nélkül nem jó létezni” – Film készült Fátyolról, a kabalakutyáról

Fátyol – Erdőn innen, városon túl címmel fikciós dokumentumfilm készült Csővárberki Fátyolról, a Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról. A történetben két ismert színész neveli a kölyköt az erdei, illetve urbánus életre, bizonyítva, hogy a magyar vizsla az egyik legszeretetreméltóbb társ és a legjobb munkakutya is egyben.

„Kutya nélkül nem jó létezni” – mondta a filmet bemutató beszélgetésen a FeHoVa nemzetközi kiállításon Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa, aki maga is három drótszőrű magyar vizsla gazdája.

Az 1500 programelemet felvonultató világkiállítás 2021 legnagyobb kutyabarát rendezvénysorozata volt, amely a vadászat mellett olyan témákat is bemutatott, mint az együttélés a természettel vagy a fenntartható vadgazdálkodás. 

Fátyol, a kabalakutya Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A világkiállításhoz kapcsolódva három tucat film készült, köztük több játékfilm is, ebbe a sorba illik a Fátyolról készül alkotás is. Nevéből egyfajta márka is lett, hiszen a Fátyol iskolaprogram 60 ezer diákot hozott be a világkiállításra.

Géczy Dávid, a film rendezője elmondta, a Fátyol-film szakmailag ismeretterjesztő dokumentumfilm, de szórakoztató játékfilm is egyben.

A történetben két (szerepük szerint is) ismert színész, Kiss Ernő Zsolt, valamint kollégája és barátja, Kamarás Iván nevelik a kölyökvizslát az erdei, illetve urbánus életre, bizonyítva, hogy a magyar vizsla az egyik legszeretetreméltóbb társ és a legjobb munkakutya is egyben.

Sajtóbeszélgetés a film alkotóival Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A film fontos küldetése, hogy felhívja főleg a fiatal generáció figyelmét arra: tudatosan válasszanak kutyát, ne csak a tetszetős külleme alapján – hangsúlyozta Kiss Ernő Zsolt.

Noveczki Katalin, a kutya tenyésztője és trénere, a film egyik szereplője hozzátette: a csaknem hároméves Fátyol minden vizsgáját jó eredménnyel teljesítette, és erős idegrendszerének köszönhetően a legfárasztóbb forgatási napokat is jól bírta.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának vezetője ismertette az egyetem egy friss kutatási eredményét, mely szerint

mára szinte minden második magyar háztartásban él kutya, ami európai összevetésben kimagaslónak számít.

Pomázi Ágoston, a Fátyol-film szakértője és szereplője kiemelte, hogy a felelős állattartáshoz hozzátartozik az önismeret, a fajta ismerete és a megfelelő körülmények megteremtése is. Ezek sajnos nem mindig vannak meg, ezt bizonyítja, hogy a menhelyre került kutyák száma is szaporodik.

Az emberi felelősség kérdése persze mértékadó a kutyatartásban is – hangsúlyozta az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy a kormány nemrég szigorította az állattartás szabályait.

A film bemutatóját 2022 húsvétján tartják a Duna televízióban.

Neked ajánljuk
Így bánnak több helyen a lakott területre tévedt jegesmedvékkel (videók) A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam