2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 szebbnél szebb természetfilmet láthatunk májusban Gödöllőn (videóval)

Négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, amelyet immár nyolcadszor rendeznek meg, idén május 27-től 29-ig. Ha valaki kíváncsi a vetítésre kerülő filmek listájára, már elérheti a katalógust a fesztivál honlapján.

Az előzsűri 108 ország több mint 1400 filmjéből válogatta ki a végleges programot, rangos nemzetközi stúdiók és alkotók küldték el nevezésüket. A fesztiválon animációs, dokumentum- és rövidfilmek, egész estés, valamint amatőr filmek egyaránt láthatók, a Kárpát-medencei alkotások külön szekcióban versenyeznek.

„Sokrétű a kínálat, amelyben provokatív, gyönyörűséges, megríkató filmek egyaránt szerepelnek. Számos alkotás az adott téma bemutatása mellett megoldásokat, kiutat próbál mutatni a problémákból. Ilyen például a Miért fontos a biológiai sokszínűség című brit animáció, amelynek narrátora David Attenborough”

– emelte ki Szalay Péter dokumentumfilm-rendező, a nemzetközi szekció zsűrijének elnöke a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Forrás: naturefestlandfilm.com

Levetítik Török Zoltán Vadlovak című munkáját, amely a hazai mozikban már sikert aratott, és melynek nyomán Molnár T. Eszter-Török Zoltán páros Árkus a csikó címmel mesekönyvet is írt. Nagy élményt ígér a világ egyik legnagyobb folyóját bemutató Ganga lelke, valamint a Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése, amely egy kihalóban lévő faj megmentésére tett erőfeszítésekről szól. Számos film érkezett Dél-Ázsiából, egyik közülük a borneói orangutánokat, egy másik az ősfák kitermelését állítja a középpontba.

A megtekinthető filmek katalógusa a fesztivál honlapján, ide kattintva érhető el.

Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, a Kárpát-medencei szekció zsűrijének elnöke szerint több természetvédelmi film kijelöl bizonyos irányvonalakat, ami a biodiverzitás tartós megőrzésének lehet az alapja. Különleges versenyfilmnek nevezte a Duna–Dráva Nemzeti Parkot bemutató alkotást, Tóth Zsolt Marcell rendezését, amely a hazánk nemzeti parkjait bemutató sorozat része.

„A tudomány tehetetlen, mert az emberek nem racionálisan döntenek, hanem szokásaik, a divat rabjai. A művészet abban tud nagyon fontos szerepet játszani, hogy megszeressük a természet minden kis alkotórészét, és azokat eljuttassa a szívünkbe.

A tudománynak együtt kell működnie a művészettel, mert a természetfilmek csodákat tárnak elénk, hiszen minden fajnak lényeges szerepe van egészségünk, fennmaradásunk, jólétünk, sőt boldogságunk alakításában” – fogalmazott Ürge-Vorsatz Diána a sajtótájékoztatón.

A Kék Bolygó Alapítvány által szervezett, idén immár kutyabarát VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál témája a zöldre-, újratervezés, a díszvendég Olaszország. A filmes mustra díjátadója május 28-án lesz a Gödöllői Királyi Kastélyban. A családi programok között lesznek koncertek, kézműves és filmes foglalkozások, továbbá Trash Art kiállítás is.

Neked ajánljuk
Vad Dél-Afrika – Óriások földje (természetfilm) Így bánnak több helyen a lakott területre tévedt jegesmedvékkel (videók) A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam