2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Elképesztő, hogy túlélték a papagájok az Andokon való átkelést

Az Andokon áthaladó lámakaravánokkal szállítottak egykor élő papagájokat az Atacama-sivatag oázisaiba, ahol nem csupán háziállatként tartották az egzotikus madarakat, hanem rendszeresen megkopasztották őket értékes tollaikért, haláluk után pedig gyakran mumifikálták őket.

Hét mérföld 

Magyarország legszebb szurdokai (képgaléria)

Sokféle természetbeli bakancslista létezik. Tavas, hegyes, vízeséses – vagy éppen szurdokos. Ebben az összeállításban ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat láthatunk, amelyeket egyszer mindenkinek be kell járnia. Magyarország legszebb szurdokai.

Hét mérföld 

Hogyan túrázzunk?

Ha kirándulásaink, túrázásaink során szeretnénk odafigyelni, hogyan csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, érdemes megfogadni néhány ötletet, amelyeket a természetben igyekezzünk betartani.

Hét mérföld 

Vadonatúj kilátó épült a Balaton déli partján

Balatonlellén, a Kishegyen már elkészült egy fából épített panoráma- és pihenőterasz, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a Balatonra. A területen található parkerdőben további felújítások zajlanak.

Hét mérföld 

Szép erdők a világ minden tájáról – 1. rész (képgaléria)

Japán, Lengyelország, Spanyolország, Nepál, Kanada, Jemen, Belgium – és még jó pár ország csodaszép erdői, válogatott képeken. 

Hét mérföld 

Először repülhetett drón egy szibériai óriáslyukba (videókkal)

A szibériai permafroszt kulcsfontosságú a klímaváltozás szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt rejt magában. A metán például néha kitör a vastag fagyos réteg alól, rejtélyes krátereket hagyva maga után. Tavaly már a tizenhetedik ilyen lyukat fedezték fel az Oroszország sarkvidék területén található Jamal- és Gidai-félszigeteken, 2013 óta.

Hét mérföld 

Legyünk óvatosak túrázás közben, ellenek a vaddisznók

Már tart a vaddisznók ellési időszaka. Ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Hét mérföld 

Bella nagy kalandja

Eltűnése után négy évvel hazatért egy macska Skóciában – közölte hétfőn az SPCA állatvédelmi szervezet.

Hét mérföld 

Túrára fel!

Összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvényhálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül, és egyedülálló élményt kínál.

Hét mérföld 

Közadakozásból éled újjá a történelmi szilfasor

Újratelepítették Párizsban az 1970-es években kipusztult történelmi szilfasort a Tuileriák kertjének nagy sugárútja mentén, és ezzel a kert közadakozásból megvalósított újjáépítésének fő fázisa fejeződött be hétfőn.

Hét mérföld 

Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát

Szlovák–magyar, határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik a Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geopark és az aspiráns Bükk-vidék Geopark turizmusát.

Hét mérföld 

Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval)

Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült télen megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t. A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra, amelyről videót is készítettek.

Hét mérföld 

Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására

Szakemberek közös programban dolgoznak a két folyó mentére egykor és ma jellemző élővilág bemutatásán. A munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése.

Hét mérföld 

Az Időkép 10 leglátványosabb webkamera-felvétele 2020-ból (videó)

Az idokep.hu webkamera-hálózatának hála, 2020-ban is látványos felvételeken csodálhattuk meg a hazánk fölött létrejövő időjárási folyamatokat, jelenségeket. Az igazán erős mezőnyből válogatta ki a 10 legkülönlegesebb felvételt a honlap szerkesztősége.

Hét mérföld 

Bámulatos felhővízesést filmeztek le egy kínai hegységben (videó)

A cikkben elérhető videót Kína déli részén, Csianghszi tartományban, Jicsun közelében készítették. A felvételen egy hatalmas felhőtenger vízesésként bukik alá a hegy oldalán. A jelenség azért viszonylag ritka, mert egyrészt a felhőréteg vastagságának és hőmérsékletének, másrészt a szél erősségének is megfelelőnek kell lennie, hogy kialakuljon.

origo.hu
Hét mérföld 

Kalandozások a zalai dombok között

A Csömödéri Állami Erdei Vasút ma Magyarország leghosszabb erdei vasútja. A 109 kilométeres hálózat egészén erdészeti célú fuvarozás, a Lenti és Kistolmács közötti 32 kilométeres szakaszon pedig turisztikai személyszállítás zajlik. Az erdei vasúthoz számos kerékpáros és bakancsos turistaútvonal csatlakozik, és persze a zalai táj ezernyi varázslatos látnivalót tár elénk.

magyarmezogazdasag.hu
Hét mérföld 

Varázslatos jelenség: kéken világító óceán a Maldív-szigeteken (videókkal)

Egészen egy évtizeddel ezelőttig a Maldív-szigetek egyik titka volt a különös jelenség, a csodálatos kék fénnyel fluoreszkáló Indiai-óceán. Ám mióta bárki szabadon utazhat a szigetek között, elkezdtek feltűnni az első képek a lélegzetelállító természeti jelenségről.

Hét mérföld 

Nézze meg, milyen belülről az első kereskedelmi űrrepülő (videóval)

A Richard Branson által alapított Virgin Galactic űrutazási cég továbbra is azon dolgozik, hogy mielőbb turistákat küldhessen egy 90 perces utazásra a Föld légkörén kívül. 

Hét mérföld 

Milliárdos turisztikai és mezőgazdasági fejlesztések a legerdősebb megyénkben

Virtuális elemeket és vadfotózást is kínáló vadaspark, valamint egy több kilométeres lecsúszást biztosító erdei drótkötélpálya kialakítását készítik elő a Mura nemzeti program keretében Zalában. Az egyik legerdősebb megyénkben olyan érintetlen természeti kincsek találhatók, amelyekben jelentős turisztikai fejlesztési lehetőségek rejlenek.

Hét mérföld 

A bölények belakták az őrségi vadont

Az Őrségben második éve félvad körülmények között él néhány bölény. Tavaly novemberben a Turista Magazin munkatársai is beléphettek az őrségi vadonba, és megnézhették, hogyan élnek az állatok.

turistamagazin.hu