2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Utazók a fenntarthatóbb turizmusért

A koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan ismét felélénkült az emberek utazási kedve, azonban egyre többen igyekeznek a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni kalandozásaik során.

Hét mérföld 

Virágzanak a lótuszok Vácrátóton

Nem kell Ázsiáig utaznia annak, aki virágzó lótuszokban szeretne gyönyörködni: a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben siker koronázta az évek óta tartó próbálkozásokat, és most valóságos lótuszerdő várja a látogatókat – írja a 24.hu.

Hét mérföld 

A Vértesben is megújult egy ökoturisztikai központ és turistaház

A Gánt-Kőhányáspusztán július 14-én átadott, megszépült Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházat egy komplex fejlesztés eredményeként tanösvények, vizesélőhely-bemutató és vadmegfigyelő állomás egészíti ki.

Hét mérföld 

Az Antarktisz körül élő leopárdfóka jelent meg Dél-Afrikánál

A fokvárosi Kommetjie terület tengerpartján jelent meg a ritka látogató, akit a térségben lévő Two Oceans Aquarium gondozói bilétával jelöltek meg a kormány kérésére, hogy azonosítani tudják a jövőben.

Hét mérföld 

Felavatták a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontját

A létesítményben beltéri és szabadtéri kiállítás várja az érdeklődőket akadálymentesen. Magyarországon a 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok működtetik, amelyek évente összesen 1,6 millió látogatót fogadnak.

Hét mérföld 

Turista- és horgász-látogatóközpont a Búbánatvölgyben

A Kerektavi Természetház nevű létesítmény a horgászok és a természetjárók igényeinek kiszolgálására épült. Egy 150 fős közösségi helyiség mellett két oktatóteremnek is helyet ad, ahol horgászoktatást, valamint túravezető-képzést tarthatnak.

Hét mérföld 

Gyeptetős házak (képgaléria)

Mesebeli látványt nyújtanak a zöld tetős épületek Izlandon, a Feröer-szigeteken, Norvégiában és Skóciában. Ez a szokás a vikingkori ősöktől ered, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét. A módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdeti, de segít összetartani a tetőszerkezetet, és kitűnő hőszigetelést jelent. Még ma is.

Hét mérföld 

Újabb felújításokkal a turistákért a Pilisi Parkerdőben (képgalériával)

A Pilisi Parkerdő területén eddig közel ezer padot és asztalt helyeztek ki, 32 esőbeálló, 85 tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére, és 24 erdei forrás felújítására is sor került.

Hét mérföld 

A nyári melegben különösen hívogató a föld mélyének hűvös csendje

Több mint 4100 barlang található Magyarországon, közülük negyven látogatható a nagyközönség számára is. A barlangok nyáron is változatos kínálattal várják az érdeklődőket.

Hét mérföld 

Megújult a népszerű mecseki kulcsosház

Teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár-kulcsosház, és új vizesblokkal bővült a Zobáki Nomád Tábor a Kelet-Mecsekben.

Hét mérföld 

Szardíniáról hazatérő turistákat büntetnek (videóval)

Turisták tucatjait büntették meg Szardínián, mert homokkal, szikladarabokkal vagy kagylókkal a poggyászukban próbáltak meg hazatérni nyaralásukból a páratlan strandjairól híres szigetről.

Hét mérföld 

Még több turisztikai élményért érdemes a Balaton-felvidékre látogatni

Mintegy 400 millió forint uniós forrásból fejlesztettek és bővítettek a Salföldi Majorban, a Hegyestű geológiai bemutatóhelyen, a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontban és Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál. A Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elnevezésű projekt átadóünnepségét a Salföldi Majorban tartották.

Hét mérföld 

Magyarország 30+2 természeti csodája (videó)

Azoknak, akik Magyarország természeti szépségeiben szeretnének gyönyörködni, íme egy szép összeállítás és kedvcsináló hazánk 32 természeti csodájáról.

Hét mérföld 

A természetvédelmi őrszolgálat bölcsője

Nádasokkal tarkított vízfelületek, mocsaras részek, napfényben megcsillanó kis hullámok. A vízimadarak és más, vizesélőhelyet kedvelő élőlények otthona – ez a Kis-Balaton, amely valaha a Balaton-vidék legelhagyatottabb, legnehezebben hozzáférhető része volt. 1951-ben vált természetvédelmi területté, és ma már nemzetközi jelentőséggel is bír.

ng.hu
Hét mérföld 

Erdély 10 legszebb, kihagyhatatlan látnivalója (videó)

Tíz olyan csodálatos helyre kalauzolunk el benneteket Erdélyben, amelyeket, ha még nem láttatok, akkor igazából még nem is ismeritek Erdélyt. A teljes filmeket pedig, ha kíváncsiak vagytok, megtaláljátok a csatornánkon – írják ajánlójukban az Erdélyi Túrák közösségi oldalának fenntartói. Íme, a bő tízperces kisfilm.

Hét mérföld 

Lélekgyógyító természetterápia az erdőfürdő

Az erdőfürdő „megmerítkezés” az erdő hangjaiban, illatai­ban, színeiben, amely mind a fizikai, mind a lelki egészségnek jót tesz: csökken a stressz­­­, megnyugszunk, feltöltődünk.

Hét mérföld 

Elképesztő, hogy túlélték a papagájok az Andokon való átkelést

Az Andokon áthaladó lámakaravánokkal szállítottak egykor élő papagájokat az Atacama-sivatag oázisaiba, ahol nem csupán háziállatként tartották az egzotikus madarakat, hanem rendszeresen megkopasztották őket értékes tollaikért, haláluk után pedig gyakran mumifikálták őket.

Hét mérföld 

Magyarország legszebb szurdokai (képgaléria)

Sokféle természetbeli bakancslista létezik. Tavas, hegyes, vízeséses – vagy éppen szurdokos. Ebben az összeállításban ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat láthatunk, amelyeket egyszer mindenkinek be kell járnia. Magyarország legszebb szurdokai.

Hét mérföld 

Hogyan túrázzunk?

Ha kirándulásaink, túrázásaink során szeretnénk odafigyelni, hogyan csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, érdemes megfogadni néhány ötletet, amelyeket a természetben igyekezzünk betartani.

Hét mérföld 

Vadonatúj kilátó épült a Balaton déli partján

Balatonlellén, a Kishegyen már elkészült egy fából épített panoráma- és pihenőterasz, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a Balatonra. A területen található parkerdőben további felújítások zajlanak.