2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

2018 legkedveltebb úti céljai

Öt százalékkal nőhet az érkező utasok száma a világ országaiban, az utazások száma pedig ezzel elérheti az 1400 milliárdot 2018-ban. Idén Jeruzsálem lehet a leggyorsabban fejlődő úti cél 4,8 millió utazással. Ez egy év alatt 38 százalékos bővülés, amit a város relatív stabilitása mellett az erős marketingnek is köszönhet.

Hét mérföld 

Nőtt a világ védett területeinek száma

Nyolc ország tizenöt természeti helyszínével növelte a világ védett és őrzött területeinek zöld listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A listára kerülők olyan területek, amelyek hatékony és méltányos eszközökkel történő irányítása pozitív hatással van a helyi közösségekre és a természetre.

Hét mérföld 

A vadállatokkal való találkozás végzetes lehet – de sokszor elsősorban rájuk nézve

A különleges élővilágú, egzotikus helyszínekre szervezett utak manapság szinte elképzelhetetlenek az állatokkal készített közös fotók nélkül. Ha ezzel kapcsolatban ébred is némi kétség a turistában, az főleg a saját egészségével kapcsolatos aggályokra korlátozódik – pedig korántsem csak neki lenne oka az aggodalomra. 

Hét mérföld 

Hévíz, a világkuriózum

A Hévízi-tó világviszonylatban is egyedülálló: a földkerekség legnagyobb, biológiailag aktív termáltava. Gyógyító hatása többek közt a termálvízben oldott ásványi és gáznemű anyagoknak, valamint a radioaktív tőzegiszapnak köszönhető. Egyike a fokozottan védett természeti értékeinknek, a tradicionális hévízi gyógyászat pedig hungarikumnak számít. 

Hét mérföld 

Komodói sárkányok, csak vastag pénztárcájú turistáknak

Az indonéz kormányzó terve szerint borsos árat fizethetnek a jövőben azok a külföldi turisták, akik a természetes élőhelyén akarják megcsodálni a komodói sárkányt, a világon élő legnagyobb gyíkot. A kormányzó „csak vastag pénztárcájú” látogatókat engedne a közelükbe, de az is tény, hogy a térség ökoszisztémájának védelme érdekében már korábban is korlátozni akarták a látogatók számát.

Hét mérföld 

Mintha a Marson járnánk, pedig a Vértesben vagyunk

Kis hazánk egyik eldugott, gyönyörű szeglete annyira különleges hely, hogy egy időben űrkutatási vizsgálatok helyszíne is volt. A Vértes egykori bauxitbányájának vidéke több millió éves leletekben is igen gazdag.

Hét mérföld 

Kína lekörözi az eddig kedvenc Franciaországot

Jelenleg Franciaország a legnépszerűbb ország a világon a turisták körében, de ez már nem sokáig lesz így. 2030-ra a Shanghai Tower és a Sárga-hegyek lesznek a világ turistának első számú célpontjai. A feltörekvő turistacélpontok között főként afrikai és ázsiai országok állnak.

Hét mérföld 

A világ egyik legszebb barlangja – a chilei márványbarlang

Az összefüggő barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. A chilei márványbarlang bolygónk egyik leglenyűgözőbb természeti kincse.

Hét mérföld 

A világ legmeghökkentőbb műholdas fotói

A térképes szoftverek számára készült képeken egészen döbbenetes dolgok is láthatók. Az origo.hu ezek közül szedett össze pár vicces, bizarr és felkavaró „látványosságot”.

Hét mérföld 

Kvízjáték: Felismered Magyarország legszebb kirándulóhelyeit?

Most letesztelheted, mennyire ismered kis hazánk népszerűbb és kevésbé populáris túracélpontjait. Mik láthatók a következő 15 képen?

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Világviszonylatban is kuriózumnak számít a magyar Grand Canyon

A Páris-patak szurdokvölgye természetvédelmi területet Nógrádszakál községtől északra találjuk. Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt, megcsodálhatjuk a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit. A köztudatban Palóc Grand Canyonként elhíresült védett szurdokvölgy elnevezése földrajzi szempontból ugyan nem helyes, de a terület különlegességét és egyediségét jól tükrözi.

Hét mérföld 

Íme Magyarország tíz leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye

Ősszel a fák levelei festik színesre a tájat országszerte, mi pedig most a teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni hazánk legvarázslatosabb kirándulóhelyeit a következő hónapokra.

sokszinuvidek.24.hu
Hét mérföld 

Gemenci-erdő: ahol a legértékesebb trófeát növesztő gímszarvasok élnek

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdeje, különleges növény- és állatvilága, kisvasútja, bakancsos, kerékpáros és vízitúra-útvonalai, tanösvényei bakancslistára kívánkoznak.

szeretlekmagyarorszag.hu
Hét mérföld 

A Lonely Planet kihirdette 2019 bakancslistás helyeit

A világ egyik legelismertebb útikönyve idén is közzétette az általa legérdekesebbnek tartott úti célokat a jövő évre. A Lonely Planet összeállításában ezúttal is a legszebb országokat, a legszebb városokat, a legszebb régiókat és az ár-érték arányban legjobbnak tartott helyeket rangsorolták.

Hét mérföld 

Egy igazi bakancslistás hely a Megyer-hegyi tengerszem (videóval)

Sárospatak közelében található Magyarország egyik legizgalmasabb fekvésű állóvize. Nevével ellentétben valójában nem tengerszemről van szó, ettől függetlenül egyszer látni kell élőben is. Itt egy kis kedvcsináló hozzá.

Hét mérföld 

Mesebeli erdők magasodnak az Őrségben

Az Őrségi Nemzeti Park vendvidéki erdeiben sétálva gyermekkorunk mesekönyveinek színes gombákkal tarkított mohaszőnyege köszön vissza ránk. Mindez nem véletlen, olvasható dr. Németh Csaba gondolatsora a nemzeti park weboldalán.

24.hu
Hét mérföld 

Megszépült a martonvásári kastély parkja

A hosszú hétvégén, a szép őszi időben érdemes ellátogatni a martonvásári Brunszvik-kastély körüli parkba, ahol mostanra fejeződött be a számos ritka fafaj mellett száz erdei növényfajnak és gazdag madárfaunának is otthont adó angolpark, valamint a hozzá tartozó 5,7 hektáros tó felújítása.

Hét mérföld 

Többé nem ülhet túlsúlyos turista a szamarak hátára Santorini szigetén

A túlsúlyos látogatók korábban annyi fájdalmat és szenvedést okoztak a szamaraknak, hogy a helyi idegenvezetők és az állatokért küzdő aktivisták többször vívtak emiatt csatát egymással.

Hét mérföld 

Földvárak nyomában

Erődített települések maradványaival az Alföldön éppúgy találkozhatunk, mint a középhegységi erdők mélyén. Feltéve, hogy észrevesszük azokat. A földvárak többsége ugyanis ma már alig látszik. A pusztulóban lévő sáncok és árkok azonban így is őrzik a több ezer évvel ezelőtt itt élt népek emlékét.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Egy csepp üzemanyag nélkül és napelemekkel – Így repülte körbe a Földet a Solar Impulse

Az első, kizárólag napelemmel hasító repülőgép, a Solar Impulse 2 tizenöt év alatt készült el, a 43 ezer kilométer megtételéhez pedig mindössze a napelemek által termelt 11 ezer kWh napenergiára volt szükség.

roadster.hu