2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát

Szlovák–magyar, határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik a Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geopark és az aspiráns Bükk-vidék Geopark turizmusát.

Hét mérföld 

Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval)

Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült télen megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t. A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra, amelyről videót is készítettek.

Hét mérföld 

Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására

Szakemberek közös programban dolgoznak a két folyó mentére egykor és ma jellemző élővilág bemutatásán. A munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése.

Hét mérföld 

Az Időkép 10 leglátványosabb webkamera-felvétele 2020-ból (videó)

Az idokep.hu webkamera-hálózatának hála, 2020-ban is látványos felvételeken csodálhattuk meg a hazánk fölött létrejövő időjárási folyamatokat, jelenségeket. Az igazán erős mezőnyből válogatta ki a 10 legkülönlegesebb felvételt a honlap szerkesztősége.

Hét mérföld 

Bámulatos felhővízesést filmeztek le egy kínai hegységben (videó)

A cikkben elérhető videót Kína déli részén, Csianghszi tartományban, Jicsun közelében készítették. A felvételen egy hatalmas felhőtenger vízesésként bukik alá a hegy oldalán. A jelenség azért viszonylag ritka, mert egyrészt a felhőréteg vastagságának és hőmérsékletének, másrészt a szél erősségének is megfelelőnek kell lennie, hogy kialakuljon.

origo.hu
Hét mérföld 

Kalandozások a zalai dombok között

A Csömödéri Állami Erdei Vasút ma Magyarország leghosszabb erdei vasútja. A 109 kilométeres hálózat egészén erdészeti célú fuvarozás, a Lenti és Kistolmács közötti 32 kilométeres szakaszon pedig turisztikai személyszállítás zajlik. Az erdei vasúthoz számos kerékpáros és bakancsos turistaútvonal csatlakozik, és persze a zalai táj ezernyi varázslatos látnivalót tár elénk.

magyarmezogazdasag.hu
Hét mérföld 

Varázslatos jelenség: kéken világító óceán a Maldív-szigeteken (videókkal)

Egészen egy évtizeddel ezelőttig a Maldív-szigetek egyik titka volt a különös jelenség, a csodálatos kék fénnyel fluoreszkáló Indiai-óceán. Ám mióta bárki szabadon utazhat a szigetek között, elkezdtek feltűnni az első képek a lélegzetelállító természeti jelenségről.

Hét mérföld 

Nézze meg, milyen belülről az első kereskedelmi űrrepülő (videóval)

A Richard Branson által alapított Virgin Galactic űrutazási cég továbbra is azon dolgozik, hogy mielőbb turistákat küldhessen egy 90 perces utazásra a Föld légkörén kívül. 

Hét mérföld 

Milliárdos turisztikai és mezőgazdasági fejlesztések a legerdősebb megyénkben

Virtuális elemeket és vadfotózást is kínáló vadaspark, valamint egy több kilométeres lecsúszást biztosító erdei drótkötélpálya kialakítását készítik elő a Mura nemzeti program keretében Zalában. Az egyik legerdősebb megyénkben olyan érintetlen természeti kincsek találhatók, amelyekben jelentős turisztikai fejlesztési lehetőségek rejlenek.

Hét mérföld 

A bölények belakták az őrségi vadont

Az Őrségben második éve félvad körülmények között él néhány bölény. Tavaly novemberben a Turista Magazin munkatársai is beléphettek az őrségi vadonba, és megnézhették, hogyan élnek az állatok.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Szellemfalu és titokzatos sziklaüregek a Vértes szívében

Sokszor megesik, hogy a kiránduló nem is sejti, milyen izgalmas környéken jár, csupán a lába elé figyel az ösvényen, élvezi a természet csendjét, és olykor elmereng az erdő nyugalmat árasztó rengetegében. Minderre a Vértes változatos terepe is kiváló, ám ha érdeklődők vagyunk és nyitott szemmel túrázunk, a természetjáró élmény még ennél is többet tud nyújtani.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Rövid, látványos és van benne kihívás – Dera-szurdok

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület. A kisebb-nagyobb dombok között kanyargó ösvények természeti szépségekhez vezetnek a Keszthelyi-hegység északkeleti lábazatán és a Tapolcai-medence nyugati részén.

magyarmezogazdasag.hu
Hét mérföld 

Napelemes lakókatamaránokkal képzeli el a fenntartható tengeri luxusnyaralást egy osztrák cég

Az osztrák Silent-Yachts hajóépítő vállalkozást 15 évvel ezelőtt indította el egy házaspár, azzal a céllal, hogy tiszta, csendes, a nap energiáját hasznosító elektromos hajókat készítsenek azoknak, aki a morgó-füstölő dízel vagy benzines kis yachtok helyett valami környezetkímélőbb módon járnák a tengereket. A cég most emelné a tétet: Floating Villa vagyis lebegő villa néven komplett reszortkoncepciót dolgoztak ki.

raketa.hu
Hét mérföld 

Az egyik legszebb fekvésű város, amelynek hátterét a világ legnagyobb hegyei alkotják

Egy település, amelyet a világ legnagyobb hegyei ölelnek körbe. Pokhara Nepál második legnagyobb városa, ami az elmúlt húsz évben robbant be a köztudatba igazán. Körülbelül 260 ezren lakják, igazi nyüzsgő telepólés a Himalájában, amelyet évente mintegy egymillió turista keres fel. 

erdekesvilag.hu
Hét mérföld 

Örülhetnek a kirándulók, nagy fejlesztés a Mecsekben (videóval)

A Mecsek legmagasabb csúcsán, a Zengőn idén átadott kilátó után egy látogatóközpont építésével tovább folytatódik a Kelet-Mecsek Hosszúheténytől Mecseknádasdig terjedő vidékének turisztikai fejlesztése.

Hét mérföld 

Édes-bús mesék – Lírai bolyongás a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék Magyarország egyik legszebb, természeti és kulturális örökségekben egyaránt gazdag tájegysége. A film készítői nemcsak érezni, hanem érteni is akarták a táj mibenlétét, amelyben a kövek és vizek avatott szakértője, dr. Csapák Alex geográfus volt a segítségükre.

Hét mérföld 

Keresik az év kilátóját

Október 4-ig bárki benevezheti a kedvenc kilátóját az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára.

Hét mérföld 

Göcsej, a Zalai-dombság felfedezetlen ékszerdoboza

Nagyokat túrázhatunk, kóstolhatunk dióval töltött aszalt szilvát és pörkölt tortát, de még pár napon át akár strandolhatunk is a kustánszegi tóban – Pais H. Szilvia kedvcsináló írása a sokszinuvidek.24.hu-n.

sokszinuvidek.24.hu
Hét mérföld 

Tanösvénnyel a tetején nyílt meg a Kis-Balaton új kapuja

Szeptember 23-tól látogatható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelye, a Kis-Balaton Látogatóközpont a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán, olvasható a park honlapján.