2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Édes-bús mesék – Lírai bolyongás a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék Magyarország egyik legszebb, természeti és kulturális örökségekben egyaránt gazdag tájegysége. A film készítői nemcsak érezni, hanem érteni is akarták a táj mibenlétét, amelyben a kövek és vizek avatott szakértője, dr. Csapák Alex geográfus volt a segítségükre.

Hét mérföld 

Keresik az év kilátóját

Október 4-ig bárki benevezheti a kedvenc kilátóját az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára.

Hét mérföld 

Göcsej, a Zalai-dombság felfedezetlen ékszerdoboza

Nagyokat túrázhatunk, kóstolhatunk dióval töltött aszalt szilvát és pörkölt tortát, de még pár napon át akár strandolhatunk is a kustánszegi tóban – Pais H. Szilvia kedvcsináló írása a sokszinuvidek.24.hu-n.

sokszinuvidek.24.hu
Hét mérföld 

Tanösvénnyel a tetején nyílt meg a Kis-Balaton új kapuja

Szeptember 23-tól látogatható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelye, a Kis-Balaton Látogatóközpont a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán, olvasható a park honlapján.

Hét mérföld 

Gyöngyszemek a Gönyűi-homokvidékről: gyurgyalag, búbos banka, árvalányhajas gyep (videókkal)

A homokvidékről készülő film három rövid, egyperces részletét mutatta be a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A gyurgyalagok és a búbos bankák után egy növény, a pusztai árvalányhaj került bemutatásra. Íme, három perc kiruccanás a nyugodt természetbe, és bemutatása annak, hogy milyen természeti értékeknek a megmentésébe fogtak e kiesnek hihető tájon.

Hét mérföld 

Koronavírus – A francia Riviéra igazságtalannak tartja a német és belga korlátozásokat

Erőszakosnak és igazságtalannak nevezték csütörtökön a francia Riviéra vezetői, hogy Nagy-Britannia után Belgium és Németország is utazási korlátozásokat léptetett életbe a leglátogatottabb francia régióval szemben a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt.

Hét mérföld 

Remeték a homokkőben

A nógrádi megyeszékhelytől, Salgótarjántól nyugatra, dombok ölelésében, a Ménes-patak mentén fekszik az aprócska település, Kishartyán. Sóshartyán felé elkanyarodva egy romantikus völgy hívogat sétára, melynek nyugalmát és meghittségét már évszázadokkal ezelőtt felismerték. A Kő-völgyben kereshető fel a Novohrad–Nógrád Geopark egyik féltve őrzött gyöngyszeme, a természetvédelmi oltalom alatt álló Kőlyuk-oldal.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Gyönyörű természeti jelenség a szomszédban: a Vintgár-szurdok (videó)

Koronavírus-járványügyi szempontból Szlovénia jelenleg a zöld, azaz látogatható országok közé tartozik. Aki teheti, ne hagyja ki a csodálatos Vintgár-szurdokban való sétát.

Hét mérföld 

A Vértes déli peremvidékének sziklakertjében

Talán nem túlzás azt állítani a Vértes déli tájairól, hogy a hegység legegyedibb, egyben legizgalmasabb részeit tárják elénk. A kopár dolomittömbökről látványos panorámában lehet részünk, de az itt húzódó csipkézett sasbércek között megbújó szűk völgyek megannyi izgalmas élményt is tartogatnak.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Károly herceg arra biztatja a romániaiakat: a járvány idején fedezzék fel saját hazájukat (videóval)

Kisfilm készült a brit trónörökös főszereplésével, melyben a herceg arra bátorítja a Romániában élőket, hogy a korlátozások feloldása után töltsék saját országukban a szabadidejüket, ismerjék meg az őket körülvevő világot, a helyi ízeket, látványosságokat.

Hét mérföld 

Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart

Az új, augusztus 5-től elérhető, 24 órás összevont közlekedési jeggyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart helyi járatai is igénybe vehetők, így a Pilis, a Duna és a Börzsöny népszerű kirándulóhelyei könnyebben megközelíthetővé válnak vele szeptember végéig. 

Hét mérföld 

Ördögárok, vákáncsos kunyhó és egyedülálló kőriserdő csalogat a Debreceni Erdőspuszták világába

Debrecen közelében nemcsak a méltán nagy hírű Hortobágyi Nemzeti Park szikes pusztasága terül el, de arrafelé található egy kevéssé ismert, ám annál értékesebb gyöngyszeme is a vidéknek: az erdőspuszták ősi tájegysége, amely a maga nemében egyedülálló az országban, és amely különleges látnivalókat rejt, mint például az egykori erdőtelepítők nyári lakhelyei, a vákáncsos kunyhók.

sokszinuvidek.24.hu
Hét mérföld 

Felismered ezeket a fiókákat?

Ha mutatunk egy kifejlett kormoránt, egy keselyűt és egy dolmányos varjút, nagy valószínűséggel te is könnyen kitalálod, melyik melyik, de mi a helyzet akkor, ha még csak pelyhedzenek? A kérdés egyszerű: milyen madár fiókáját látod a képen? A turistamagazin.hu készítette remek kvíz helyes kitöltéséhez nem árt, ha jártunkban-keltünkben, a kirándulásokon a szokásosnál alaposabban megfigyeljük a madarakat!

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Kohászok útján

Túra a medvesi bazaltvulkánok tövétől az Ó-Bükk érintetlen erdőségein át a Bükk pazar hegyeinek ölelésében megbúvó Lillafüredre, majd a kohászat egykori fellegvárába, Diósgyőrbe.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

A 16. kerület gyöngyszeme: a Naplás-tó

Hol máshol húzna el egy szürke gém a fejed fölött Budapesten? (Fotó: Wikimedia Commons/Derzsi Elekes Andor)

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Aludj a szabad ég alatt – Szuper bivakszállások

A francia eredetű bivak (bivouac) szó szabad ég alatt tartózkodást, táborozást jelent. Ezt a természetjárók is sokféleképpen értelmezik, ezért a turistamagazin.hu a klasszikus bivakolás fogalmától némileg eltérve olyan helyeket válogatott össze, amelyek nem csupán fekhellyel, de valami plusszal is kecsegtetnek.

Hét mérföld 

Öt klassz éjszakai menedék a Bükktől a Zemplénig

Sok szuper menedéket találhatunk szerte az országban, ahová éjszakára behúzódhat a túrázó...

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Megújultak a Duna–Ipoly Nemzeti Park barlangjai

Több barlangot – köztük a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangokat – újított meg a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

Hét mérföld 

Rejtett utakon a Káli-medence láthatatlan tavainak nyomában

A Káli-medence elég könnyen bekerült a Travelónál a „soha meg nem unós" kategóriába, de ebben a cikkükben nem a kőből rakott, romantikus kis házikókról, szőlősdombok között megbúvó fehér templomtornyokról, a tanúhegyek és a csillogó Balaton bársonyos vizének látványáról lesz szó. Sokkal inkább azokról a rejtett kis ösvényekről, amelyek általában nem kerülnek középpontba, amelyek kertek alatt és erdők mélyén kanyarognak, mégis épp a táj lényegét mutatják meg.

travelo.hu
Hét mérföld 

Haldokló olajfák földjén

Puglia az olasz „csizma” sarka. Az ókorban Apuliának hívták, és olyan események színtere volt, mint a Spartacus-féle felkelés döntő ütközete Brundisium (ma Brindisi) mellett. De ott, Bariban őrzik Szent Miklós ereklyéjét, és ott van a 20. századi magyar történelemből ismert Otranto is. Az olajfákat sújtó betegségről Grynaeus András történelemtanár, régész, dendrokronológus írt cikket A Földgömb magazinnak.

afoldgomb.hu