2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Fedezd fel! – Spartacus-ösvény (videó)

Különleges hely a Pilisben lévő Spartacus-ösvény:  egy öreg bükkerdőn megy keresztül, utána tölgyes erdő következik, majd egy sziklavonulat, csodálatos kilátással a Duna felé. Az egyik vége az Apátkúti-völgybe, a másik Visegrádra ér le. A vidék jó részéhez emberi kéz nem nyúlt hozzá. Az ösvény a természetjárók népszerű útvonala.

Hét mérföld 

Egy látványos hegyi zuhatag: a Ramona-vízesés

Az amerikai Clackamas County-ban található látványos vízesés a Hood-hegység nyugati oldalán kanyargó Sandy-folyóból nagyjából 37 métert zuhan le.

Hét mérföld 

Átadták a Nyíregyházi Állatpark ökológiai tanösvényét

Elkészült a nyíregyházi Sóstói-erdőn keresztülvezető erdei sétány és ennek folytatásaként a Nyíregyházi Állatpark új, négy kilométer hosszú ökológiai tanösvénye.

Hét mérföld 

Pünkösd-szigetek: Whitehaven Beach, a világ legszebb tengerpartja

A Pünkösd-szigetek (Whitsundays Islands) Ausztrália északkeleti partjainál találhatók. Cook kapitány fedezte fel és nevezte el őket pünkösd hétfőn. Fentről nézve a szigetcsoport olyan, akár egy varázslatos organizmus a mikroszkóp alatt. Indigókék, türkiz, sárga és vibrálóan zöld pacák a Korall-tenger felszínén.

Hét mérföld 

Számokkal és adatokkal leírhatatlan a befagyott Bajkál-tó szépsége (videóval)

A Föld legmélyebb állóvize. A 636 km hosszú és 25-79 km széles Bajkál-tó a legnagyobb édesvizű tó Ázsiában (31 722 km²). A legújabb expedíció tengeralattjárói 1640 méter mélyre készülnek lemerülni. A tó vízszintjének tengerszint feletti magassága 455, átlagmélysége 744 méter. Íme, egy másfél perces videó arról, amit adatokkal nem lehet visszaadni.

Hét mérföld 

A turisták özönlenek a gleccserekhez, hogy lássák őket, mielőtt elolvadnak

Az alaszkai utazásszervezők szerint a klímaváltozás miatt megélénkült a gleccserek iránti érdeklődés: a látogatók szeretnék megnézni őket, mielőtt nagy részük elolvad, és megközelíthetetlenné válnak.

Hét mérföld 

Fedezd fel! – Kis-Balaton (videó)

Kis-Balaton: a Tüskevár világa, az érintetlen természetet kedvelők paradicsoma. Igen összetett, rendkívül gazdag élővilággal rendelkező területről van szó, benne Európa hatodik legnagyobb összefüggő nádasával.

Hét mérföld 

Egy dán cég ingyenes kajakozást biztosít, ha közben összegyűjtöd a szemetet a vízből (videóval)

A természetben található szemét mindannyiunk közös felelőssége – hangzik a GreenKayak nevű szerveződés egyik alapvetése. A dán cég éppen ezt kívánja elősegíteni azzal, hogy ingyenes kajakozási lehetőséget kínál Észak-Európában, cserébe pedig csak annyit kérnek, hogy útközben szedjük össze a folyókban található hulladékot, a végén pedig posztoljunk a kalandról a közösségi médiában, hogy minél többekhez eljusson a híre.

Hét mérföld 

Biztos, hogy a Föld bolygón járunk?

Egy űrbéli hangulatú, misztikus vidék felfedezésére invitálunk, mely egyszerre kietlen, magányos, mégis gyönyörű. A kaliforniai sós-mocsaras Mono-tó futurisztikus jellegű, űrbéli látványt nyújt. Egyszerre magányos, kietlen, mégis gyönyörű. Mintha egy másik bolygón járnánk.

Hét mérföld 

Lélegzetelállító csodák a Kolon-tó környékén

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Kolon-tó Izsáktól gyalog is könnyen megközelíthető. Tanösvénye mentén madárlesek, kilátók vannak, ahonnan bepillanthatunk a tó olyan részeire, ahová a terület védett jellege miatt tilos belépni. Egy hosszú deszkapalló bevezet egészen a tó mélyére, ahol az élővilágot lehet megfigyelni.

origo.hu
Hét mérföld 

Igazi kis gyöngyszem az alpesi panorámaút: szépsége mindenkit elvarázsol

Különleges gyöngyszem csodás természeti környezetben: a Großglockner alpesi panorámaút egész Ausztria legkedveltebb és leglátogatottabb látnivalói közé tartozik. Miért van ez így? Mert az alpesi panorámaút a gigantikus útépítési projektek egyik monumentális példája.

femina.hu
Hét mérföld 

Amikor a természet visszaveszi a helyét 1. (képgaléria)

Vannak olyan helyek a világon, melyeket az ember rég elhagyott, a természet pedig lassan elkezdte visszafoglalni azt, ami eredetileg is az övé volt. Ezek a helyek egyszerre ijesztők és lenyűgözők.

Hét mérföld 

Az igáslókultúrát bemutató turisztikai központ nyílt Nagyvázsonyban

Ökoturisztikai központot adtak át Nagyvázsonyban, az Európában egyedülállónak mondható létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be a látogatóknak.

Hét mérföld 

Szebb, mint a Grand Canyon (képgalériával)

A 2400-2700 tengerszint feletti magasságban fekvő Bryce Canyon több ezer meredek sziklaoszloppal, tűhegyes sziklacsúccsal, érdekes sziklaformációkkal, köztük óriási fenyőkkel a világ egyik legszebb nemzeti parkja. Sokak szerint a sziklaformációk változatossága és száma miatt szebb, mint a jóval ismertebb Grand Canyon.

Hét mérföld 

Fedezd fel Csákvár páratlan sziklaodúját

Hajdanán ősállatok laktak benne, a vadászat istennőjének szentélyeként is használták, ma pedig a Vértes talán leglátványosabb barlangja a Guba-hegy délkeleti sziklás oldalán megbúvó üreg.

Hét mérföld 

A Föld gyönyörű és különleges fái (képgaléria)

A fák a természet hatalmas és masszív, ugyanakkor művészi alkotásai. A földkerekség számos fájának kérge hihetetlenül sokszínű, lenyűgöző, változatos mintázattal, szín- és formavilággal.

Hét mérföld 

Újjáéledt a barcsi Ó-Dráva-holtág

Sikerrel zárult a magyar–horvát élőhely-revitalizációs beruházás az Ó-Dráva-holtágban, amely az Európai Unió LIFE pályázatának keretében, nemzetközi összefogással valósult meg.

Hét mérföld 

A Duna tíz legszebb partszakasza Magyarországon

A Duna a teljes magyarországi szakaszán hatalmas volta, méretei miatt is tiszteletet parancsoló és gyönyörű. Vannak olyan részei, amelyek szépségükben kiemelkednek, ráadásul nemcsak látványosak, de be is járhatók. Íme, tíz példa rá!

Hét mérföld 

A Kányavári sziget – egy külön világ a Kis-Balatonban (videóval)

A Kis-Balaton legérdekesebb látnivalói a különleges atmoszférájú Kányavári-szigeten vannak: a lápos-mocsaras vidéken igazán egyedi fauna alakult ki, amit a Búbos Vöcsök tanösvényen haladva vagy a két kilátó egyikéből körbenézve ismerhetünk meg. Egyedülálló növény- és állatvilága miatt fokozottan védett terület.

Hét mérföld 

Fedezd fel! – Prédikálószék (videó)

A pilisi erdők szépségét egy újonnan épített kilátóról, a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsáról, a Prédikálószékről is megcsodálhatjuk. A Prédikálószék a Pilisi Parkerdő egyike ékköve, csodálatos kilátás nyílik onnan letekintve.