2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

A zavarba ejtő 4000 éves szikla

A szaúd-arábiai Tayma oázisban létezik egy nagyjából négyezer éves geológiai rejtély. A különleges kőformáció kettévágódott, méghozzá úgy, mintha csak egyenesen húzott lézercsíkkal szelték volna két részre.

Hét mérföld 

Mi fán terem az egzóta? – Forrasztókői egzótakert

Egy kis eldugott, gyönyörű arborétum (?), botanikus kert (?) vagy valami hasonló az a remek kirándulóhely, ahol biztosan nem találkozik az ember turisták tömegeivel. Ez a Forrasztókői egzótakert, ami nagyon közel van a bakonyi Gyilkos-tóhoz, azaz a Hubertlaki-tóhoz. Ha már oda besétáltatok, menjetek egy kicsit tovább, és csodás helyre juttok.

(Fotó: Kiránduló Kata)

kirandulo.reblog.hu
Hét mérföld 

A Föld legkülönlegesebb gejzíre (képgaléria)

A színes, geotermikus Fly-gejzír az amerikai Nevada államban található. Nem a természet alkotta, hanem kútfúrás közben keletkezett 1916-ban, amikor egy geotermikus vízkamrát találtak. A kút évtizedekig működött, majd a 60-as években a falát termálvíz törte át, és a Fly-gejzír életre kelt. A vízben oldott ásványi anyagok az évek során lerakódtak a peremére, és egy kisebb hegyet hoztak létre. 

Hét mérföld 

Az erdők királyai

​Míg az emberek esetében leginkább a fiatalokat találjuk szépnek, szemrevalónak, kívánatosnak, addig a fák esetében ez pont fordítva van, ugyanis minél idősebb, mondhatni minél vénebb egy fa, annál inkább gyönyörűségesnek találjuk. Az erdőt járván mindenki a rengeteg legidősebb fájához kíván elzarándokolni, ami teljességgel érthető is, lévén, hogy ott ő a király.

(Fotó: flickr.com)

szepvilagunk.weebly.com
Hét mérföld 

Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből

A Róma történelmi belvárosában élő művészek, tanárok, környezetvédők, a kulturális ágazat dolgozói arra kérték az UNESCO-t, hogy hívja fel a városvezetés figyelmét – többek között – a világörökségi listán szereplő várost elborító szemétre, az utcákat elárasztó rollerekre.

Hét mérföld 

Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat

Feledhetetlen élmény, amikor először pillantasz fel az égre egy félreeső helyen, ahol nincs fényszennyezés, vagy elenyésző a városokban szokásoshoz képest. Amerikában a járvány után lendült fel az asztroturizmus, olyan helyek felkeresése, ahol jól látni a csillagos eget. Három magyarországi helyszín is szerepel a listájukon.

Hét mérföld 

A magyar kaktuszgyűjtő, akinél Attenborough csapata is forgatott

Idén is júniusban fog virágozni a legtöbb kaktusz Várongban. Hegyi Attila világhírű gyűjteménye több mint 12 ezer kaktuszt számlál, a földkerekség minden tájáról. A kollekciót már filmezte a National Geographic is, sőt, Sir David Attenborough forgatócsoportja is járt nála.

Hét mérföld 

Ezért lesz a kedvenc helyed a Dunakanyar idén nyáron

Akármelyik oldalán állsz, a Dunakanyar hihetetlen panorámával ajándékoz meg. Zebegénytől Verőcéig átnézhetsz a Visegrádi várra és a Pilis erdőire: minden hajnaltól estig, egész évben más és más arcát mutatja ez a táj, nyáron például azt a vidám, mohaszőnyegnek tűnően puha, zöld lombkorona-rengetegét, amellyel nem tudunk betelni.

(Fotó: player.hu)

player.hu
Hét mérföld 

Festővászonra kívánkozó magyar falvak

A Turista Magazin összeállításában olyan apró településeket találhatunk, ahová nagyon is érdemes ellátogatni, ha valami egyedülállót szeretnénk látni.

(Fotó: Gulyás Attila)

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

A világon elsőként felelős turistákat jutalmaznak speciális programmal egy szigeten

A 20 ezer lakosú Palau sziget nem a legtöbb pénzzel rendelkező látogatóknak kínál exkluzív szolgáltatásokat. A felelős turizmus ösztönzése jegyében indítják el az O'lau Palau névre keresztelt programot: azoknak kínálnak fel exkluzív lehetőségeket, akik a helyi kultúrát és a természetet egyaránt felelősen kezelik.

Hét mérföld 

Az olasz hegyi falu, ahová tükörrel csempésznek napfényt télen

A kis alpesi faluba, a Milánótól északra lévő Viganellába egy elmés mérnöki megoldással sikerül több napsütést becsempészni télen. A tükrös megoldás turisztikai látványossággá is vált.

Hét mérföld 

A másik, nem kevésbé vadregényes Cuha-szurdok

A Cuha-völgy szurdoka méltán foglal el kitüntetett helyet a magyar természetjárásban. Látványos sziklák között bukdácsoló patak, gyönyörű erdő, az ország legszebb vasútvonala és ma már vasalt utak tömkelege – ráadásul mindez közvetlenül is elérhető. Innen azonban csak pár lépés a talán még látványosabb, ám kevésbé ismert Alsó-Cuha-szurdok! 

(Fotó: Szigeti Ferenc Albert)

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Turisztikai fejlesztések Sopron környékén

Kilátó, madárles, kerékpárút, park- és tanösvényfejlesztés – többféle turisztikai attrakció újult meg Sopronban és környékén az elmúlt években, mintegy félmilliárd forintból.

Hét mérföld 

Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét

A 72 éves Ferdinando Sciabarra, akit tavaly a helyi hatósággal való hosszú jogi huzavona után jegyeztek be hivatalosan a szikla egy része tulajdonosának, úgy gondolja, az üzletember jó gazdája lenne a nevezetességnek, amelynek állapotára rengetegen panaszkodnak.

Hét mérföld 

Az Épp elég hely sziget (videóval)

Egy ház, egy fa, némi cserjés és egy kisebb strand – ennyi fér el a világ legkisebb lakott szigetén, a Just Enough Room Islanden, amely New York állam északi részén, a Szent Lőrinc-folyón található.

Hét mérföld 

A piramisok titkainak leleplezése (dokumentumfilm)

Ez a hat évig készült, lélegzetelállítóan izgalmas francia dokumentumfilm egy fantasztikus utazásra hív minket Kínától Peruig, Egyiptomtól Mexikóig. Felfedi a Föld különböző részein található piramisok rejtélyét, feltárva ezeknek az elképesztő építményeknek az üzenetét a modern kori emberiség számára.

Hét mérföld 

Utazások a földgolyón – Turks- és Caicos-szigetek (útifilm)

A Turks- és Caicos-szigetek Kuba mellett találhatók, Nagy-Britannia tengerentúli területén. Harminc nagyobb korallsziget – közülük hat lakott – és számtalan apró szirt alkotja őket. A sokszínű dokumentumfilm az utazás, az élővilág, az állat- és környezetvédelem, a turizmus, a hegyek, a helyi ételek és a régi emlékek témakörét is érinti.

Hét mérföld 

A montenegrói eperfa, amelyből víz folyik (videókkal)

Sokan csodájára járnak a kis montenegrói falu, Dinoša különleges természeti jelenségének. A településen van egy 100-150 éves eperfa, amelyből 20-25 éve, heves esőzések után ömlik a víz. A jelenség magyarázata: a sok csapadék miatt a föld alatti forrásokban olyan nyomást ér el a víz, hogy az a fa gyökereinél és a repedéseken felszivárog az üreges törzsbe, majd onnan egy lyukon át kifolyik.

Hét mérföld 

Tavaszi kirándulások a krókuszmezőkre, a Bihar-hegységbe, a Pádis-fennsíkra (videó)

Te is eljuthatsz a krókuszmezőkre, a Köves-Köröshöz, a Schmidl- és a Háromkirályok-vízeséshez, a Varasó-havas környékére, a Nagy-havashoz és a Ponor-rétre! A film segítségével bő tízperces kirándulást tehetsz a gyönyörű tavaszi természetben.

Hét mérföld 

Peru – A Titicaca-tótól Cuzcóig (rövidfilm)

A filmen keresztül megismerkedhetünk a Titicaca-tó nádból kialakított úszó szigetein, érdekes körülmények között élő uros indiánokkal. Elhajózunk a tó Takile nevű szigetére, hogy megismerkedjünk az ott élő emberek jellegzetes kultúrájával és színes népviseletével. Útban Cuzco felé felkeressük Sillustani híres inka temetőjét is.