2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hét mérföld 

Hétvégi kirándulás a Hársas-tó körül

Kellemes vasárnapi kirándulás az Őrség és a Vendvidék szegletében: ez volt a Hársas-tó 20 teljesítménytúra. Érintetlen, ritkán járt tájak, pompás idő, könnyed tempó, átgondolt, kiválóan jelzett útvonal és igen tisztes ellátás. Élménybeszámoló és ajánló a turistamagazin.hu honlapról.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Magas és mély, vad és romantikus, és csak a szomszédban van

Szlovákia és Lengyelország határán vad szirtekkel és élénk idegenforgalommal büszkélkedő nemzeti parkot találunk. A Pieninek nem csak emlékezetes mészkőormaival és különleges sziklaösvényeivel, hanem ügyesen felépített turisztikai kínálatával is sok természetszeretőt szólít meg.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Várak a Zempléni-hegységben

A csodálatos Zempléni-hegység nemcsak egy természeti szempontból lenyűgöző táj, hanem történelmi emlékekben is gazdag. Ebben az öt perces, légi felvételekkel készült kisfilmben ahhoz kaphatunk kedvet, hogy a természetjárást összekössük a Zempléni-hegységben lévő várak meglátogatásával, amelyek szinte egy külön túrával érnek fel.

Hét mérföld 

Hamarosan itt a tiszavirágrajzás!

Az elmúlt napok megfigyelései alapján rövidesen elérkezik a kérészek nászának, azaz a tisztavirágok tömeges rajzásának ideje. Érdemes résen lenni, ha el akarjuk kapni ezt a páratlan természeti látványosságot, mert a rajzás időpontja nincs kőbe vésve, a vízállás és az időjárás függvényében változhat, és rövid ideig tart. (Fotó: MTI/Németh György)

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Van egy hely Erdélyben, ahol a világ majdnem véget ér

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, talán a hármas üveghegyen is túl, volt egy csodaszép hely, ahol a világ majdnem véget ért. Ott, a Gyimesekben.

player.hu
Hét mérföld 

A legszebb arborétumok Nyíregyházától Szombathelyig

Alaposan el vagyunk kényeztetve mi, magyarok, hiszen a gondosan ápolt és karbantartott arborétumoknak se szeri, se száma hazánkban. Pontosabban de, egyes statisztikák szerint 30 nagyobb botanikus kert található az országban, ahol különleges növényeket csodálhatunk meg tavasztól őszig. Íme, 10 álomszép hely!

mertutaznijo.cafeblog.hu
Hét mérföld 

Már Miskolcon is van szívbarát tanösvény

A bükki Csanyik-völgyben avattak tanösvényt szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők és cukorbetegek számára május 22-én. A tanösvény segíti a betegek rehabilitációját, egészségi állapotának felmérését, az egészségnevelést és a megelőzést. Egy másfél kilométer hosszú, 55 méter szintkülönbségű rövid túrán, és egy három kilométer hosszú, 120 méter szintkülönbségű hosszú túrán mehetnek végig a gyógyuló betegek.

Hét mérföld 

Át kell élned, hogy elhidd: Sopron–Fertő tó

A világörökségi Fertő-táj és Sopron egyszerre adja meg az aktív kikapcsolódás és kulturális élményszerzés örömét. Legyen az a Fertő tó rejtett vízi útjait bejáró kenutúra vagy hajnali madárles a Hangágban, a természet feltárja apró csodáit a nyitott szemmel járó látogatónak. A Fertő tó körüli bringázás sem csak a tekerésről szól, hiszen úton-útfélen belebotlunk ismeretlen vagy ismerős látnivalókba.

hellomagyarorszag.hu
Hét mérföld 

Pingvinek vándorlása

A császárpingvinek megközelítőleg száz évvel ezelőtt találkoztak először emberekkel, amikor az első felfedezők az Antarktisz jégsivatagában jártak. A rendkívüli hideg és zord körülmények miatt az ember még sosem volt tanúja a pingvinek vándorlásának. A 2005-ben bemutatott, világsikerű francia dokumentumfilm forgatása 13 hosszú hónapig tartott, de végül sikerrel járt a küldetés: a pingvinek életmódját természetes környezetükben örökítette meg a kitartó stáb. A film történetet mesél, hol érzelemdúsan, hol látványosan, hol humorral ötvözve.

Hét mérföld 

10 bakancslistás vízesés Magyarországon, amely képeslapért kiált

A listában találni olyan vízesést, amely az egykori betyárok kincseit rejtő, vadregényes tájon bújik meg szerényen, és olyat is, amely a teraszos elrendezéséből adódó, csodaszép képeslaplátványa miatt lett címlapfotósztár. Van olyan vízzuhatag, amely Budapestről csupán egy karnyújtásnyira található, és olyan is, amelyért hosszabban kell ugyan utazni, cserébe viszont „Magyarország Svájcaként” emlegetett, idilli, hegyvidéki falut és annak csodaszép környezetét ismerhetjük meg.

szeretlekmagyarorszag.hu
Hét mérföld 

„Őrzők” nyomában a vadregényes Őrségben

Őrállók földjén, dimbes-dombos szereken és völgyekben, szoknyás haranglábak, kaszálók és pajták között barangolhatott, aki kipróbálta az Őrség teljesítménytúra valamelyik távját. Találkozhattak helybéli emberekkel csakúgy, mint pompás virágzó rétekkel, madárdallal, őzek robajával és igazi tavaszi illatokkal.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

A paradicsom itt van a szomszédunkban

A szűk, sziklás völgyekben nagy zajjal és rémisztő erővel vágtattak a hóolvadástól és a szokatlanul bőséges esőzéstől megáradt patakok. A leghíresebb szlovák nemzeti park ezúttal nem a legparadicsomibb arcát mutatta, de a Sólyom-völgy hatalmas vízesése lélegzetelállító látványt nyújtott.

origo.hu
Hét mérföld 

Bazilikák az erdő mélyén

Magyarországon számos olyan hely létezik, ahol a szakralitás és a természet szorosan összefonódik. Túracélpontként választott, csodálatos környezetbe épített templomaink a természetjárás örömén túl lelki feltöltődésre is szolgálnak.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Veszélyben van a Plitvicei-tavak környéke

Ha a jövőben nem csökken a turisták száma a Plitvicei-tavak környékén, akkor a meseszép horvátországi nemzeti park fő látványossága lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról. A túlzsúfoltságot a belépőjegyek árának emelésével kívánják elérni.

Hét mérföld 

Kirándulástippek: borvidékeink tavasszal is csodálatosak

A gyógyító termálfürdők mellett Magyarország kedvenc úti céljai az izgalmas borvidékeink. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a szőlőtermesztés eme koronaékszereit csak ősszel, a szüret idején érdemes felkeresni! Íme, néhány kirándulástipp olyan honi borvidékre, amelyek közelében termálfürdőben is meg lehet mártózni.

termalfurdo.hu
Hét mérföld 

Kutyával a zöldben – Az erdei kutyasétáltatás hat pontja

A legtöbb kutyás gazdi a jó idő beálltával barangolni indul kedvencével, erdőn-mezőn. Nem árt azonban, ha minden kutyás tisztában van néhány olyan alapszabállyal, amely nemcsak az erdő és a többi kiránduló épségét óvja, de betartásával a kutyus is nagyobb biztonságban lehet.

Hét mérföld 

Átadták a Jane Goodall tanösvényt a fővárosban

Április közepén adták át a hat információs táblából álló, egy kilométer hosszú Jane Goodall tanösvényt a Hármashatárhegyi repülőtér melletti Vörös-kőváron. A tanösvény megálmodja a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna–Ipoly Nemzeti Park volt.

Hét mérföld 

Keukenhof – a világ legnagyobb és legszebb virágoskertje

A Keukenhof (fordításban „konyhakert”) a világ legnagyobb virágoskertje. A hollandiai Lisse városka mellett található, Haarlemtől délre, Amszterdamtól délnyugatra. Méretei miatt gyakran „Európa kertjének” is nevezik. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban. A kert minden évben március utolsó hetétől május közepéig látogatható, és több százezer turista keresi fel.

erdekesvilag.hu
Hét mérföld 

Páratlan úti cél a honti „szakadás”

A turisták által kevésbé ismert észak-börzsönyi táj legizgalmasabb természeti látványossága a Honti-szakadék, amelyet a környékbeliek csak „szakadásnak” hívnak. Nem véletlen az elnevezés, hiszen a páratlan geológiai helyszín valóban úgy fest, mintha beszakadt volna a hegy oldalába.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Magyarország legszebb tájai – Országos Kékkör-fejlesztések

Európában is egyedülálló a 2,5 ezer kilométer hosszú, egybefüggő túraútvonal, az Országos Kékkör, amely olyan ökoturisztikai attrakcióvá vált, amely egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. Az alábbi félórás kisfilm sok jótanáccsal szolgál azoknak, akik kirándulni készülnek az Országos Kékkör egy-egy pontjára.