2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen

Norvégia 2016-ban bejelentette, hogy 2050 helyett már 2030-ra lenullázza az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, drasztikusan csökkentenie kell a károsanyag-kibocsátást, évi 53 millió tonnával. Ez azt jelenti, hogy jelentősen át kell alakítani a közlekedési infrastruktúrától kezdve a turizmusig mindent.

Hét mérföld 

Mit csináljunk, ha annyi a turista, hogy élvezhetetlen a nyaralás?

Soha jobb fotó nem készült a huszonegyedik századi turizmusról, mint az, amelyiken turisták szelfiznek a falra graffitizett „Takarodjatok haza, turisták!” felirat előtt Barcelonában.

index.hu
Hét mérföld 

Sárvári fürdő: gyógyító víz és gondtalan pihenés

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Nyugat-Dunántúl legnagyobb fürdőkomplexuma, amelyet 2002-ben adtak át. A fürdő termálmedencékkel, óriáscsúszdákkal, gyerekmedencével, mászófallal és wellness-szolgáltatásokkal várja a kikapcsolódásra vágyó és az élményeket kereső vendégeket.

Hét mérföld 

Mi a lassú utazás?

A lassú utazás a lassú élelmiszer-mozgalom, a Slow Food International egyik elágazása, amely Olaszországban az 1980-as években indult tiltakozásként a McDonald’s Rómában való megnyitása ellen. A mozgalom célja a regionális konyha, a helyi gazdálkodás, a közös étkezés, és a hagyományos ételkészítési módok megőrzése.

Hét mérföld 

Csónakázás a föld alatt (képgalériával)

Tapolca leghíresebb látványossága a föld mélyén rejtőzik, és nem mindennapi módon lehet felfedezni. A Tapolcai-tavasbarlang Magyarországon egyedülálló, nem látványos cseppköveiről híres, hanem a hangulatos föld alatti csónakázásról.

Hét mérföld 

Erdély Grand Canyonja, a szászsebesi Vörös-szakadék (képgalériával)

A Vörös-szakadék a Küküllő fennsíkjának egyik legérdekesebb természeti képződménye. A 800 m szélességű és 80-100 m magas vörös színű szakadékot a talajerózió formálta. A 10 hektáros területet 1950-ben geológiai és florisztikai természetvédelmi területté nyilvánították.

Hét mérföld 

Harry herceg a fenntartható utazásért indított programot (videóval)

Harry herceg egy amszterdami sajtótájékoztatón beszélt a kezdeményezésről, amelynek célja, hogy a globális utazási és idegenforgalmi iparág az egyre növekvő kereslet közepette is környezettudatosabb legyen.

Hét mérföld 

Testi-lelki szenvedést okoz a vadvilágnak az emberek szelfimániája

Feldúlják az élőhelyüket, megzavarják étkezési és párzási szokásaikat a szelfiző turisták azoknak a vadállatoknak, amelyekkel szelfiznek a hírnév reményében – írja a Nemzetközi Pingvin Konferenciáról tudósító The Guardian.

Hét mérföld 

700 kilométert sétált hátrafelé egy férfi (videóval)

Egy indonéz férfi több mint 700 kilométert sétált hátrafelé jávai falujából a sziget fővárosáig, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az erdőirtásokra. Medi Bastoni július 8-án indult útnak a kelet-jávai Mount Wilisnél fekvő falujából, amelyet szintén érintett az erdőirtás.

Hét mérföld 

Végigjártuk Magyarország legszebb vidékét

Papíron – akárcsak mondjuk a pecázás – a vándortúrázás is nettó gyötrelem, mert ugyan kinek van kedve egy nehéz zsákkal hegyen-völgyön baktatni, esténként kipakolni a végtelen mennyiségű motyónkat, földön aludni, majd hajnalban kelni, és mindezt elölről kezdeni, és folytatni napokon át. Aztán a gyakorlatban valahogy mindez élvezetes hobbivá nemesül, amiért tömegek rajonganak. A Turista Magazin munkatársai az idei Fjällräven Vándortúrán próbálták meg kideríteni, hogy mi okozza ezt a tátongó szakadékot az elmélet és valóság között.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Magashegyi élmények a határtól egyórányira

Északi szomszédunk kétezresein fellelkesülve szétnéztünk egy kicsit nyugatabbra is. Mivel a Hohe Wandot már kipipáltuk, maradt a Keleti-Alpok legközelebbi magashegyi párja, az osztrák határ közeli Rax és Schneeberg.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Mit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?

Egyénileg azzal tudunk a legjobban ártani a Föld éghajlatának, ha elutazunk messzire. Elrepülni New Yorkba és vissza fejenként egy tonna szén-dioxiddal terheli a környezetet. Egy kutatás szerint ilyen mértékű kibocsátás három négyzetméterrel csökkenti a sarkvidéki jégtakarót.

Hét mérföld 

A tíz legérintetlenebb hely a Földön

Bár bolygónk népessége rohamosan növekszik, még mindig vannak olyan részei a világnak, ahol az ember hatása elenyésző. Ilyen az antarktiszi jégtakaró vagy Pápua Új-Guinea dzsungele.

Hét mérföld 

A Pilis ékkövei: kilátók, amelyeket látnod kell a nyáron

A Pilis hegység számos természeti kincsével csalogatja a kirándulókat. Nem is csoda, hogy természetjárók ezrei választják úti célnak a magaslati pontokat. Bemutatunk két pilisi kilátót, melyeket érdemes még a nyáron felkeresni.

Hét mérföld 

8 dolog, amit csak Kenya tud

Sokak szerint Kenya a szélsőségek országa, ami Kelet-Afrika legjavát sűríti magába. Mit rejt a szafarikon túl? Annyit elárulunk, hogy vérbeli bakancslistás hely!

roadster.hu
Hét mérföld 

A világ 5 legnépszerűbb botanikus kertje (képgaléria)

A kerti bútorok forgalmazására szakosodott Farawayfurniture.com elkészítette azoknak a botanikus kerteknek a listáját, amelyekről a legtöbb képet töltötték fel a használók a legnépszerűbb képmegosztó oldalra, az Instagramra.

Hét mérföld 

Természeti helyszínek, amelyek idén a világörökségi listára kerültek

Bakuban zajlott ülésszakának július 5-i napján az UNESCO világörökségi bizottsága öt új helyszínt vett fel a világörökségi listára. Közülük cikkünkben két új természeti (francia és izlandi), valamint egy vegyes, természeti és kulturális (brazil) világörökségi helyszínt mutatunk be.

Hét mérföld 

Készülj fel rá, hogy minden megváltozik – A klímaváltozás hatása a turizmusra

Mennyire érdekli a turistákat, hogy olyan helyre utazzanak, ahol nincs pusztító hőség, és nincsenek veszélyben a szélsőséges időjárási események miatt? Hogyan rendeződhet át a világ turisztikai térképe a klímaváltozás miatt?

Hét mérföld 

Egy gyönyörű geológiai csoda: Arizona hullámzó sziklái

Az Arizona és Utah állam határán fekvő Paria kanyonban a világon egyedülálló geológiai formáció látható. A kanyon hatalmas, hullámzó sziklái olyan látványt nyújtanak, mintha egy viharos tenger kövült volna meg.

Hét mérföld 

Szibériában is korlátozni akarják a turisták számát

Amikor a világon mindenfelé gondot okozó tömegturizmusról van szó, keveseknek jut eszébe Szibéria. Pedig az ott található Bajkál-tó pontosan ezzel küzd.