2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

A tengerből vesznek el területet Monaco terjeszkedéséért (videóval)

Hat hektárral megnövelik a Monacói Hercegség területét egy ingatlanfejlesztési projekt keretében: a Földközi-tengerből csapolnak le területet, hogy 60 ezer négyzetméternyi luxuslakást, 3 ezer négyzetméternyi kereskedelmi egységet, és privát kikötőt építsenek pompás tengeri kilátással.

Hét mérföld 

Leomlott Puerto Rico híres tengeri sziklaablaka (videókkal)

5,8-as erősségű földrengés döntötte romba a karibi sziget híres tengeri sziklaablakát, a Punta Ventanát hétfő hajnalban.

Hét mérföld 

Hatalmas siker a Természetjáró applikáció

Nem egészen egy év alatt a 145 ezer letöltést is meghaladta a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában kiadott applikáció: a Google Play Store-ban a 2. helyen áll az „Utazás és helyi információk” kategória népszerűségi listáján, és  felkerült a 100 000+ letöltéssel jelölt kategóriába.

Hét mérföld 

Sarkifény-vadászat – környezettudatosan

Természetes dolog, hogy kíváncsiak vagyunk a bennünket körülvevő világra mi, emberek. Sokszor azonban egy-egy utazással árthatunk is annak a helynek, ahová vágyunk, amit csodálunk. Szerencsére egyre több utazásszervező ismeri fel ezt, és igyekeznek alternatív, környezetbarát megoldásokat biztosítani az utazók számára.  

Hét mérföld 

Séta az erdőben? Télen is jó döntés

Nagy szerencsénk van: a bennünket körülvevő  természetre az év legpörgősebb időszakaiban is számíthatunk – segít megnyugodni, lelassulni, elcsendesedni, befelé figyelni. Már egy rövid erdei sétával is ellensúlyozhatjuk a mindennapok feszültségeit, és feltölthetjük lemerült energiacelláinkat. 

Hét mérföld 

Elsüllyedt városok – Települések, amelyeket legyőzött a víz

Számos olyan, bárki számára látogatható hely akad a világban, amelyek részben vagy egészen víz alá kerültek, legtöbbször egy-egy víztározó építése miatt. Különleges helyek ezek, amelyek egészen egyedi látványt nyújtanak, szemlélőjükben pedig ambivalens érzéseket keltenek. 

roadster.hu
Hét mérföld 

Fák, amelyek túlélték a hirosimai atombomba-támadást

Miután 1945. augusztus 6-án ledobták az atombombát Hirosimára, a táj megsemmisült, a talaj elszenesedett, a sugárzás kimagasló volt. Dr. Harold Jacobsen, a bomba egyik alkotója azt nyilatkozta, hogy a terület teljesen meddővé vált, 75 évig semmi sem fog teremni rajta. A természet másképp döntött. A következő tavasszal sokak örömére új facsemeték kezdtek előbújni a város romjai közül, amelyek reményt és erőt adtak a bomba túlélőinek az újjáépítéshez.

Hét mérföld 

Víz alatti hotel nyílik a Nagy-korallzátonynál (videóval)

A tízmillió ausztrál dollárból (kétmilliárd forintból) létrehozott szállodát az észak-queenslandi Airlie Beachtől 40 tengeri mérföldre horgonyozták le a Nagy-korallzátony mentén. Az építkezéskor ügyeltek rá, hogy ne károsítsák a tengeri ökoszisztémát.

Hét mérföld 

Azori-szigetek: Vulkáni paradicsom az Atlanti-óceán szívében

„Európai Hawaii-szigetek”, „Isten földi lakhelye ide van bejelentve”, „paradicsomi lakóhely”. A helyiek tartanak attól, hogy Izlandhoz hasonló tömegturizmus lepheti el a szigetüket, ezért az ökoturizmussal és a környezetet jobban kímélő látogatási formákkal próbálkoznak a jövőben.

Hét mérföld 

Ökoturisztikai látványossággá változtatnak egy bezárt szénbányát Ausztráliában (videóval)

Az átalakítást a világ legnagyobb fedett esőerdője, az angliai Eden Project létrehozói végzik el. A különleges projekt megálmodói az Alcoa amerikai alumíniumipari vállalattal fogtak össze, hogy a cég tulajdonában lévő szénbányát Anglesea tengerparti városban kertek sokaságává fejlesszék, 300 új munkahelyet teremtve.

Hét mérföld 

A világ legjobb utazási célpontjai közé választották az Országos Kéktúrát

Az Országos Kéktúra a National Geographic listáján olyan látványosságok között áll helyt, mint a Kalahári-sivatag, a Grossglockner Hochalpenstrasse, Parma városa, a Maldív-szigetek, Asztúria, Tasmania, a Kamcsatka-félsziget vagy a Grand Canyon Nemzeti Park.

Hét mérföld 

Rábukkantak a világ egyik legnagyobb víznyelőrendszerére (videóval)

A dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen lévő Napo megyei víznyelő klaszter nem kevesebb mint 19 karszt víznyelőből áll, melyeket föld alatti folyó- és barlangrendszer köt össze. 

Hét mérföld 

A Kő-hegy és ami mögötte van

A Pomáz és Szentendre között elterülő gyümölcsöskertek felett látványos sziklafalak magasodnak, melyek a Visegrádi-hegység déli peremét jelentik. Ez a környékbeliek által jól ismert, távolról is kiválóan látszó orom a 366 méteres Kő-hegy, ami voltaképpen egy nagy kiterjedésű fennsík déli letörése, és amely számos lenyűgöző élményt tartogat az ide felkapaszkodóknak.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban (képgaléria és videó)

Kelet-Afrikában, a külvilágtól teljesen elszigetelve, egy kialudt vulkán krátervölgyében rejtélyes módon burjánzó élet jött létre. A tanzániai Ngorongoro krátervölgy ma egyfajta szabadtéri laboratórium, ahová tudósok érkeznek a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák ezt az egyedülállóan kiegyensúlyozott, zárt, mégis életképes ökoszisztémát.

Hét mérföld 

Kör alakú kertváros épült Dániában – Vissza a 18. századba

Koppenhága külvárosi területén épült egy szokatlan, kör alakú lakópark, a Brøndby Garden City, ahol tortaszelet alakúak a kertek. A szürreális lakópark fentről nézve gabonakörökre, mandalára vagy labirintusra hasonlít. Az egyedülálló elrendezés célja az volt, hogy visszahozza a 18. századi dán falvak hagyományos mintázatait, ahol az emberek a központban éltek társadalmi életet.

Hét mérföld 

A világ 15 legbizarrabb természeti formája (képgaléria)

Gyönyörű természeti jelenségek képgalériája, a világ minden tájáról.

Hét mérföld 

Betsiboka: Madagaszkár vörös folyója (képgaléria és videó)

A címlapon látható fotó a Betsiboka folyó északnyugat-madagaszkári torkolatáról kínzó bizonyítéka a katasztrofális talajeróziónak, ami ezt a kis szigetországot sújtja az elmúlt 50 évben. Az erdőirtás a biodiverzitás miatt is régóta gond Madagaszkáron, mivel nagyszámú őshonos fajnak adnak otthont ezek a gyorsan fogyó erdők.
 

Hét mérföld 

Ekkora hajó még nem ment át ezen a csatornán – videó

A Korinthoszi-csatorna egy mesterséges vízi út Görögországban, de ekkora hajó még soha nem ment keresztül rajta.

Hét mérföld 

Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum lehet Európa Amazonasa

Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia közösen nyújtotta be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozására. 

Hét mérföld 

Canyoning Székelyföld legszebb szurdokában

A legújabb outdoor tevékenységnek tekinthető canyoning (canyoneering), amit magyarul talán kanyonjárásnak lehetne mondani, Nyugat-Európában is csak pár éve van jelen. A természetjárás eme különleges módja a legtöbb esetben bárki számára elérhető megfelelő túravezetővel. Szigeti Ferenc Albert és csapata a Gyergyószentmiklós, Erdély kalandfővárosa mellett található Száraz-patak szurdokában tette próbára a bátorságát, és nagyon, de nagyon élvezték.