2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Őszi pompájában látható az ország leggazdagabb juhargyűjteménye

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a látogatók mintegy 160, többek között Japánban, Koreában és Kínában is népszerű juharfajt és -fajtát tekinthetnek meg.

Hét mérföld 

A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja

Rendszerszintű gondolkodásra és összehangolt munkára van szükség a tájjal kapcsolatos intézkedéseknél, hiszen közös felelősségünk, hogy az emberi tevékenység által előidézett tájváltozások kedvező hatással legyenek a társadalomra.

Hét mérföld 

Ezerlépcsős kilátóélmény a Zemplénben

Szokták mondani, hogy fentről minden más. Ez a János vára-kilátó esetében fokozottan igaz, hiszen innen egy merőben eltérő perspektívát kapunk a Zemplén északkeleti területeinek megismeréséhez.

(Fotó: turistamagazin.hu/Lánczi Péter)

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Október 25-ig lehet szavazni az ország kedvenc kilátójára és turistaházára

10 kilátó és 10 turistaház közül szavazhat kedvenc helyére a közönség az Aktív Magyarország második alkalommal meghirdetett, az év kilátóját és az év turistaházát kereső pályázaton. 

Hét mérföld 

Szavazz az év erdei kerékpárútjára!

Az Országos Erdészeti Egyesület augusztus végén indította el pályázatát, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresik. Szakmai zsűri választotta ki azt a 10 útvonalat, amelyekre október 4-ig lehet szavazni – írja a sokszínűvidék.24.hu.

Hét mérföld 

Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén

Nádirigókat is megfigyelhetünk a Holt-Tiszán Tiszakécskénél épült új tanösvényen, amely része a terület újjáélesztésére indult programnak – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Hét mérföld 

Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára

Idén október 9-én tartják a kéktúrázást napját, amelyre több ezer résztvevőt várnak az egész országból. A legnépszerűbb útvonalakra már beteltek a helyek, de még jó néhány csodás túrára lehet regisztrálni – írja a turistamagazin.hu. 

Hét mérföld 

Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata

Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban, ezeken a helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint támogatják a fenntartható fejlődést.

Hét mérföld 

Egy kilométer mélyen bukkantak újabb szlovén barlangra

A Nyugat-Júliai-Alpokban, Szlovénia és Olaszország határán, a Kanin-hegység gleccserek által formált karsztterületén talált új barlang immár a tizedik Szlovéniában, amely ezer méter mélyen helyezkedik el.

Hét mérföld 

Titokzatos művész természetbe illő alkotásai Angliában (képgalériával)

Egy titokzatos művész természetes kőből készült szobrokat készít az angliai Lake District Nemzeti Park dombjai között. Az alkotásokat először idén májusban fedezték fel. Hiába volt a felhívás, az ismeretlen művész azóta sem jelentkezett.

Hét mérföld 

Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet

A NatGeo kutatásából kiderült, hogy a magyarok elsősorban a belföldi utazást kedvelik, és nem gondolják, hogy az „igazi felfedezés” élményéhez külföldre kellene utazni. Az utazás elsődleges célja a természetben való kirándulás, pihenés; a vágyott úti célok között pedig elsősorban a természeti tájak szerepelnek.

Hét mérföld 

Izland – A földtől elrugaszkodva... – Víztől a tűzig, a levegőből

A földi szemlélőnek is megdöbbentő az izlandi táj, de fölé emelkedve, madártávlatból egészen új látványélmény nyílik. Alattunk-körülöttünk az őselemek – a víz, föld, levegő, tűz – uralta, dinamikusan változó, különleges forma- és színvilágú terep, amiben ugyan felbukkan az emberi jelenlét, de nem meghatározó. (Fotó: afoldgomb.hu/Simán László)

afoldgomb.hu
Hét mérföld 

Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program

Idén a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivállal együtt lesz a legnagyobb ökoturisztikai program, a nemzeti parkok hetének nyitórendezvénye Gödöllőn. A Magyar Nemzeti Parkok Hetén országszerte olyan programok is várják az érdeklődőket, amelyeken máskor nem lehet részt venni.

Hét mérföld 

Bejárta és megörökítette a fél országot a pécsi hobbifotós

A pécsi születésű 27 éves Zsomborról elmondható, hogy igazi országjáró. A Pécsi Nemzeti Színházban dolgozó fiatalember, ha éppen nem ügyel a nézőtéren, akkor bakancsot húz, és nyakába veszi az országot. Elsődleges hobbija ugyanis a kirándulás, az utazás, és ezzel együtt a fotózás is. Mára elmondhatja magáról, hogy az ország felét bejárta. (Fotó: sokszinuvidek.24.hu/Györkő Zsombor)

sokszinuvidek.24.hu
Hét mérföld 

Továbbfejlesztették a Hortobágyi Nemzeti Parkot

A nemzeti parkok kiemelt feladata, hogy bemutassák és a nagyközönséggel megismertessék a természeti értékeket. Az igazgatóságok az operatív programok keretében megvalósuló fejlesztések 13 százalékát, majdnem 5 milliárd forintot fordítanak a természetvédelmi bemutató infrastruktúra fejlesztésére.

Hét mérföld 

Mitől állnak még mindig Stonehenge kőoszlopai?

A Stonehenge 4500 éves kőoszlopainak első átfogó geológiai elemzése feltárta a páratlan őskori építmény néhány jellegzetességét, amelyek magyarázatot adnak arra, miként álltak ellen az időjárás hatásainak, és maradtak fenn ezek a kőkolosszusok.

Hét mérföld 

Az ország, amely arra készül, hogy a klímaváltozás miatt eltűnik a Föld színéről

Vannak olyan szigetországok, ahol már meg kellett kezdeni a védekezést, különben egész egyszerűen ellepné őket a víz. Közéjük tartozik a Csendes-óceán kellős közepén, Hawaii és Ausztrália között félúton fekvő, 33 korallszigetből álló Kiribati Köztársaság is, amit gyakran úgy emlegetnek, mint az első országot, amelyet elpusztít a klímaváltozás. (Fotó: qubit.hu)

qubit.hu
Hét mérföld 

Íme, a négy új természeti Világörökség-helyszín (képekkel)

Hét újabb – négy természeti és három kulturális – helyszínt vett fel a világörökségi listára az UNESCO világörökségi bizottsága.

Hét mérföld 

Utazók a fenntarthatóbb turizmusért

A koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan ismét felélénkült az emberek utazási kedve, azonban egyre többen igyekeznek a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni kalandozásaik során.

Hét mérföld 

Virágzanak a lótuszok Vácrátóton

Nem kell Ázsiáig utaznia annak, aki virágzó lótuszokban szeretne gyönyörködni: a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben siker koronázta az évek óta tartó próbálkozásokat, és most valóságos lótuszerdő várja a látogatókat – írja a 24.hu.