2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hét mérföld 

Egy csepp üzemanyag nélkül és napelemekkel – Így repülte körbe a Földet a Solar Impulse

Az első, kizárólag napelemmel hasító repülőgép, a Solar Impulse 2 tizenöt év alatt készült el, a 43 ezer kilométer megtételéhez pedig mindössze a napelemek által termelt 11 ezer kWh napenergiára volt szükség.

roadster.hu
Hét mérföld 

Tájba illeszkedő látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál

Az épület lesz a kiindulópontja a terület élővilágát bemutató túráknak, emellett szárazföldi és vízi tanösvényeket alakítanak ki, valamint felújítják a Matula kunyhót is. A projekt számos különböző elemből áll, de a legfontosabb a fokozottan védett nemzeti parki tájegységet, a Kis-Balatont bemutató látogatóközpont lesz Keszthely-Fenékpusztán.

Hét mérföld 

Felfedezni Új-Zéland legaktívabb vulkánját

Lali régi vágya volt, hogy ellátogasson a White Islandhez, Új-Zéland legaktívabb vulkánjához, közvetlen közelében sétáljon, és saját szemével lássa a krátert belülről. Mintha csak a Föld hajdani kialakulásának lennénk szemtanúi. Lali egy 12 perces beszámolóban osztotta meg az élményeit.

Hét mérföld 

A Tátra egy vitorlázórepülő fedélzetéről

Az alábbi linken egy vitorlázórepülő fedélzetéről készült egyedülálló filmet láthatunk a Tátráról. Készítője, a többszörös lengyel világbajnok vitorlázórepülő, Sebastian Kawa a közelmúltban osztotta meg egy lengyel portállal a Tátra feletti repülése során készített felvételeit. A csodálatos filmnek köszönhetően a megszokottól eltérő szemszögből láthatjuk a tátrai tájat.

Hét mérföld 

Ezek Magyarország legjobb ökoturisztikai helyei 2018-ban

Október 4-én első alkalommal adták át Az év ökoturisztikai élménye díjakat. A Magyar Turisztikai Ügynökség és az Agrárminisztérium pályázatán négy kategóriában hirdettek nyertest: egy vadasparkot, egy mésztufabarlangot, egy családi rendezvényt és a Jeli Arborétum virágba borulását díjazták.

Hét mérföld 

Továbbra sem engednek be turistákat a Maya-öbölbe

A csaknem két évtizedes, óriási turistaáradat annyira tönkretette a meseszép thaiföldi Maya-öböl élővilágát, hogy a helyi természetvédelmi hatóság úgy döntött: meghatározatlan ideig lezárva marad. Az öböl A part című, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült hollywoodi kalandfilmből vált világhírűvé.

Hét mérföld 

Kirándulás az Édenkertbe

„Hawaii no ka oi”, azaz „Hawaii a legszebb a világon” – tartják a helyiek. A bámulatos vulkánok, érintetlen őserdők és kristálytiszta források tényleg valami őseredeti, romlatlan szépséget idéznek meg. A Föld átellenes oldala pazar turistaparadicsom, kedélyes emberekkel, rejtélyes szobrokkal és szemet gyönyörködtető természeti szépségekkel. Böröczki Csaba írása.

Hét mérföld 

Halálra gázolta egy autó Franciaországban a 14 éve ökrös szekéren vándorló magyar mesehőst, Gecse Balázs Gergőt

Szomorú véget ért egy csodás életét élő magyar vándor kalandja. A 32 éves Gecse Balázs Gergőt, aki ökrös szekérrel, egy kutya és négy szarvasmarha társaságában járta a világot, vasárnap reggel halálra gázolta egy idős sofőr Délkelet-Franciaországban.

Hét mérföld 

Utazások a Zemplén lakatlan szigete körül

A Zempléni-hegység zöld szíve egyike hazánk kevés, közutakkal be nem hálózott rengetegének, amelynek közel fővárosnyi területén a civilizáció nyomát is alig látjuk. A kivételek közé tartozik a hegység közepén fekvő Kőkapu és Rostalló, ahová a keskeny aszfaltcsík mellett csak egy még keskenyebb, de annál népszerűbb sínpár vezet.

Hét mérföld 

Őszi színpompa a zirci arborétumban

Érdemes ősszel is ellátogatni az arborétumba, mert a hamarosan őszi színekben pompázó cserjék, fák csodálatos látványt nyújtanak –  mondja Flórián Ildikó, a zirci arborétum vezetője.

Hét mérföld 

Szigetközi csodák kirándulóknak

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek várják a természetkedvelő turistákat.

Hét mérföld 

Meseszép hazai fasorok

A Turista Magazin összeállításában olyan hazai fasorokat mutatnak be, amelyek minden évszakban elbűvölnek, ezért megéri köréjük szervezni egy kirándulást. 

Hét mérföld 

Kirándulók paradicsoma az ország egyik legtisztább levegőjű települése

Noszvaj-Síkfőkút az aktív pihenés fellegvára, ahol a levegő tisztasága kifogástalan, és gyönyörű természeti csodák várják az idelátogatókat. Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A  megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják. 

Hét mérföld 

Nem találja ki, melyik országnak van a legtöbb szigete

Ha a sziget szót halljuk, legtöbben buja, napsütötte tájakra, türkiz tengerre és homokos partokra asszociálunk. A legtöbb szigettel büszkélkedő országokat mégsem a Karib-térségben találjuk, hanem Európa északi részén.

Hét mérföld 

Helyek, melyek lassan eltűnnek a Földről

Akadnak olyan helyek a nagyvilágban, amelyeket hosszú évekig még biztosan felkereshetünk, viszont a klímaváltozás vagy az emberi hanyagság miatt számos bámulatos terület veszélyben van. 

Hét mérföld 

Csillogott az út a talpunk alatt

Kristálytiszta tóval tűzdelt hegyvidéki táj, káprázatos panorámák, hatalmas fenyvesek és virágos mezők, békésen legelésző marhák és garantáltan stresszmentes, vendégszerető helyiek. A szerelem útján jártunk Karintiában.

Hét mérföld 

Nem lehet elég korán elkezdni a kéktúrázást

Miért indulj el egy úton? Miről is szól, és mit ad a kéktúrázás? Miért érdemes már gyerekkorban útra kelni?

Hét mérföld 

Látványos drónvideó a sekély Dunáról

A Duna vízszintjét is megviseli az egész Európát sújtó aszály. Látványos fotókon és videókon követhetjük a víz visszahúzódását. Többek között Puruczki Tamás is feltöltött a YouTube-ra egy drónvideót a Dunakanyarról, Visegrád, Kisoroszi, Szigetcsúcs, Pilismarót környékéről, amelyen nagyon szépen látszik, hogy az alacsony vízállás miként rajzolta át a tájat...

Hét mérföld 

Mi virít a nyári réteken?

Kígyószisz és seprence, gyújtoványfű és harangvirág – a Pilisi Parkerdő erdészei a nyári virágokból gyűjtöttek egy csokorra valót, hogy ki-ki megismerhesse az erdei utak mellett, a tisztásokon és réteken, vagy a gyepekkel tarkított bokorerdőkben előforduló fajokat.
(Fotó: Stemonitis/Wikimedia Commons)

afoldgomb.hu
Hét mérföld 

Tippek a környezetbarát kiránduláshoz

Lassan beköszönt az ősz, mely az egyik legcsodásabb évszak a kiránduláshoz: gyönyörködhetünk a színes falevelekben, terméseket gyűjthetünk, s piknikezhetünk a természetben. Azonban ügyeljünk arra, hogy óvjuk a körülöttünk lévő természetet. Cikkünkben tippeket adunk a környezetbarát kiránduláshoz.