2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Újjáéledt a barcsi Ó-Dráva-holtág

Sikerrel zárult a magyar–horvát élőhely-revitalizációs beruházás az Ó-Dráva-holtágban, amely az Európai Unió LIFE pályázatának keretében, nemzetközi összefogással valósult meg.

Hét mérföld 

A Duna tíz legszebb partszakasza Magyarországon

A Duna a teljes magyarországi szakaszán hatalmas volta, méretei miatt is tiszteletet parancsoló és gyönyörű. Vannak olyan részei, amelyek szépségükben kiemelkednek, ráadásul nemcsak látványosak, de be is járhatók. Íme, tíz példa rá!

Hét mérföld 

A Kányavári sziget – egy külön világ a Kis-Balatonban (videóval)

A Kis-Balaton legérdekesebb látnivalói a különleges atmoszférájú Kányavári-szigeten vannak: a lápos-mocsaras vidéken igazán egyedi fauna alakult ki, amit a Búbos Vöcsök tanösvényen haladva vagy a két kilátó egyikéből körbenézve ismerhetünk meg. Egyedülálló növény- és állatvilága miatt fokozottan védett terület.

Hét mérföld 

Fedezd fel! – Prédikálószék (videó)

A pilisi erdők szépségét egy újonnan épített kilátóról, a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsáról, a Prédikálószékről is megcsodálhatjuk. A Prédikálószék a Pilisi Parkerdő egyike ékköve, csodálatos kilátás nyílik onnan letekintve.

Hét mérföld 

Nem pisil több ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor

A változás oka, hogy a város illetékesei a közelmúltban azzal szembesültek: a pisilő kisfiú szobrából napi 1000-2500 liter friss víz ömlik egyenest a csatornába. A kifolyó víz elvezetésére egy csatornát készítenek, amelyből visszavezetik a vizet a szoborhoz. 

Hét mérföld 

Egy elszomorítóan izgalmas sorozat indult a Spektrumon

Egymást érik a természeti katasztrófák, melyek hátterében sokszor emberi mulasztás áll. Ezekre hívja fel a figyelmet a Spektrum tízrészes, március 25-én indult dokumentumfilm-sorozata, a Vörös riasztás, mely Földünk legvadabb időjárási szélsőségeit mutatja be. A csatorna ígérete szerint a sorozat nemcsak a problémákra, hanem a megoldási lehetőségekre is hangsúlyt fektet.

Hét mérföld 

7 gyönyörű, rejtett tengerpart a föld alatt

A természet ritka szépségei közé tartoznak azok a rejtett, föld alatti tengerpartok, melyek ismeretlenségük miatt különleges látnivalóknak számítanak a világ bármely táján.

Hét mérföld 

Fedezd fel! – Hegyestű (videó)

Hegyestű, a 337 méter magas bazaltsapkás tanúhegy 5 millió éve még vulkánként működött, hasonlóan a Balaton-felvidék többi tanúhegyéhez. Tán a Hegyestű tetejéről a legszebb a kilátás a Balatonra és a környék többi hegyére. Ahogy az a videóból is kiderül: közel s távol egyaránt gyönyörű a látvány.

Hét mérföld 

Horvátország egyik védett természeti kincse, a sós vizű Mir-tó

Zadartól másfél órás kompútra található egy védett öböl, a Telascica Nemzeti Park. A Telascica egy 8 kilométer hosszú, védett öböl 13 apró szigettel, 200 méteres meredek sziklafalakkal, sehol másutt meg nem élő növényekkel, különleges madarakkal, szabadon kószáló szamarakkal, és egy sós vizű tóval, a Mirrel.

Hét mérföld 

Idén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése

A Yosemite Nemzeti Park világhírűvé vált természeti látványossága, a tűzzuhatag szinte minden évben megfigyelhető a tél végének közeledtével. A híres gránitszikla, az El Capitan oldalán az olvadékvíz egy látványos szezonális vízesést hoz létre. A Horsetail-zuhatag 480 méteres magasságból zuhan alá, és arról vált nevezetessé, hogy néhány napon át izzó lávafolyammá változik a lemenő nap fényétől.

Hét mérföld 

Télbúcsúztató kenuzás az Ipolyon

Az Ipoly-völgy az ország kevésbé ismert vidéke, pedig természeti értékekben bővelkedik a táj. Ráadásul vízitúrák számára is ideális helyszín, különösen tavasszal. A Turista Magazin csapata a tél utolsó napján, de már ragyogó tavaszi időben szállt vízre.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Az öt szín folyója

Folyékony szivárványnak vagy az öt szín folyójának is nevezik a kolumbiai Kristály-folyót a vizében időszakosan megjelenő színkavalkád miatt, mely a világon egyedülálló természeti jelenség.

Hét mérföld 

Fedezd fel! – Hortobágyi halastavak (videókkal)

Idén lesz húsz éve, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park a világörökség részévé vált. A pusztai állattartáshoz idomult pásztorhagyományok, valamint maga a pusztai élővilág egymás mellett élő harmonikus együttléte az, ami miatt érdemessé vált erre a címre. Közel 7 ezer hektárnyi halastórendszerével ez a legnagyobb közép-európai síkvidéki halastórendszer, 380 madárfajával pedig Magyarország madarakban leggazdagabb vidéke. A Hortobágy tanösvényei is sok érdekességgel csalogatnak.

Hét mérföld 

A rejtélyes magyarországi kaptárkövek

Fantasztikus és misztikus – ezt az élményt nyújtják a főként Eger környékén és a Bükkalján, valamint a Pilisben és a Budai-hegységben lévő kaptárkövek. Ezek olyan sziklavonulatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak, így régészeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékeik is vannak.

Hét mérföld 

Ahol a vizek találkoznak – 13 meseszép hely a nagyvilágból

Egy folyó, tenger vagy tó partja gyönyörű látvány. Még szebb, amikor két víz találkozik, két folyó egyesül, vagy egy folyam eléri a tengert. Az orosz Prikolis internetes magazin 13 fotót tett közzé szerte a nagyvilágból ezen nagy találkozásokról.

Hét mérföld 

Budapest környéki kirándulásokat inspiráló kisfilm készült

Madártávlatból fedezhetjük fel egy most készült kisfilmen Pest megye kevésbé ismert, ám szép természeti értékeit és izgalmas látnivalóit: úgy mint a ráckevei hajómalom, a kisoroszi szigetorr, a váci diadalív, a lórévi Zichy-kápolna, az ócsai tájvédelmi körzet, vagy a zsámbéki romtemplom.

Hét mérföld 

Tündérkert a határ közelében (videó)

A Turista Magazin Szlovákiába szervezett túráinak jelentős részét főként a nagy kétezresek, leginkább a Tátra vidékére „hegyezik ki”. Ezúttal három remek, a határhoz közeli célpontot ajánlanak nekünk videós beszámolójukban: az 1009 méter magas Sitnót (Szitnya-hegy), a váráról híres Modry Kament (Kékkő) és a Nagykürtös felett magasodó Spani Laz tündérkert hangulatú fennsíkját.

Hét mérföld 

A húszmillió éves magyar hasadék rejtélyes világa

A Mátra sötét szikláinak szomszédságában egy egészen más világ bukkan ki az erdőből: kőleányok, sárkányok és a Morgó-gödör, ahol a tájat meghódító ember egyik méterről a másikra elveszhet a természet aranysárga mélyében. Mire pedig kitalál onnan, kicsit más szemmel néz majd a vidékre.

Hét mérföld 

Búvárkodás az ausztriai elárasztott völgyben (képgaléria és videó)

A festői Grüner See, vagyis Zöld-tó az ausztriai Hochschwab-hegy lábánál található. Vízszintje nyáron olyannyira megemelkedik, hogy az egész völgyet víz árasztja el, és a kirándulók helyett búvárok érkeznek, akik hóolvadás idején akár 10-12 méter mély vízbe is merülhetnek. A cikkben lévő videóban az egész éves folyamat jól látható.

Hét mérföld 

Sziklára épült hegyi kunyhó 4003 méteres magasságban

A Solvay Hut a Matterhorn (az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa) északkeleti gerincén található, felhők felett épült kunyhó. A 4003 méteres tengerszint feletti magasságban lévő házikónak a legnagyobb svájci hegymászó egyesület, az Alpine Club a tulajdonosa. A Solvay Hutot 1915-ben öt nap alatt építették fel.