2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hét mérföld 

Helyszínek, ahol gondot okoz a sok turista

A BBC összeállításában öt olyan helyszínt mutat be, ahol a turisták tömegét nem nézi jó szemmel a lakosság. Egyes helyeken kénytelenek voltak kényszerszünetet tartani, máshol az árakat emelték meg a terület védelme érdekében.

Hét mérföld 

Csodákat láthat, aki most a Pilisi Parkerdőben sétál - képgaléria

A hosszú tél után hirtelen berobbant tavaszi időben virágszőnyeg borítja a Pilisi Parkerdőt. Az úgynevezett „tavaszi aszpektus” növényeinek életstratégiája a lombfakadás előtti gyors virágzás, így csak rövid ideig gyönyörködhetünk szépségükben. De milyen virágokkal is találkozhatunk, ha kirándulni indulunk a tavaszi erdőben?

origo.hu
Hét mérföld 

Tavaszi zsongás a Jegenye-völgyben

A Solymár közelében lévő Paprikás-patak völgye ideális túracélpont egy családi kirándulásra. Könnyen bejárható, még babakocsival is, és fő vonzerejét a viszonylag kis távolságon belül fellelhető izgalmas látnivalók adják. Találunk itt csörgedező patakot, két vízesést, megmászható dolomitsziklákat, forrást, piknikezésre alkalmas rétet, várromot és kilátópontot. Kell ennél több? 

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Tóról tóra Tatán gyerkőcökkel

Tata elkényezteti a gyerekeket: a tatai Fényes tanösvény tó felett vezető pallóútját még a legdacosabbak is élvezik, a Cseke-tó angolparkjában műbarlangot és műromokat lehet felfedezni, az Öreg-tó pedig tavasztól őszig kiváló bringás terep a gyerkőcöknek.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Március végén elkezdődött a hajózási szezon

Március 31-én befutott a Siófok nevű motoros, a Balatoni Hajózási Zrt. hajója Füredre, ezzel megkezdődött a 172. balatoni hajózási szezon. Modernizáció, új ügyfélszolgálat, a szolgáltatások bővítése – ezt kínálja a balatoni hajózási társaság, amely az elmúlt évhez hasonló, kimagasló forgalmat remél.

Hét mérföld 

Szezonnyitás a kisvasutakon

A tavasz közeledtével újra megindul a forgalom kisvasútjainkon. Az alábbi összefoglalóval szeretné segíteni a kirándulókat az itthon.hu honlap arról, hogy hol, mikortól számíthatnak a vonatok közlekedésére. Sőt, kisvasutakkal kapcsolatos programajánlót, kisvasúti napokat minden hónapban fognak ajánlani. Íme a lista Balatonfenyvestől a Zsuzsi Vasútig! 

itthon.hu
Hét mérföld 

Áremeléssel védik a Plitvicei-tavakat

A belépőjegyek árának emelésével enyhítenék a túlzsúfoltságot a Plitvicei-tavaknál Horvátországban. A turistaáradat ugyanis veszélyezteti a térség világörökségi pozícióját. A Plitvicei-tavakat tavaly rekordszámú, 1,7 millió turista kereste fel, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor.

Hét mérföld 

Ökoturisztikai fejlesztések a Mecsekben és a Dráva mentén

Jelentős ökoturisztikai fejlesztéseket valósít meg a Duna–Dráva Nemzeti Park 2018–2019 folyamán a Mecsekben és a Dráva mentén, horvátországi partnerszervezetekkel. A Magyarország–Horvátország határon átnyúló együttműködési program beruházásainak teljes költsége 648,63 ezer euró lesz.

Hét mérföld 

Erdélyi kalandok

Az utolérhetetlen szépségű Erdélyben megtehető kirándulások egyesével is teljesíthetők, de a legjobb összekötni, ha erdélyi utazást szervezünk. Van, ami bármikor és rövid idő alatt teljesíthető, van viszont olyan is, amire évente csak egyszer, vagy hosszabb előkészítést követően van lehetőség. Lássuk a szallasparajdon.hu portál összeállítását, kiegészítve néhány erdeiprogramok.hu-s tippel.

Hét mérföld 

Tavaszi közlekedés földön, vízen és sínen

Az idei tavasz nem hoz túl sok újdonságot a kirándulók közt népszerű tömegközlekedési vonalakon – sűrűbb, vagy épp ilyenkor induló járatokat annál inkább. A Turista Magazin szezonnyitó összefoglalójából kiderülnek a legfőbb változások.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Nincs messze a fővárostól ez a madárparadicsom

Alig ötvenpercnyire a zajos fővárostól és a zsúfolt hétköznapoktól igazi feltöltődés vár ránk a Dinnyési-fertőn. Egy hely, ahol a madárdalt csak a tóparton elsuhanó vonatok zaja töri meg néhány pillanatra. Dinnyésen tényleg csak egy lépés a természet a falu szélétől. Onnan indul a Madárdal tanösvény egyik szakasza.

origo.hu
Hét mérföld 

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

magyarnemzetiparkok.hu
Hét mérföld 

Kora tavaszi kirándulás gyerekekkel a Dera-patak völgyébe

A tavaszi első hétvégék egyikén, ha tehetjük, kiránduljunk, nézzük meg az ébredő természetet. A pilisi hegyekben lévő könnyű, a legkisebb gyerekekkel is bejárható helyek mindegyike az Országos Kék Túra útvonala mentén található. Ezen a környéken láthatóak az 50 éve forgatott „Egri csillagok” című film felvételeihez épített díszletek maradványai is.

utazom.com
Hét mérföld 

Jelzetlen utakon és szőlők közt a Dél-Balatonon

A Turista Magazin dél-balatoni sorozatának legújabb része Balatonlelle környékének érdekességeit és szépségeit ajánlja felfedezésre. A túra résztvevői országosan ismert borászatok mellett haladtak el, a Szent Donát-kápolnától gyönyörű panorámát csodálhattak, jelzetlen utakon érték el Látrányt, ahonnan berki réteken, vízfolyások közt érkeztek Rádpuszta Árpád-kori műemlékéhez, a kirándulást pedig színészóriások sírjánál fejezték be.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Közeleg a tavasz, elő a túrabakancsokkal – a Turista Magazin hétvégi programajánlója

A komoly mínuszoktól, úgy tűnik, elbúcsúzhatunk. Lassan jön a jó idő is. Érdemes elővenni a túracipőket, és bemelegíteni a tavaszi kirándulószezonra. A Turista Magazin programajánlója arról, hova érdemes kimozdulni a hétvégén. A kínálat: medvehagymatúra kisvasutazással, tavaszköszöntő beporzóünnep, szentgáli tűzköves geotúra, Téry Ödön-emléktúra és NaTúra Veszprémben.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

A legélvezetesebb út a városból az erdőkig

A Miskolcról induló Lillafüredi Erdei Vasút járataival a betondzsungelből egy órán belül a Bükk-fennsík tövébe érkezhetünk. Bár odafent még téliesek az útviszonyok, a természet ilyenkor ritkán látott színekkel ajándékozza meg az arra járókat.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Barlangoljunk! – Március a barlangok hónapja lesz a nemzeti parkokban

Gyalogos, kerékpáros és extrém túrákkal, kedvezményekkel és számos izgalmas programmal készülnek egész márciusban a nemzeti parkok, hogy a magyarországi barlangokat a közönség jobban megismerhesse.

Hét mérföld 

A Dél-Balaton vidékén mindig van mit felfedezni

A turistamagazin.hu oldalon második cikkel folytatják a Balaton déli partjától pár kilométerre lévő, kevésbé ismert tájak megismertetését. Téli túrájukat Kerekiben kezdték, majd Külső-Somogy hófedte dombjain bukdácsoltak álmos falvakba leereszkedve. „Megmászták” Somogy harmadik legmagasabb pontját, ahonnét a Kőröshegyi völgyhidat felülről lehet megcsodálni, majd egy „lesiklás” után Kőröshegyre értek, ahonnét busszal tértek vissza Balatonföldvárra.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Magyarország hetedik természeti csodája

Az ország legészakibb pontjával is büszkélkedő Füzér község felett 170 méterrel, egy minden évszakban igen látványos bérc tetején áll az ország egyik legszebb vára, melynek a Zempléni-hegység magasabb vonulatai adnak egyedülállóan szép keretet. A Magyarország jelentős részéről – némileg jogtalanul – túlzottan távolinak, kiesőnek tekintett, de mind a természeti, mind a történelmi látványosságok iránt érdeklődőknek egyedülálló csemegét jelentő Zempléni-hegység „koronáját” 2008-ban beválasztották Magyarország hét természeti csodája közé.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Miért jó télen túrázni?

Sokan nem szeretik a telet. Azt meg pláne el sem tudják képzelni, hogy télen, a hidegben egy egész napot erdőben, hegyek között mászkáljanak, amikor a jó meleg szobában is ücsöröghetnek. Pedig a tél csodálatosan szép, és a téli túrázásnak rengeteg előnye van. Íme néhány érv a téli túrázás mellett.

kivancsiturazo.blog.hu