2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban (képgaléria és videó)

Kelet-Afrikában, a külvilágtól teljesen elszigetelve, egy kialudt vulkán krátervölgyében rejtélyes módon burjánzó élet jött létre. A tanzániai Ngorongoro krátervölgy ma egyfajta szabadtéri laboratórium, ahová tudósok érkeznek a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák ezt az egyedülállóan kiegyensúlyozott, zárt, mégis életképes ökoszisztémát.

Hét mérföld 

Kör alakú kertváros épült Dániában – Vissza a 18. századba

Koppenhága külvárosi területén épült egy szokatlan, kör alakú lakópark, a Brøndby Garden City, ahol tortaszelet alakúak a kertek. A szürreális lakópark fentről nézve gabonakörökre, mandalára vagy labirintusra hasonlít. Az egyedülálló elrendezés célja az volt, hogy visszahozza a 18. századi dán falvak hagyományos mintázatait, ahol az emberek a központban éltek társadalmi életet.

Hét mérföld 

A világ 15 legbizarrabb természeti formája (képgaléria)

Gyönyörű természeti jelenségek képgalériája, a világ minden tájáról.

Hét mérföld 

Betsiboka: Madagaszkár vörös folyója (képgaléria és videó)

A címlapon látható fotó a Betsiboka folyó északnyugat-madagaszkári torkolatáról kínzó bizonyítéka a katasztrofális talajeróziónak, ami ezt a kis szigetországot sújtja az elmúlt 50 évben. Az erdőirtás a biodiverzitás miatt is régóta gond Madagaszkáron, mivel nagyszámú őshonos fajnak adnak otthont ezek a gyorsan fogyó erdők.
 

Hét mérföld 

Ekkora hajó még nem ment át ezen a csatornán – videó

A Korinthoszi-csatorna egy mesterséges vízi út Görögországban, de ekkora hajó még soha nem ment keresztül rajta.

Hét mérföld 

Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum lehet Európa Amazonasa

Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia közösen nyújtotta be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozására. 

Hét mérföld 

Canyoning Székelyföld legszebb szurdokában

A legújabb outdoor tevékenységnek tekinthető canyoning (canyoneering), amit magyarul talán kanyonjárásnak lehetne mondani, Nyugat-Európában is csak pár éve van jelen. A természetjárás eme különleges módja a legtöbb esetben bárki számára elérhető megfelelő túravezetővel. Szigeti Ferenc Albert és csapata a Gyergyószentmiklós, Erdély kalandfővárosa mellett található Száraz-patak szurdokában tette próbára a bátorságát, és nagyon, de nagyon élvezték.

Hét mérföld 

Országok tűnhetnek el a jég és a hó miatt

A magashegységek, a permafroszt és a sarki jégtakaró általában nagyon messze áll az átlagember mindennapi gondolkodásától, ezért nem is mindig foglalkozunk azzal, hogy a krioszféra sérülésével milyen komoly katasztrófákat hoz majd a következő néhány évszázad. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb jelentése most ezeket a következményeket vázolja fel, aláhúzva, hogy mennyire fontos lenne végre komolyan venni a klímaváltozás megfékezésére tett ígéreteinket.

24.hu
Hét mérföld 

Norvégia le fogja zárni fjordjait a környezetszennyező óriási üdülőhajók előtt

A norvég környezetvédelmi szabályozás szerint 2026-ban már csak a zéró karbonkibocsátású, tehát elektromos motorral vagy hidrogénnel működő üdülőhajók úszhatnak be a fjordokba, amelyeknek idegenforgalma az óceánjárókkal az utóbbi években jelentősen megnőtt.

Hét mérföld 

Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen

Norvégia 2016-ban bejelentette, hogy 2050 helyett már 2030-ra lenullázza az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, drasztikusan csökkentenie kell a károsanyag-kibocsátást, évi 53 millió tonnával. Ez azt jelenti, hogy jelentősen át kell alakítani a közlekedési infrastruktúrától kezdve a turizmusig mindent.

Hét mérföld 

Mit csináljunk, ha annyi a turista, hogy élvezhetetlen a nyaralás?

Soha jobb fotó nem készült a huszonegyedik századi turizmusról, mint az, amelyiken turisták szelfiznek a falra graffitizett „Takarodjatok haza, turisták!” felirat előtt Barcelonában.

index.hu
Hét mérföld 

Sárvári fürdő: gyógyító víz és gondtalan pihenés

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Nyugat-Dunántúl legnagyobb fürdőkomplexuma, amelyet 2002-ben adtak át. A fürdő termálmedencékkel, óriáscsúszdákkal, gyerekmedencével, mászófallal és wellness-szolgáltatásokkal várja a kikapcsolódásra vágyó és az élményeket kereső vendégeket.

Hét mérföld 

Mi a lassú utazás?

A lassú utazás a lassú élelmiszer-mozgalom, a Slow Food International egyik elágazása, amely Olaszországban az 1980-as években indult tiltakozásként a McDonald’s Rómában való megnyitása ellen. A mozgalom célja a regionális konyha, a helyi gazdálkodás, a közös étkezés, és a hagyományos ételkészítési módok megőrzése.

Hét mérföld 

Csónakázás a föld alatt (képgalériával)

Tapolca leghíresebb látványossága a föld mélyén rejtőzik, és nem mindennapi módon lehet felfedezni. A Tapolcai-tavasbarlang Magyarországon egyedülálló, nem látványos cseppköveiről híres, hanem a hangulatos föld alatti csónakázásról.

Hét mérföld 

Erdély Grand Canyonja, a szászsebesi Vörös-szakadék (képgalériával)

A Vörös-szakadék a Küküllő fennsíkjának egyik legérdekesebb természeti képződménye. A 800 m szélességű és 80-100 m magas vörös színű szakadékot a talajerózió formálta. A 10 hektáros területet 1950-ben geológiai és florisztikai természetvédelmi területté nyilvánították.

Hét mérföld 

Harry herceg a fenntartható utazásért indított programot (videóval)

Harry herceg egy amszterdami sajtótájékoztatón beszélt a kezdeményezésről, amelynek célja, hogy a globális utazási és idegenforgalmi iparág az egyre növekvő kereslet közepette is környezettudatosabb legyen.

Hét mérföld 

Testi-lelki szenvedést okoz a vadvilágnak az emberek szelfimániája

Feldúlják az élőhelyüket, megzavarják étkezési és párzási szokásaikat a szelfiző turisták azoknak a vadállatoknak, amelyekkel szelfiznek a hírnév reményében – írja a Nemzetközi Pingvin Konferenciáról tudósító The Guardian.

Hét mérföld 

700 kilométert sétált hátrafelé egy férfi (videóval)

Egy indonéz férfi több mint 700 kilométert sétált hátrafelé jávai falujából a sziget fővárosáig, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az erdőirtásokra. Medi Bastoni július 8-án indult útnak a kelet-jávai Mount Wilisnél fekvő falujából, amelyet szintén érintett az erdőirtás.

Hét mérföld 

Végigjártuk Magyarország legszebb vidékét

Papíron – akárcsak mondjuk a pecázás – a vándortúrázás is nettó gyötrelem, mert ugyan kinek van kedve egy nehéz zsákkal hegyen-völgyön baktatni, esténként kipakolni a végtelen mennyiségű motyónkat, földön aludni, majd hajnalban kelni, és mindezt elölről kezdeni, és folytatni napokon át. Aztán a gyakorlatban valahogy mindez élvezetes hobbivá nemesül, amiért tömegek rajonganak. A Turista Magazin munkatársai az idei Fjällräven Vándortúrán próbálták meg kideríteni, hogy mi okozza ezt a tátongó szakadékot az elmélet és valóság között.

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Magashegyi élmények a határtól egyórányira

Északi szomszédunk kétezresein fellelkesülve szétnéztünk egy kicsit nyugatabbra is. Mivel a Hohe Wandot már kipipáltuk, maradt a Keleti-Alpok legközelebbi magashegyi párja, az osztrák határ közeli Rax és Schneeberg.

turistamagazin.hu