2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Ezek Horvátország leggyönyörűbb, titkos tengerpartjai

Tíz fantasztikus és kevéssé ismert horvát tengerpart, ahol garantáltan nem nyom össze bennünket a naptejfelhőben úszó turistainvázió. Íme!

roadster.hu
Hét mérföld 

Sokakat csábít az Alföldre a tanyasi élet természetközeli nyugalma

Hajnali kakaskukorékolás, tyúkok kárálása, kutyaugatás, tehénbőgés – ezek a zajok ébresztik a tanyán az embert a hófehér falú, nádfedeles vályogházban, amely belül télen meleg, nyáron hűvös. A tanyasi élet természetközeli nyugalma sokak számára vonzó kikapcsolódás, sőt egyre többeknek ideális életforma is.

Hét mérföld 

Sziklák ölelésében megbújó égszínű tavak, azaz a magyar tengerszemek

Magyarország apró, rejtett csodái közé tartoznak a tengerszemek, ezek a gyakran szédítően magas sziklákkal körülvett apró tavak, melyeket általában csak a fekete öves kirándulók ismernek. A Travelo öt ilyen helyszínt mutat be írásában, amely kicsit arra is kitér, hogy hivatalosan miért nem számítanak tengerszemeknek ezek a helyes kis tavacskák.

travelo.hu
Hét mérföld 

Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe!

Nagy mennyiségű csapadék zúdult le a Visegrádi-hegységben múlt szerdán, ezért a Pilis Parkerdő azt tanácsolja a túrázóknak, lehetőség szerint most ne keressék fel a hegység területén található szurdokvölgyeket a megáradt vízfolyások okozta balesetveszély miatt.

Hét mérföld 

A világ 11 legnagyobb hegye (képgalériával)

A latvanyossagok.hu összeállítása azokról a hegyekről készült, amelyek nagy kihívást jelentenek a hegymászóknak. A lista a vulkanikus hegyeket nem tartalmazza. Mindegyik itt látható képződmény lenyűgöző a maga nemében.

Hét mérföld 

Kincset rejtett el a milliomos a Sziklás-hegységben, hogy természetjárásra késztesse honfitársait (videóval)

Megtalálták azt az 1 millió dollár értékű kincses ládát, amelyet egy dúsgazdag amerikai műgyűjtő rejtett el egy évtizede Új-Mexikóban, a Sziklás-hegységben, hogy úgymond a friss levegőre és állama természeti szépségeinek felfedezésére csábítsa honfitársait a tévéképernyő bámulása helyett. A kincsvadászat százezreket csalogatott a Sziklás-hegységbe.

Hét mérföld 

Ércnél maradandóbb – Másfélmillió lépés és Rockenbauer Pál-emlékfilm (videó)

Magyarországon aligha van olyan természetjáró, aki ne tudná, ki volt Rockenbauer Pál, vagy ne ismerné az általa rendezett Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatot. Gyenes Károly filmje a kultikussá vált filmsorozat negyven évvel ezelőtti forgatásáról, Rockenbauer Pálról, kollégáiról és a sorozat kedvelőiről szól. Az emlékfilm most ingyenesen megnézhető.

Hét mérföld 

Utazás az Antarktisz körül a National Geographic fedélzetén (videó)

E bő félórás angol nyelvű film segítségével felszállhatunk a National Geographic hajójára, és az argentin Ushauaia kikötőjéből eljuthatunk az Antarktisz Dél-Amerika közelében lévő csücskébe. Megnézhetjük, hogy azok az utazók, akiknek módjukban áll, hogyan tesznek kirándulást a hatodik kontinensre.

Hét mérföld 

Néhány turistaparadicsomban helyrehozhatatlan károkat okozhatott a koronavírus (képgalériával)

A koronavírus-járvány miatt leállt a globális turizmus, így különösen nehéz helyzetben vannak azok az országok, melyek lakosságának nagy része a külföldi látogatókból élt meg. Míg egyes országokban mély recessziót, munkanélküliséget és adósságspirált hozhat a járvány, egyes régiókban, ahol ennél is nagyobb lehet a baj.

Hét mérföld 

A terepmotorosoktól féltik a székelyföldi Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot

A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park vezetői attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldásával ellepik a környéket a terepmotorosok, akik nagy károkat okoznak a védett terület élővilágában.

Hét mérföld 

Egy apa és fia boszorkányos utazása Skóciába a világjárvány idején (képgalériával)

Micsoda apa! A járványhelyzet miatt kútba esett a kisfia első repülőútja, ő mégis „megutaztatta” őt, bevetve minden találékonyságát, amellyel sosem felejthető élményt ajándékozott a csemetéjének.

Hét mérföld 

Piperkőc állatok (természetfilm)

Életük során az állatok rengeteg időt töltenek megjelenésük ápolásával. A személyi higiénia nemcsak a betegségek és paraziták megjelenésének megelőzésére szolgál, de segít megvédeni magukat, elrejtőzni vagy hangsúlyozni bizonyos szagokat. A megjelenés annyira lényeges, hogy az egész vadvilág a félelem vagy az éhség ösztönéhez hasonlóan akaratlanul is kényszert érez a rendszeres tisztálkodásra az életben maradás érdekében.

Hét mérföld 

Új látogatóközpont épül a balatonfüredi Lóczy-barlangnál

Új látogatóközpont épül a balatonfüredi Lóczy-barlangnál, bővül a Hegyestű geológiai bemutatóhely és a Salföldi-major fogadóépülete. A mintegy 400 millió forintos uniós fejlesztés várhatóan jövő év februárjára készül el.

Hét mérföld 

Sivatag fölött a csillagos ég (videó)

Párját ritkító videó készült Chilében, az Atacama-sivatagban, nem akármilyen minőségben. Sivatag, kaktuszok, hegyek, Tejútrendszer, csillagok, üstökösök, teljes napfogyatkozás – bő hat perc varázslat.

Hét mérföld 

Varázslatos tavaszi csoda Magyarországon (képgaléria)

Különleges látvány a virágzó vérszilvafasor a Nógrád megyei Gyöngyöstarján határában. A fákat csaknem 30 éve ültette a Faluszépítő Egyesület, s mára a település jelképévé váltak. A meseszép látvány tavasszal a leglenyűgözőbb. Íme, egy képgaléria róla.

Hét mérföld 

Magyarország éjszaka (videó)

Kovács András 2017-ben kezdte az éjszakai fotózást, és 2020 februárban készült az utolsó felvétele. A végeredmény egy lenyűgöző három és fél perces videó lett, amelyet az idokep.hu is közzétett. „Én remekül éreztem magam, a végeredményhez jó szórakozást kívánok! Magyarország tele van szép helyekkel, ha visszaállnak a dolgok, menjetek majd minél többet ide-oda!” – üzeni András.

Hét mérföld 

A Grand Canyont is lezárták a látogatók előtt

Az évente milliókat vonzó népszerű idegenforgalmi látványosságot, a Grand Canyont szerdán azonnali hatállyal lezárták a látogatók előtt a koronavírus-járvány miatt.

Hét mérföld 

Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori belga–holland határvitáknak a koronavírushoz

„Vigyázzon, a boltnak az a fele Belgium, és zárva kell tartani, úgyhogy jobban teszi, ha a holland felébe áll.” Manapság ilyen, és ehhez hasonló párbeszédek hangzanak el a híresen kusza belga–holland határ által átszelt Baarle-Hertog belvárosában. Ugyanis míg Belgiumban kijárási tilalom van, addig Hollandiában lényegesen megengedőbb módon állnak a helyzethez.

Hét mérföld 

A bogyiszlói vándorló tölgyek története

Kevesebbet járhatjuk most a természetet, mint szeretnénk, de így is megismerkedhetünk hazánk természeti kincseivel. S ki tudja, amikor az életünk visszatér a megszokott kerékvágásba, lehet, hogy épp a bogyiszlói tölgyekhez vezet majd első kirándulásunk. (Nyitókép: Németh Imre/Turista Magazin)

turistamagazin.hu
Hét mérföld 

Befestették a türkizkék tavat, hogy elriasszák a turistákat (képgalériával)

Egy angol rendőrőrs szokatlan módon küzd a koronavírus-járvány ellen: feketére festették a kirándulók körében népszerű bányatavat, hogy kevésbé vonzza őket.