2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Otthon a természetben

Fellendült a belföldi természetjárás 2010 óta. Az eredményekhez a szakmai partnerek segítségére is szükség volt – mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az Otthon a természetben című kiadvány sajtótájékoztatóján.

Mint Nyitrai Zsolt elmondta, a természetjárás fejlesztéseit bemutató tájékoztató füzet többek között a turistaházakban és a természetjáráshoz kapcsolódó rendezvényeken lesz megtalálható a következő hónapokban. A kormány jövőre megújítja a stratégiai együttműködést a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a túrázók után pedig a gazdákat és a nyugdíjasokat is megkeresi az elmúlt évek eredményeit bemutató tájékoztatással.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke az eddig elért eredmények közül kiemelte a Kékkör felújítását az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok segítségével. A több mint 2500 kilométeres túraútvonal hibáit folyamatosan felmérik és kijavítják, ezen túl kilátók és turistaházak korszerűsítésében is részt vesznek, és hátrányos helyzetű településeket is bekapcsolnak a turistaforgalomba. A természetjárás infrastrukturális hiányait a következő években feltérképezik és pótolják. Garancsi István fontosnak nevezte, hogy a természetjárást a virtuális világban felnövő korosztály is megismerje és megkedvelje, ezáltal pedig minél több időt töltsön a szabadban.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kiemelte a túrázás szerepét az egészséges életmódban és az ország megismerésében, és különösen fontosnak nevezte, hogy

a felnövő nemzedék ne csak virtuális kalandokkal, hanem a természetben valódi élményekkel is gazdagodjon.

Az elmúlt 7 évben soha nem látott fejlesztések valósultak meg a természetjárás fellendítése érdekében, és a kormány a következő években is nagyszabású tervekkel készül a folytatásra. Az elmúlt években országszerte 38 új kilátó, 27 turistaház és 13 erdei iskola épült, 31 kilátót, 79 turistaházat és 24 erdei iskolát pedig felújítottak.

A kormánybiztos bejelentette, hogy a következő években 10 új vasalt – létrákkal, lépcsőkkel, hidakkal, fémkábelekkel felszerelt – út épülhet, barlangi turistautak jönnek létre, és minden korábbit meghaladó mértékben

bővülnek a kerékpárutak: megújul a Balaton-kör, kijelölték többek között a Győrt Pannonhalma, Csesznek, Zirc és Veszprém érintésével a Balatonnal összekötő, a Keszthely és a Fertő tó, valamint a Budapest és Balaton közötti bicikliutat, Rajkától Budapestig kerékpározható lesz az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6, emellett a Börzsönyben és a Mátrában erdészeti utakat is alkalmassá tettek kerékpáros túrázásra.

Két hét múlva befejeződik az eplényi és a mátraszentistváni sípályák fejlesztése, így már a most induló szezonban használhatók lesznek, az Országos Kékkörben pedig a kormány további fejlesztési lehetőségeket lát.

Révész Máriusz arra számít, hogy az országos vándortábor-mozgalomban az idei 1700-nál jövőre lényegesen többen, a tervek szerint 10 ezer gyermek vehet részt, a vízi és a gyalogos túrák mellett kerékpáros vándortáborok is lesznek. A Testnevelési Egyetem akkreditált tanári továbbképzését elvégző, táboroztató pedagógusok államilag támogatott juttatásban részesülnek, így a vándortáborozás országszerte fellendülhet, a tanárok minden évszakban vihetik majd kirándulni a rájuk bízott iskolásokat. A Téry Ödön programban legkésőbb 2019 elejére 4 turistaház – a Bakonyban Balinka-Kisgyón, a Szentendre melletti Lajos-forrás turistaháza, Badacsonytördemicen a Rodostó és a Hidegkúti turistaház Gyöngyöspatán – felújítása fejeződhet be összesen 2 milliárd forintból, engedélyes terveik heteken belül elkészülnek.

A megújult galyatetői kilátóról a youtube.com-on tekinthető meg egy érdekes rövidfilm.

Neked ajánljuk
Hatalmas siker a Természetjáró applikáció Az ausztrál tűzvészből megmentett állatok (Képgaléria) Horváth Balázs: A beteg bolygó Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam