2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt hegyi tó, amely télen is remek úti cél

Amíg a ropogós hótakaróra és a röpködő mínuszokra várunk, érdemes tartaléktervvel készülni. Például egy-egy enyhébb napon, jól felöltözve a tóparti séták is különleges hangulatot hozhatnak a tél szürke napjaiba – akár a Lázbérci-víztározó, akár az orfűi tó vagy épp Hasznos felé vesszük az irányt.
 
 

Lázbérci-víztározó, a csend oázisa

Az Északi-Bükk nemcsak legnagyobb, de legfestőibb tava Dédestapolcsány és Uppony között, négyszáz méteres hegycsúcsok tövében csillog. Bárhonnan is érkezünk, a horgászszezonon kívül még az akkor meglévő, maradék neszek is messze szállnak: az országutaktól távol, egyedül a kéktúra ösvényével feltárt völgyben ilyenkor teljes a csend. A 3 kilométer hosszú, Y alakú tó körbejárása egész napos program lehet, amely során két kisebb épületet leszámítva semmiféle jelentős civilizációval nem találkozunk. Hosszabb időre lepihenve már persze előjönnek „zajok” is: madarak távoli szárnycsapásai, egy-egy széllökés, esetleg a túlparton sétáló kirándulók léptei töltik meg a levegőt. 

Fehérvárcsurgói-víztározó, a Kelet-Bakony Balatonja

A Bakony keleti felének vizeit összegyűjtő Gaja-patak útja végére már kisebb folyóvá szélesedik, majd a Bodajk melletti, nagyobbik, egyszerűen csak Gaja-szurdoknak nevezett völgyön át, alig 15 kilométerre Székesfehérvár fölött egy széles medencébe érkezik. A fehérvárcsurgói tó felfedezéséhez ideális kiindulópont lehet a három kilométerre lévő balinkai „Ifjúsági tábor” buszmegálló, ahonnan a Gaja-szurdokon át, egy óra kényelmes sétával érhető el a tó, amelynek bal partján végighaladva a remek kilátást nyújtó Kopasz-hegy alatti Becsali büfében pihenhetjük ki a túrát, vagy ellátogathatunk a közeli fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyhoz.

HASZNOS, EGY NEM HASZONTALAN FELFEDEZNIVALÓ

 

Amikor a hazai tájakról szóló beszélgetések során előkerül Hasznos neve, mindig meglepődünk páran, mennyire kevesen ismerik a Mátra legnyugatibb csúcsainak tövében elterülő helyet. Pedig ha címszavakban kellene összefoglalni, ez a környék olyanokat „tud”, ami párját ritkítja hazánkban: egy hatalmas, 20 méter mély, 23 hektáros víztározó, rajta a ma már ritka maximális vízállás esetén egy erdős, kis sziget; a fölötte lévő Gombás-tetőről – ahol alkalmanként vitorlázó-repülőtér üzemel – szélesvásznú panoráma Pásztótól Ágasvárig, kicsit közelebb, a tó fölött pedig Cserte várának máig feltáratlan, romos falai.

Sinkár-tó, madárparadicsom Budapest szomszédságában

Budapesttől alig fél órára, a Cserhát dombjai között, már messziről meghatározza a táj képét az Acsa falu és Csővár közt elhelyezkedő hatalmas vízfelület. Az idilli környezet a lakott területektől viszonylag távol helyezkedik el, talán ennek is köszönhető, hogy a mesterséges tó felduzzasztása után már két évtizeden belül védett madárfajok tucatjai találtak itt táplálkozó- és fészkelőhelyet. A tóhoz egyelőre nem vezet jelzett turistaút, de a horgászok közt enélkül is népszerű hellyé vált. A megközelítéséhez a legrövidebb utat az Acsa és Csővár közti országút jelenti, amelynek a tó felső végéhez közelítő szakaszán parkolót is kialakítottak. 

Orfű: négy évszakos sétaút a vízparton

A Mecsek északi lábánál az 1960-as években duzzasztott Pécsi-tó valójában csak egyike a négy részből álló tórendszernek. Ezeket az állóvizeket fél évszázaddal ezelőtt az ivóvízellátás mellett már kifejezetten a turizmus és a gazdálkodás számára álmodták meg, és az elmúlt évtizedekben mind a négy tó egyedi funkciót kapott: az elsőként elkészült orfűi „kis tó” fürdőzésre és csónakázásra is alkalmas, bár a téli időszakban egyelőre mindkettőt nélkülöznünk kell. Az alatta lévő Pécs-tó a legismertebb, egyben Baranya megye legnagyobb állóvize, amely a parti sétányon körbe is járható.

Neked ajánljuk
Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Keltsük életre a falakat! A növények zenéje zökkent ki a város zúgó monotóniájából Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam