2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Zebegényi vendégház a fenntarthatóság jegyében

A Zebegényben ökológiai szemlélettel kialakított vendégház tökéletes nyugalmat és páratlan kilátást kínál a Dunakanyarra, de legalább ennyire a konyha kedvéért is felkeresik a minőséget értékelő törzsvendégek és a betérő gasztroturisták.

A Natura Hill koncepcióját minden vetületében átjárja a fenntarthatóságra való törekvés. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság: házaik magas szinten szigeteltek, korszerű, de mégis természetes anyagokból épültek. A csúcstechnológiát képviselő gépészeti rendszert mérnök barátaik alaposan és a legapróbb részletekbe menően tervezték meg és alakították ki.

A fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. Négy darab, több mint 100 méter mélyre lefúrt talajszonda gondoskodik arról, hogy a mélyben uralkodó egyenletes hőmérséklet minimális energiabefektetéssel alakuljon át a szobákban a kívánt kellemes klímává. A fűtésre és a hűtésre egyaránt a falak felületeit használják, amivel kisebb felületi hőmérséklet mellett is komfortos hőérzetet érnek el. A mindig friss belső levegőről hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia szellőzéskor sem megy kárba. A forró nyári napokon a gépészeti rendszerrel tökéletesen együttműködnek az automatizált zsaluzia árnyékolók.

Tisztítószereik könnyen lebomló természetes alapanyagokból készülnek. A beépített csaptelepek a lehető legkevesebb értékes ivóvizet használják, és a biológiai tisztításon átesett szennyvizet a későbbiekben mezőgazdasági célra újrahasznosítják. Az összes hulladékot szelektíven gyűjtik, a növényi szerves anyagokat komposztálás után táptalajként juttatják vissza a természetbe.

A menü kialakításánál szinte kizárólag helyben előállított termékeket használnak fel. A vendégház saját birtokának javai mellett a Duna, a Börzsöny és az Ipoly völgye terményei és állatállománya bőséges választékot szolgáltat a vendégek változatos és egészséges étkezéséhez. Kiváló kapcsolatot ápolnak a szomszédos gazdákkal és tanyákkal, ahonnan mindig friss és ízletes termékeket tudnak az asztalra tenni.

Neked ajánljuk
Végre egy falu, amelyik okosan kitalálta magát Az ötlet csillagos ötös. Vagy legyen inkább ötcsillagos? Klímaváltoztatás? 10/10. – Tudományos találgatás A hőhullámokat a tengeri élőlények is megsínylik Tovább csökkent az óriáspanda veszélyeztetettsége
Tovább a forrásra: naturahill.hu
Vissza
Hírfolyam