2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zebegényi vendégház a fenntarthatóság jegyében

A Zebegényben ökológiai szemlélettel kialakított vendégház tökéletes nyugalmat és páratlan kilátást kínál a Dunakanyarra, de legalább ennyire a konyha kedvéért is felkeresik a minőséget értékelő törzsvendégek és a betérő gasztroturisták.

A Natura Hill koncepcióját minden vetületében átjárja a fenntarthatóságra való törekvés. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság: házaik magas szinten szigeteltek, korszerű, de mégis természetes anyagokból épültek. A csúcstechnológiát képviselő gépészeti rendszert mérnök barátaik alaposan és a legapróbb részletekbe menően tervezték meg és alakították ki.

A fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. Négy darab, több mint 100 méter mélyre lefúrt talajszonda gondoskodik arról, hogy a mélyben uralkodó egyenletes hőmérséklet minimális energiabefektetéssel alakuljon át a szobákban a kívánt kellemes klímává. A fűtésre és a hűtésre egyaránt a falak felületeit használják, amivel kisebb felületi hőmérséklet mellett is komfortos hőérzetet érnek el. A mindig friss belső levegőről hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia szellőzéskor sem megy kárba. A forró nyári napokon a gépészeti rendszerrel tökéletesen együttműködnek az automatizált zsaluzia árnyékolók.

Tisztítószereik könnyen lebomló természetes alapanyagokból készülnek. A beépített csaptelepek a lehető legkevesebb értékes ivóvizet használják, és a biológiai tisztításon átesett szennyvizet a későbbiekben mezőgazdasági célra újrahasznosítják. Az összes hulladékot szelektíven gyűjtik, a növényi szerves anyagokat komposztálás után táptalajként juttatják vissza a természetbe.

A menü kialakításánál szinte kizárólag helyben előállított termékeket használnak fel. A vendégház saját birtokának javai mellett a Duna, a Börzsöny és az Ipoly völgye terményei és állatállománya bőséges választékot szolgáltat a vendégek változatos és egészséges étkezéséhez. Kiváló kapcsolatot ápolnak a szomszédos gazdákkal és tanyákkal, ahonnan mindig friss és ízletes termékeket tudnak az asztalra tenni.

Neked ajánljuk
Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: naturahill.hu
Vissza
Hírfolyam