2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdélyi kalandok

Az utolérhetetlen szépségű Erdélyben megtehető kirándulások egyesével is teljesíthetők, de a legjobb összekötni, ha erdélyi utazást szervezünk. Van, ami bármikor és rövid idő alatt teljesíthető, van viszont olyan is, amire évente csak egyszer, vagy hosszabb előkészítést követően van lehetőség. Lássuk a szallasparajdon.hu portál összeállítását, kiegészítve néhány erdeiprogramok.hu-s tippel.

1. Utazás a Székely Gyorssal – különvonat a Csíksomlyói Búcsúba

A magyarság legnagyobb zarándoklata a Csíksomlyói Búcsú, gyökerei egészen 1444-ig nyúlnak vissza. Pünkösdkor hívek százezrei keresik fel a csodatévő, Napba öltözött Boldogasszonyt, Babba Máriát a csíksomlyói kegytemplomban, hogy aztán a Nyeregben találkozzanak a körmenet alkalmával. 2008 óta indul különvonat magyarországi zarándokokkal, akik általában nemcsak a búcsún vesznek részt, de felkeresik az egykori legkeletibb magyar őrházat is Gyimesbükkön, a Rákóczi-vár lábánál.

Csíksomlyói Búcsú Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

2. Többnapos túra a hegyekben

Különösen népszerű a Fogarasi-havasok gerinctúra, amely tetszés szerint lehet 3-7 napos, hiszen a Déli-Kárpátok rengeteg csodálatos helyet rejt a csúcsok között. Szinte egész kis iparág alakult ki a Hargita, a Hagymás-hegység, a Csalhó, a Kelemen-havasok vagy a Pádis túráinak vezetésére. Természetesen a kevésbé kitartóak számára rövidebb útvonalak vagy tanösvények is rendelkezésre állnak.

Fogarasi-havasok Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

3. Titkos helyek, ahol tündérek és lidércek laknak

A székely legendák megszámlálhatatlanul említik az ősi idők olyan helyeit, ahol valaha (vagy még ma is) tündérek, lidércek vagy más mondabéli lények éltek. Rapsóné vára Parajdon, Tartód vára Székelyvarságon, Firtos vára Firtosváralján, Hargitaliget, a Mohos-, Buffogó- vagy Fenyőkúti-(tőzeg)lápok mind elragadó célpontok.

Naplemente az Istenszékén Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

4. Fürdés gyógyító erejű vizekben

A Szent Anna-tóban való fürdés egy évre ad védettséget a tó vízével érintkező testrésznek, a Medve-tó tudományosan is igazoltan gyógyító hatású, a parajdi sós fürdőket és iszapot pedig évszázadok óta alkalmazzák kúrákra. Erdélyben lépten-nyomon forrásokra, patakokra talál az utazó. Érdemes felkeresni a Maros, az Olt, a Kis- és a Nagy-Küküllő forrását, de felsorolni is nehéz, hány sós és büdös (kénes) víz, mofetta vagy friss forrás van a hegyek és dombok között. Borszék nevének említése nélkül e pont nem lehet teljes, de igazából nincs is olyan település, ahol ne fakadna (gyógy)forrás vagy artézi víz.

Sugásfürdő Háromszéken Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

5. Medveles

Az európai barna medve vadon élő állományának majd fele a Keleti- és Déli-Kárpátok lakója. Tusnádon, Szovátán, Brassó környékén, de Parajdon is szép számmal élnek mackók, akik nemritkán a városok, községek kukáinak „vendégei” is lesznek. Akik nem a szemétben turkáló állatokra kíváncsiak, azokat szervezett medve- és vadlesek várják a Hargitán vagy a Görgényi-havasokban is. Medvén kívül farkas, hiúz, kisragadozók, ragadozó madarak, növényevő emlősök akadhatnak lencsevégre.

6. Naplemente egy esztenán

A hegyi legelők, fennsíki rétek közelében álló nyári szállások a pásztorok és a gondjaikra bízott állatok lakhelyei. Általában néhány órás (vagy rövidebb) gyaloglással elérhetőek, a szinte érintetlen természetben kínálnak olyan légkört és nyugalmat, amiről a városlakók már nagyon régen csak álmodozhatnak. Az esztenán szinte biztosan akad friss tej, túró vagy sajt, és biztosan lesz forrásvíz is a közelben. A különösen szerencsések a felkelő napot is megvárhatják.

Esztena Málnáson Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

7. A transzfogarasi út

A „Kárpátok géniuszának” lázálma valósult meg emberfeletti munkával a Fogarasi-havasokban. Az eredetileg katonai szállítási útvonal építése emberéleteket is követelt, ma már azonban szinte kizárólag turisztikai jelentősége van. Az út júniustól októberig van nyitva, egyébként a lavinaveszély miatt lezárják. Majd 600 viadukt, alagut és híd alkotja a lenyűgöző szerpentint. Kedvelt célpont a Bilea-tó, ahonnan a Déli-Kárpátok két legmagasabb csúcsa, a Moldoveanu és a Negoj is elérhető.

Transzfogaras Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

8. Vadászat és a székely vadászati hagyományok áttekintése

Aki teheti, és hódol ennek az ősi szenvedélynek, mindenképpen látogasson el Erdélybe, még ha nem is medvét vagy farkast lőni. A helyi emberek és a környezet varázslatos, és azt is feledteti a vadásszal, hogy a magyarországinál jóval kevesebb a vad. A különleges vadászható fajokról nem is beszélve…
Aki vadászni nem tud, vagy nem szokott, de érdeklődik a székely vadászati hagyományok iránt, annak a Székelyföldi Vadásznapokat ajánljuk, amelyet minden évben ősszel rendeznek meg a székely vadásztársaságok. A 2016-os esemény részleteiről természetesen később az Erdeiprogramok.hu is beszámol.
Aki pedig Sepsiszentgyörgyön jár, annak a Székely Vadászati Múzeumot ajánljuk.

Székelyföldi Vadásznapok Székelyudvarhelyen, 2015-ben Fotó: Gribek Dániel – erdeiprogramok.hu

9. Gombagyűjtés a székely erdőkben

A hazai gombagyűjtők nem is ismerhetik azt az érzést – legfeljebb az utóbbi egy-két évben Észak-Magyarországon –, amikor friss medveürülékbe botlanak gombakeresés közben. Minden ijedtségért kárpótol azonban, hogy a székely erdők finomabbnál finomabb gombákat rejtenek, amelyekből – ellenőrzés után – ízletes helyi ételeket készíthetünk.

A teljes lista az ajánlott erdélyi kirándulási lehetőségekről a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet Tusnádfürdőn kezdték el a medvepopuláció felmérését Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: erdeiprogramok.hu
Vissza
Hírfolyam