2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áremeléssel védik a Plitvicei-tavakat

A belépőjegyek árának emelésével enyhítenék a túlzsúfoltságot a Plitvicei-tavaknál Horvátországban. A turistaáradat ugyanis veszélyezteti a térség világörökségi pozícióját. A Plitvicei-tavakat tavaly rekordszámú, 1,7 millió turista kereste fel, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor.

Az UNESCO korábban azt kérte a nemzeti park vezetésétől, hogy készítsen akciótervet arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat, továbbá a térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park vezetése az elmúlt két évben több erőfeszítést is tett, hogy megfeleljen a feltételeknek, a mostani áremelés az egyik ilyen lépés.

A nemzeti park igazgatója, Tomislav Kovacevic a Vecernji List horvát napilapnak nyilatkozott arról, hogy a jövőben két belépő lesz majd: egy 16 óráig, egy 16 óra után. Április elsejétől a Plitvicei-tavakra egy felnőttbelépőjegy ára 110 kunáról (4600 forint) 150 kunára (6300 forint), gyermekeknek 55 kunáról (2300 forint) 80 kunára (3400) emelkedik. A júliusi és augusztusi főszezonban lesz a legdrágább a jegy: felnőtteknek 180 kuna (7600 forint) helyett 250 kunát (10 ezer forint), gyerekeknek 80 kuna (3400 forint) helyett 110 kunát (4600 forint) kell majd fizetni – tájékoztat az MTI. Délután négy óra után a belépők olcsóbbak lesznek: felnőtteknek 150, gyerekeknek 50 kunába fog kerülni.

Neked ajánljuk
Kár a szennyvízért Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel – Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte! Orvvadászok csapdájából kimentett elefántborjú (képgaléria) A környezet érdekében csavar egy kicsit a kupakjain a Coca-Cola Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam