2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutyával a zöldben – Az erdei kutyasétáltatás hat pontja

A legtöbb kutyás gazdi a jó idő beálltával barangolni indul kedvencével, erdőn-mezőn. Nem árt azonban, ha minden kutyás tisztában van néhány olyan alapszabállyal, amely nemcsak az erdő és a többi kiránduló épségét óvja, de betartásával a kutyus is nagyobb biztonságban lehet.

1. Az erdő nem csak a miénk: az erdei állatok és a védett növények számára élettér az erdő, kutya nélküli természetjárók, gyerekek és kerékpárosok sokasága élvezi kedvencünkkel egy időben és ugyanazon a területen az erdei levegőt. A békés egymás mellett élés érdekében mindig tekintsünk úgy a kutyánkra, ahogyan az egy másik erdőjáró számára megjelenik...

2. A felelős kutyatartás legfontosabb alapszabálya, hogy kutyánk megfelelően szocializált, képzett, bármilyen kritikus helyzetben visszahívható, illetve fegyelmezhető legyen! Engedelmességi alapképzés nélküli kutyát póráz nélkül sétáltatni akár az erdőben, akár bárhol másutt felelőtlenség, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

3. Tartsuk szem előtt, hogy a kutya ragadozó állat. Szabadon elengedve, hosszabb-rövidebb időre felügyelet nélkül hagyva az erdőben számos konfliktushelyzet adódhat az erdő élővilága és a kutya között. A legszelídebbnek tartott házi kedvenc is megkergetheti az erdei állatokat, és ilyenkor akár hosszabb időre is szem elől téveszthetjük. Felzavarhat költő madarat, kiáshatja az ürgét vagy a vakondot. Rosszabb esetben el is pusztíthatja a nála kisebb állatokat (pl. békákat, gyíkokat, siklókat, fiatal madarakat, kisemlősöket), feldúlhatja a földön vagy alacsonyan fészkelő madarak fészkeit, például a fák kimosódott gyökerei között vagy bokrok alacsony zónájába rakott, továbbá szedres szövedékbe földre rakott fészkeket.

4. Az erdőben kutyát sétáltatva ne feledkezzünk meg a legfontosabb veszélyforrásokról. Gondoskodjunk a kullancsok-bolhák riasztására alkalmas nyakörv vagy egyéb védőeszköz használatáról. Tartsuk szem előtt, hogy a kutya az erdei állatokkal vagy azok ürülékével, tetemével való találkozáskor súlyos, akár emberre is veszélyes betegségeket kaphat el.

5. Lehetőség szerint a napfelkeltétől napnyugtáig terjedő időszakban sétáljunk kedvencükkel az erdőben, mert a magaslesekről történő vadászat leggyakrabban a hajnali, az esti és az éjszakai órákban zajlik. A vadászat és a vadászok célja a vadállomány kordában tartása. Kutyára a vonatkozó jogszabályok értelmében kizárólag akkor adhatnak le lövést, ha az emberre vagy vadra támad, és a vad sérelme másként nem hárítható el. Akkor óvhatjuk meg kedvencünket leghatékonyabban, ha erdei vagy erdő közeli sétáltatás során jól látható jelzéssel, például láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhető villogóval látjuk el. 

6. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdése értelmében „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.” Hasonló jogszabály nemcsak hazánkban, hanem más fejlett országokban is érvényben van.

Neked ajánljuk
Szavazz az év erdei kerékpárútjára! Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: parkerdo.hu
Vissza
Hírfolyam