2018. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Veszélyben van a Plitvicei-tavak környéke

Ha a jövőben nem csökken a turisták száma a Plitvicei-tavak környékén, akkor a meseszép horvátországi nemzeti park fő látványossága lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról. A túlzsúfoltságot a belépőjegyek árának emelésével kívánják elérni.

A Plitvicei-tavakat tavaly rekordszámú, 1,7 millió turista kereste fel. Azonban lassan a kíváncsi látogatóktól már lépni sem lehet, ez pedig veszélyezteti a térség természeti értékeit.

A nemzeti park igazgatója, Tomislav Kovacevic az egyik horvát napilapnak számolt be arról, hogy a jövőben két belépőjegyet árusítanának: az egyik típust 16 óráig, míg a másikat 16 óra után lehetne megváltani.

Április elsejétől egy felnőttbelépő ára 110 kunáról (kb. 4600 forintról) 150 kunára (kb. 6300 forintra), míg a gyermekjegy 55 kunáról (kb. 2300 forintról) 80 kunára (megközelítőleg 3400 forintnak megfelelő összegre) emelkedett.

A Horvátországban található tó- és vízesésrendszer Európa egyik legszebb természeti látványossága, amely egy völgyben, erdős hegyek ölelésében terül el.

Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították, 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Tovább a forrásra: alon.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak 2030-ig van még időnk cselekedni 22 tonna szemetet szedtek össze a Galápagos-szigeteknél