2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már Miskolcon is van szívbarát tanösvény

A bükki Csanyik-völgyben avattak tanösvényt szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők és cukorbetegek számára május 22-én. A tanösvény segíti a betegek rehabilitációját, egészségi állapotának felmérését, az egészségnevelést és a megelőzést. Egy másfél kilométer hosszú, 55 méter szintkülönbségű rövid túrán, és egy három kilométer hosszú, 120 méter szintkülönbségű hosszú túrán mehetnek végig a gyógyuló betegek.

Az Európai Unióban évente 1,9 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek. Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a kóros elhízás és ezeknek a betegségeknek a következményei felelősek a korai halálozások több mint feléért. Ezért hozták létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakemberei az Út az egészséghez programot, amelynek harmadik, egyben első vidéki tanösvényét adták át a Csanyik-völgyben.

A kórház főigazgatója elmondta, hogy az infarktuson átesett betegek halálozási aránya az első egy hétben ugyanolyan, mint Nyugat-Európában, de hat hónap-egy év után már sokkal rosszabb, mégpedig azért, mert az egészségtudatosság csekély a magyar lakosság körében. A betegek nem, vagy csak keveset mozognak, saját bevallásuk szerint azért, mert nincs egy biztos háttér, amely segítene nekik az elindulásban. A kórház ezt a hátteret szeretné megadni az Út az egészséghez programmal, és országszerte 20-22 ilyen ösvényt szeretnének kialakítani.

A miskolci tanösvény kialakításával a területet kezelő Északerdő Zrt.-t bízták meg, és a Sanofi gyógyszercég is támogatta a projektet. A Budapesti Szent Ferenc Kórház szomszédságában a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével 2015-ben kialakított Hárs-hegyi, majd az egy évvel később az újpesti Farkas-erdőben átadott út, illetve a Csanyik-völgyi túraösvény után hamarosan a Normafánál, Vácott, Balatonfüreden, Komáromban és Veresegyházon is tervezik új, „szívbarát” ösvények kialakítását.

Neked ajánljuk
Utazás az Antarktisz körül a National Geographic fedélzetén (videó) Egy apa és fia boszorkányos utazása Skóciába a világjárvány idején (képgalériával) Hatalmas beruházásba kezd a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam