2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ide ne utazzunk 2018-ban tudatos utazóként

A fodors.com turisztikai weboldal szerkesztői évről évre listázzák, melyek azok az országok, amelyeket az adott időszakban tudatos utazóként inkább kerüljünk el. Ugyan mindenkit arra biztatnak, legyen bátor felfedező, de arra is kérik, legyen tudatos a helyszínek megválasztásában, és figyeljen oda a bolygónk szempontjaira is.

Galápagos-szigetek

Tán nincs is a világon olyan hely, amely hasonlítható volna a Galápagos-szigetekhez, nemcsak csodás tájai, de egyedülálló állat- és növényvilága is rendkívülivé teszi a Földnek ezt a zugát. Ám az extrém izoláció, amely megőrizte a sziget páratlan ökoszisztémáját, ugyanakkor sérülékennyé is tette azt: az élővilág rendkívül érzékenyen reagál minden emberi behatásra, nem is beszélve a turisták özönéről. Noha az ecuadori kormány nagyon szigorú törvényekkel védi a szigetet, mégis: tán akkor tehetünk a legtöbbet Galápagosért, ha kihúzzuk a bakancslistánkról.

velence, Machu Picchu, amszterdam

Bár a turizmus napjaink egyik legjövedelmezőbb iparága, egyre több város mond nemet a turistákra annak érdekében, hogy – sokszor már csupán részében, de – megőrizzék lakóhelyük természeti értékeit. Velence például a közelmúltban tiltotta be a hatalmas luxushajók dokkolását a lagúnák ökoszisztémájára gyakorolt negatív hatásuk miatt. Peru hasonló okokból limitálta az egyszerre a Machu Picchun tartózkodók számát, és Amszterdam 800 ezer fős lakossága is inkább teherként tekint már az évi 5 millió turistára, mintsem üzleti lehetőségként.

tÁdzs mahal

A 17. századi mauzóleum szépsége vitathatatlan, nem véletlenül keresi fel évente 7-8 millió turista a Jamuna-folyó partján álló épületet. De van, hogy egy műemléknek kicsit saját magával is kell foglalkoznia: mivel a légszennyezés mértéke miatt az elmúlt években a Tádzs Mahal sokkal inkább sárgás, mint fehér színekben pompázott, 2018-ban teljes körű renováláson esik át az épület, a szakemberek agyagpasztával vonták be, hogy visszaállítsák a márvány csillogó fehérségét. Legkorábban 2019-ben találkozhatunk vele eredeti fényében.

Phang Nga-öböl, Thaiföld

Thaiföld napjaink egyik legnépszerűbb úti célja: csodás tájaira évről évre egyre többen kíváncsiak, a turisták áradata azonban túlterhelte a szigetet. A jelenségre már a thai kormány is reagált, átfogó szempontrendszer alapján rangsorolják az ország tengerparti szakaszait aszerint, hogy hol mekkora problémát jelent a turizmussal járó környezetszennyezés. Mind közül talán a Phang Nga-öböl van a legnagyobb bajban: nagy szüksége lenne egy rekreációs időszakra, amikor fellélegezhet az emberek okozta intenzív behatás alól.

mianmar

Mianmar hihetetlen hely, egy időre mégis érdemes hátrébb sorolnunk a bakancslistánkon. Etikus és tudatos utazóként ugyanis nem mehetünk el a tény mellett – a felbecsülhetetlen természeti és történelmi értékek dacára sem –, hogy az országban zajlott az elmúlt évek egyik legmegrázóbb etnikai üldözése, rohingyák százezreit késztetve menekülésre.

Csomolungma

Nemcsak az szól a Csomolungma meglátogatása ellen, hogy veszélyes és drága kaland, hanem az is, hogy a kereskedelmi hegymászás elterjedése óta bolygónk leghíresebb hegye szemétlerakó lett: hátrahagyott sátrak, kiürült gázpalackok és egyéb szerteszét dobált emberi holmik színezik át az egykor érintetlen hegygerinceket.

 

honduras

Honduras a világ egyik legizgalmasabb búvárparadicsoma, lenyűgöző tengeri élővilággal, a parton pedig trópusi esőerdők csábítják az utazót színes élővilágukkal. Bár a díszlet csodás, mégis érdemes a közép-amerikai országra nemet mondanunk, mert nemcsak az ökoszisztémája, de sajnos a gyilkossági mutatói is kiemelkedőek. 

kínai nagy fal

A kínai nagy fal méltán kapott helyet az új világ hét csodája között. Mégis: hiába tűnik elpusztíthatatlannak, hiába dacol több mint kétezer éve az elemekkel, sérülékenyebb, mint gondolnánk. A természetes erózió, illetve az olyan civilizációs tényezők, mint a bányászat mellett a turizmus sincs jó hatással a fal állapotára. Ha szeretjük, szeressük inkább távolról, segítsünk neki, hogy véletlenül se jusson az ókori világ csodáinak sorsára.

 
Neked ajánljuk
Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják Kinn az orosz vadonban – A sarkvidék (természetfilm) Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből Dollármilliárdokért építenek szénerőművet Dubajban
Tovább a forrásra: fodors.com
Vissza
Hírfolyam