2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

Legyünk a Balatonnál, Pécsett vagy a fővárosban, egy-egy szép erdőt szinte biztosan találunk a környéken. Az Nlcafe.hu összeszedte a legszebbeket, a mi dolgunk pedig pusztán az, hogy húzzunk egy túracipőt, és útra fel!

Ámos-hegyi pihenőerdő

Az Eplény melletti Malom-völgy két egymástól független (egy 3590 méteres és egy 4180 méteres) erdei körutat is kínál. Az Ámos-hegyi kilátóról megcsodálhatjuk a gyönyörű tájat, megleshetjük a malomvölgyi víztározókat, sőt a sétaút (biciklizésre is kiváló) mellett elhelyezett állomásokon a helyi növény- és állatvilágról is rengeteget tanulhatunk.

Gemenci erdő

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyik legszebb része a Gemenci erdő, ami az ország egyik legnagyobb erdővel borított ártere: kb. 30 km hosszú. Egyes részei emberek számára szinte megközelíthetetlenek, így számos nagyvadnak kínál a környék kitűnő búvóhelyet. A gőzvontatású nosztalgiavonat pedig a gyerekek számára nyújt feledhetetlen időtöltést. Vadlesők számára kihagyhatatlan.

Szalajka-völgyi erdőség

A Szalajka-völgy a Bükk egyik legszebb, legjobban kialakított része. Az itt található Szalajka-patakban él a sebes pisztráng, és a patak forrásai közt található országunk egyik legszebb természeti látványossága, a Fátyol-vízesés is. A völgyön átmegy a Szilvásváradi Erdei Vasút, a vadasparkban pedig muflonokat és dámszarvasokat csodálhatunk meg.

Farkaserdő

A Vas-megyei Bejcgyertyános és Káld határában található terület arról a Farkas családról kapta a nevét, akik lassan egy évezrede birtokolták. Igazi vadregényes hely háromszáz éves, kidőlt tanúfákkal, a Mária Terézia-forrással, egy majdnem negyed évezredes őserdővel, rengeteg gombafajtával és számos más látnivalóval.

Bükkszentkereszti erdők

Bükkszentkereszt az ország második legmagasabban fekvő települése, és a Bükki Nemzeti Park kapuja, a körülötte lévő erdőket pedig méltán tartják számon az ország legszebbjei között. A levegőjét még légúti megbetegedések gyógyítására is ajánlják. Az itt található Mária-köveket szintén gyógyító erejűként tartják számon, és akkor még szót sem ejtettünk a környék növény- és állatvilágának ritkaságairól.

Pilisi parkerdő

Fővárosiak számára az egyik legközelebbi kirándulóerdő olyan ismert és kevésbé ismert látványosságokkal szolgál, mint a Normafa, Dobogókő, a Holdvilág-árok vagy a Kárpát-forrás. A legtöbb turista a Budai-hegységben lesz, a legsűrűbb erdő a Pilisben és a Visegrádi-hegységben vár minket, a legrégebbi fákat pedig a Gödöllői-dombságban csodálhatjuk meg.

Mecseki parkerdő

A pécsiek egyik kedvenc kirándulóhelye nagyon közel van a városhoz, és a kilátóiról remek rálátás nyílik Pécsre. Az Éger-völgyben egy festői kis patak és egy mesterségesen kialakított tavacska is kedvez a kirándulóknak, a Mecsekszentkúti-völgyben pedig forrásvíz kényezteti az elfáradt vándorokat. A Sóshegyi-kilátó vagy a tubesi János-kilátó nyújtotta látvány pedig megér némi emelkedőn gyaloglást.

Badacsonyi kirándulóerdő

Ha egy jó kis borozást szeretnénk összekötni a túrázás élményével, a Badacsonyi Kirándulóerdő ideális úti cél, de persze a sorrend inkább a túra-borozás legyen, mint fordítva. A vulkáni eredetű Badacsony hegy körüli pár kilométeres, sok gyönyörű kilátóval tarkított geológiai és botanikai tanösvény inkább kezdő túrázók számára javallott, de ettől még csodaszép látnivaló.

Somló hegyi kirándulóerdő

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része ez a csodás terület, ami egyben hazánk egyik legszebb borvidéke. A Somló hegy alsóbb részein így főleg borászatokat találunk, de feljebb vándorolva csodás ligeterdők váltják fel a szőlőbirtokokat rengeteg védett növény- és állatfajjal megspékelve. A bónuszt az északi részen található Somló várának romjai jelentik, ahonnan mindig pazar a kilátás.

Cuha-völgyi erdő

Győrtől és Zirctől alig 40 kilométerre található a Magas-Bakony legszebb kirándulóhelye, ahová autóval és vonattal is kényelmesen elzötyöghetünk. Utóbbi jármű amúgy is része lesz a túránknak, ugyanis a turistaút hosszú szakaszokon át halad a vonatsínek mellett, a Cuha-patak és egy csodaszép vasúti viadukt, valamint egy alagút is keresztezheti túránkat.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam