2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a nyár, nyaraljunk fenntarthatóan!

Az olcsó repülőjegyeknek és a csábító Instagram-képeknek köszönhetően évről évre többen kelnek útra egy hosszabb nyaralás kedvéért, évente 4 százalékkal növekszik a turisták száma világszerte. A nagy lelkesedés azonban egyre nagyobb terhet ró a vendéglátó városokra és a környezetre is. Lássuk, hogyan mérsékelhető a turizmus okozta ökológiai terhelés!

A Sydney-i Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a kínai Nemzeti Cseng Kung Egyetem kutatói a turizmus teljes ellátási láncát vizsgálták (közlekedést, szállást, étkezést és italfogyasztást, szuvenírvásárlást, öltözködést, kozmetikumokat stb.) és arra jutottak, hogy

a turizmus immár a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának 8 százalékáért felelős.

Ennél is kézzelfoghatóbb jele az idegenforgalom okozta környezetterhelésnek a nyaralóhelyek környezetének leromlása, elszemetesedése, amely ellen pedig mind nagyobb erőfeszítéseket tesznek a vendéglátóhelyek.

2016-ban világszerte 1,2 milliárd ember utazott külföldre, emellett 6 milliárdan keltek útra belföldön, az utazók száma pedig folyamatosan növekszik. Ennek oka leginkább a jövedelmek emelkedésében, a repülés megfizethetőségében és elérhetőségében, valamint a közösségi média térhódításában keresendő. Utóbbi oka, hogy senki nem szeretne lemaradni, amikor azt látja, hogy ismerősei körbeutazzák a világot, ráadásul az interneten sokkal egyszerűbb kifogni egy kedvező ajánlatot, utazást.

Vannak olyan turistaparadicsomok, melyeket már ökológiai katasztrófa sújt, máshol pedig a turisták viselkedése vált elviselhetetlenné a helyi lakosság számára.

Partra sodort műanyaghulladék borítja Bali Denpasar városának Kuta nevű strandját 2017. december 15-én Fotó: MTI/EPA/Madi Nagi

A turizmus egyik legnagyobb áldozata a négymilliós Bali, ahova évente 6 millió turista látogat. A nagy látogatottság nyomán hatalmas hulladékhegyek alakultak ki, a természetes vízforrások viszont apadnak, fogyóban az ivóvízkészletek is. Thaiföldön a hajókból szivárgó gázolaj, az ételmaradékok és egyéb szennyezések károsítják egyre nagyobb mértékben a korallzátonyokat, ezért például betiltották a Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott „A Part” című film nyomán világszerte ismertté vált Koh Tachai öböl látogatását is. Velence lakói közül egyre többen hagyják el a várost, az évi 30 millió turista ugyanis már túlterheli az ötvenezres települést. Barcelonában és Mallorcán graffitikkel tiltakoznak a turizmus ellen.

Mit tehetünk, ha mégis utaznánk, de nem szeretnénk terhelni a vendéglátóinkat?

  • Érdemes ellátogatni egy kevésbé frekventált helyre, így nem terheljük még jobban az adott helyet, cserébe tömeg és hulladékhalmok nélkül fedezhetünk fel egy új környéket.
  • Lehetőség szerint repülő helyett más módon utazzunk. Más közlekedési eszközzel jelentősen csökkenthetjük szénlábnyomunkat.
  • Törekedjünk a hulladékok szelektív gyűjtésére akkor is, amikor nyaralunk!
    Kerüljük el a műanyag használatát: ez a szabály itthonra is érvényes. Eldobható palack helyett használjunk kulacsot, műanyag szatyor helyett pedig például pamut bevásárlótáskát.
  • Ha szuvenírt vásárolunk, válasszuk a helyi termékeket, amelynek megvásárlásával a lakosságot támogathatjuk.
  • Ne vásároljunk olyan állati eredetű termékeket, amelyek megvételével az illegális vadászatot finanszírozzuk!
  • Ne zargassuk a helyi élővilágot, vigyázzunk a növényekre és állatokra!

Te még mivel egészítenéd ki a listát?

Neked ajánljuk
Az ember azt hinné, ilyen csak a mesékben létezik (képgaléria) 2019 legjobb környezetvédelmi hírei Ökológiai gazdálkodási konferencia márciusban Dübörögnek a cselekvésre tüzelő ütemek A műanyagok újrahasznosítása nem is olyan egyszerű
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam