2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

A természetjárók június-július fordulóján rég nem látott tömegű málnával találkozhattak a Dobogókő környéki erdőkben, a parkerdő munkatársai szerint augusztusra rekordnak számító szedertermés is várható. A Pilisbe indulóknak tehát érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és kosarat vagy egy kisebb dobozt vinni a túrára, amibe napi két kilónyi bogyót kedvükre szüretelhetnek.

Nemcsak az időjárás kedvezett a bogyós gyümölcsöknek a főváros környéki kirándulóhelyeken, de a Pilisi Parkerdőben történt 2014. évi jégkárral is összefüggésbe hozható az idei kiváló termés.

A négy évvel ezelőtti katasztrófában megsérült fák lombkoronájának záródása ugyanis annyira lecsökkent, hogy az alattuk élő lágyszárú és cserjefajok, a málna- és a szederbokrok még több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak.

Mindkét vadon termő gyümölcs őshonos a Pilisi Parkerdő területén, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, de meleg időjárásnak köszönhetően rekordmennyiségű termést hoztak.

Az erdei gyümölcsök a Pilisi Parkerdő területén a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhetők. Gyümölcsökre, gyógynövényekre vagy gombákra egyaránt vonatkozik, hogy

csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm mennyiségben.

Aki ennél többet szeretne felhasználni, vagy netalántán értékesíteni szeretné az erdőben szedett gyümölcsöket, azoknak a Pilisi Parkerdő helyi erdészetének írásos engedélyére van szüksége. A részletes szabályok a parkerdo.hu oldalon is olvashatók.

A júliusban érő málna és az augusztusban szedhető szeder is sokféleképpen hasznosítható. Azon túl, hogy a túra során üdítő csemegének számítanak, ízletes lekvár vagy szörp készíthető belőlük, de hosszabb távon akár fagyasztva is tartósíthatók. Érdemes kísérletezni a vegyes lekvárok készítésével is, amikor a hagyományos gyümölcslekvárokhoz vadgyümölcsöket keverünk, így adva különleges ízt a készítményeknek.

A gyümölcsérés időszakában a Pilisi Parkerdő erdei iskoláinak programjában is szerepel a lekvárfőzés,

így például a visegrádi Mogyoró-hegyen található Madas László Erdészeti Erdei Iskolában táborozó csoportok folyamatosan készítik az újabb és újabb üveg lekvárokat, amelyeket aztán nemcsak közösen kóstolnak meg, hanem az őszi és a téli időszakban érkező látogatók is fogyaszthatják őket.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Újra nosztalgiavillamosozhatnak a fővárosiak és odalátogatók Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: parkerdo.hu
Vissza
Hírfolyam