2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finom borok és hűvös cseppkőbarlangok: Cserszegtomaj bemutatkozik

A Keszthelyi-hegység délnyugati lábánál fekvő, Hévízzel szomszédos Cserszegtomaj csendes és nyugodt falu, pedig autóval mindössze 10 percre van a Balatontól, busszal ugyanilyen távolságra Keszthelytől. Mivel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, bővelkedik a szemet gyönyörködtető természeti kincsekben és látnivalókban.

Cserszegtomaj látnivalói

Cserszegtomaj védett természeti látványossága a Kőhát és Csókakő sziklaegyüttes, melyet nemcsak a szemet gyönyörködtető kilátás tesz különlegessé, de az itt talált archeológiai leletek is: az 1800-as évek végén egy sziklába vájt sírban ősi, guggoló helyzetű csontvázra bukkantak a környéken.

Kőhát és Csókakő Fotó: https://csodalatosbalaton.hu

A Keszthelyi-hegységen végighaladó Kéktúra útvonala ugyan a település fölött megy el Hévíz irányában, mégis minden természetjárónak érdemes egy kis kitérőt tennie a rendezett, szép településre, legalább egy séta, egy ebéd és egy bor erejéig, felfedezni a Festetics-pincét, hűsölni egyet az itteni gyönyörű cseppkőbarlangokban.

Cserszegtomaj fűszeres bora

A falu a Balaton-felvidéki borvidék cserszegi körzetének része, a település nagy büszkesége a cserszegi fűszeres, mely valóban Cserszegtomajhoz fűződik: Bakonyi Károly szőlőnemesítő 1960-ban itt keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini fajtákat, így hívta életre ezt a különleges szőlőfajtát. A turisták több vendéglőben és pincében megkóstolhatják a bort.

A nagy múltú Festetics-pince Fotó: http://www.festeticspince.hu

Híres a nagy múltú Festetics-pince, ami egykor a keszthelyi kastély borászata volt. A kőből rakott épületet néhány éve újították fel, azóta nemcsak étteremként működik, de néprajzi gyűjteményt, régiségeket és egy 150 éves boronaházat is megtekinthetnek látogatói.

Kútbarlang cseppkövekkel

Cserszegtomaj két fokozottan védett képződménye a Cserszegtomaji- és az Acheron-kútbarlang, melyeket véletlenül, kútásás közben fedeztek fel.

A cserszegtomaji kútbarlang Fotó: Wikimedia commons

A járatrendszer a mélyben, az alsó pannon kovás homokkő- és nori fődolomitrétegek határán alakult ki, főleg a hévizek és hideg karsztvizek hatásának köszönhetően. Ásványvilága páratlan, a barlangokban hematit, mangánbevonatok, valamint – az országban egyedülálló módon – limonitcseppkövek is láthatók. 

12-13 °C-os állandó hőmérséklet és csaknem 100%-os páratartalom jellemzi az üregeket. A közterületről megközelíthető cserszegtomaji barlang helyenként nehezen járható, útvesztőjéhez barlangjárási tapasztalat és kísérő szükséges, illetve a belépéshez előzetes engedélyt is kell kérni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól.

Neked ajánljuk
Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Jeff Bezos az űrig ment, hogy felismerje, mi forog kockán
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam