2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finom borok és hűvös cseppkőbarlangok: Cserszegtomaj bemutatkozik

A Keszthelyi-hegység délnyugati lábánál fekvő, Hévízzel szomszédos Cserszegtomaj csendes és nyugodt falu, pedig autóval mindössze 10 percre van a Balatontól, busszal ugyanilyen távolságra Keszthelytől. Mivel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, bővelkedik a szemet gyönyörködtető természeti kincsekben és látnivalókban.

Cserszegtomaj látnivalói

Cserszegtomaj védett természeti látványossága a Kőhát és Csókakő sziklaegyüttes, melyet nemcsak a szemet gyönyörködtető kilátás tesz különlegessé, de az itt talált archeológiai leletek is: az 1800-as évek végén egy sziklába vájt sírban ősi, guggoló helyzetű csontvázra bukkantak a környéken.

Kőhát és Csókakő Fotó: https://csodalatosbalaton.hu

A Keszthelyi-hegységen végighaladó Kéktúra útvonala ugyan a település fölött megy el Hévíz irányában, mégis minden természetjárónak érdemes egy kis kitérőt tennie a rendezett, szép településre, legalább egy séta, egy ebéd és egy bor erejéig, felfedezni a Festetics-pincét, hűsölni egyet az itteni gyönyörű cseppkőbarlangokban.

Cserszegtomaj fűszeres bora

A falu a Balaton-felvidéki borvidék cserszegi körzetének része, a település nagy büszkesége a cserszegi fűszeres, mely valóban Cserszegtomajhoz fűződik: Bakonyi Károly szőlőnemesítő 1960-ban itt keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini fajtákat, így hívta életre ezt a különleges szőlőfajtát. A turisták több vendéglőben és pincében megkóstolhatják a bort.

A nagy múltú Festetics-pince Fotó: http://www.festeticspince.hu

Híres a nagy múltú Festetics-pince, ami egykor a keszthelyi kastély borászata volt. A kőből rakott épületet néhány éve újították fel, azóta nemcsak étteremként működik, de néprajzi gyűjteményt, régiségeket és egy 150 éves boronaházat is megtekinthetnek látogatói.

Kútbarlang cseppkövekkel

Cserszegtomaj két fokozottan védett képződménye a Cserszegtomaji- és az Acheron-kútbarlang, melyeket véletlenül, kútásás közben fedeztek fel.

A cserszegtomaji kútbarlang Fotó: Wikimedia commons

A járatrendszer a mélyben, az alsó pannon kovás homokkő- és nori fődolomitrétegek határán alakult ki, főleg a hévizek és hideg karsztvizek hatásának köszönhetően. Ásványvilága páratlan, a barlangokban hematit, mangánbevonatok, valamint – az országban egyedülálló módon – limonitcseppkövek is láthatók. 

12-13 °C-os állandó hőmérséklet és csaknem 100%-os páratartalom jellemzi az üregeket. A közterületről megközelíthető cserszegtomaji barlang helyenként nehezen járható, útvesztőjéhez barlangjárási tapasztalat és kísérő szükséges, illetve a belépéshez előzetes engedélyt is kell kérni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól.

Neked ajánljuk
Az igáslókultúrát bemutató turisztikai központ nyílt Nagyvázsonyban Fedezd fel Csákvár páratlan sziklaodúját Ébredő erdők (videó) Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam