2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem lehet elég korán elkezdni a kéktúrázást

Miért indulj el egy úton? Miről is szól, és mit ad a kéktúrázás? Miért érdemes már gyerekkorban útra kelni?

Olyan sokszor esik szó az országot átszelő Kéktúráról, az útvonal által érintett változatos tájakról és a benne megbúvó látványosságokról, hogy napjainkra aligha akad olyan természetjáró, aki ne tudná, mi is az a Kéktúra. Hazánk leghíresebb vándorútja páratlan lehetőségeket tartogat a felfedező kedvű országjáróknak, a kiránduló családoknak, de akár a sportembereknek is, akik elsősorban teljesítményt és kihívást keresnek a terepen.

Hogy kinek miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy megtett kilométerei közben olyan szemléletformáló élményekre tehetünk szert, melyek egy életre meghatározhatják a természetről, a hazánkról és az emberekről kialakított képünket. Anno a Magyar Természetbarát Szövetség – ma Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) – ennek jelentőségét már a 60-as években felismerve létrehozta a kimondottan fiataloknak szóló Úttörő Kéktúrát, ami napjainkban Gyermekkéktúra túramozgalom néven ugyanazt a célt hivatott szolgálni: megmutatni és megszerettetni a gyerekekkel a természetjárást.

Hasonlóan az 50-es évek óta létező és a 70-es évek végén Rockenbauer Pál által nagy sikerrel népszerűsített Országos Kéktúra mozgalomhoz, a Gyermekkéktúra is ugyanazon az 1165 km-es útvonalon halad Írott-kőtől Hollóházáig, csak a fiataloknak kevesebb kilométert kell megtenniük a hőn áhított jelvényért. Ráadásul a 6-14 éves korosztály kilenc tájegységi jelvényt is összegyűjthet, ami még inkább fokozza a felfedezőkedvet, valamint elősegíti a teljesítményért járó elismerés jótékony elégedettségérzetét.

Amíg a 60-as, 70-es években a gyerekeknek javarészt az úttörőtáborról szólt a kéktúrázás, addig napjainkban leginkább lelkes és elszánt pedagógusoknak köszönhető a túramozgalom és a gyaloglás népszerűsítése. Egy seregélyesi általános iskolában például nem csupán túrákat szerveznek a diákoknak, hanem „Indulj el egy úton” címmel országos hírű és több száz gyereket megmozgató természetismereti vetélkedőt is, ami idén még több jelentkezővel és még nagyobb figyelemmel követve zajlott le. A Sajtos Józseffel, a vetélkedő kitalálójával és főszervezőjével készített interjút ide kattintva olvashatjátok.

Természetesen szép számmal akadnak olyan családok – és szerencsére egyre többen –, akik maguktól is tudják, miért fontos a gyerekekkel megismertetni az erdőt és a mozgás örömét, ezért maguk szerveznek kirándulásokat. Vannak olyan szülők is, akiknek a világ legtermészetesebb dolgának számít, hogy a Kéktúrára a család legifjabb tagját is magukkal viszik. A Nábrádi család túraélményeiről „Potyautassal a Kéken” címmel itt olvashattok.

A cikk befejező része a turistamagazin.hu oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Október 25-ig lehet szavazni az ország kedvenc kilátójára és turistaházára Szavazz az év erdei kerékpárútjára! Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam