2018. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Kirándulók paradicsoma az ország egyik legtisztább levegőjű települése

Noszvaj-Síkfőkút az aktív pihenés fellegvára, ahol a levegő tisztasága kifogástalan, és gyönyörű természeti csodák várják az idelátogatókat. Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A  megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják. 

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. 

Fotó: Vanyó Éva (mindenamieger.blogspot.com)

A környék turisztikai és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években formálódtak az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét.

Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Síkfőkút az 1930-as évektől Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is – olvasható a település weboldalán.

Fotó: Vámossy Béla (mindenamieger.blogspot.com)

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ide érkezőket. 

Neked ajánljuk
Végre egy falu, amelyik okosan kitalálta magát 10 bakancslistás vízesés Magyarországon, amely képeslapért kiált Többszörösen hasznos kirándulások Egészségesebb étrend, kevesebb vízfelhasználás? Teleltesd át a paprikád!
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam