2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kirándulók paradicsoma az ország egyik legtisztább levegőjű települése

Noszvaj-Síkfőkút az aktív pihenés fellegvára, ahol a levegő tisztasága kifogástalan, és gyönyörű természeti csodák várják az idelátogatókat. Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A  megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják. 

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. 

Fotó: Vanyó Éva (mindenamieger.blogspot.com)

A környék turisztikai és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években formálódtak az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét.

Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Síkfőkút az 1930-as évektől Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is – olvasható a település weboldalán.

Fotó: Vámossy Béla (mindenamieger.blogspot.com)

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ide érkezőket. 

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Egy hevesi falu jelesre vizsgázott klímavédelemből Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam