2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem találja ki, melyik országnak van a legtöbb szigete

Ha a sziget szót halljuk, legtöbben buja, napsütötte tájakra, türkiz tengerre és homokos partokra asszociálunk. A legtöbb szigettel büszkélkedő országokat mégsem a Karib-térségben találjuk, hanem Európa északi részén.

Az első három helyezett Észak-Európában található, a negyedik Észak-Amerikában, és csak az ötödik felel meg a sztereotípiáknak: Indonézia több mint 18 ezer szigete tényleg trópusi paradicsom. És most lássuk a listát!

1. Svédország

Egy 2013-as felmérés szerint a skandináv országnak 267 570 szigete van, amiből mindössze 984 lakott.

Szigetek Svédországban Fotó: maxpixel.net

2. Finnország

A finn turisztikai hivatal 179 584 szigetet említ, bár nem világos, hogy ebbe beleszámolták-e az ország 188 000 taván található szigeteket is.

3. Norvégia

A Norwegen ABC online utazási portál szerint Norvégiának 150 000 szigete van. A legnagyobb és legismertebb szigetcsoport a Lofoten és a Vesterålen.

A Lofoten-szigetek vidéke Fotó: publicdomainpictures.net

4. Kanada

A Canadian Encyclopedia szerint az ország 30 000 szigettel büszkélkedhet.

A Szent Lőrinc-folyó felett ívelő Ezer sziget híd az egyesült államokbeli Észak-New Yorkot köti össze Kanadával az Ezer sziget régióban Fotó: commons.wikimedia.org

5. Indonézia

A legutóbbi felmérés szerint Indonézia 18 108 szigetet tudhat magáénak, ezekből mintegy 6000 lakott.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam