2021. március 4., Kázmér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Továbbra sem engednek be turistákat a Maya-öbölbe

A csaknem két évtizedes, óriási turistaáradat annyira tönkretette a meseszép thaiföldi Maya-öböl élővilágát, hogy a helyi természetvédelmi hatóság úgy döntött: meghatározatlan ideig lezárva marad. Az öböl A part című, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült hollywoodi kalandfilmből vált világhírűvé.

A Phi Phi-sziget déli részén fekvő, sokáig felfedezetlen strandot június elején zárták le, hogy a turistaáradat által tönkretett élővilága regenerálódhasson. A tervek szerint négy hónap múltán, október 1-jén nyitották volna meg, de a thaiföldi természetvédelmi hatóságok azt közölték kedden, még hosszú időre van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a terület ökoszisztémája.

A turistáktól terhelt Maya-öböl Fotó: wikimedia.org

„Legalább egy év kell, de akár két évre, sőt még többre is szükség lehet a korallzátonyoknak, a mangroveligeteknek és magának a homokos strandnak a teljes felépüléséhez – közölte Szongtham Szukszvang, a Nemzeti Parkok Hivatalának igazgatója.

Csaknem két évtizeden át szakadatlan volt a turistaáradat. A mostani lezárás egyedülálló esély arra, hogy a part ökoszisztémája teljesen talpra álljon, ehhez négy hónap nem elég.”

A lezárás előtti így szállták meg a turisták az öblöt Fotó: MTI / AP / Szakcsaj Lalit

A környező tengerparti üdülőhelyekről naponta hatezren keresték fel az érintetlen öblöt azóta, hogy 2000-ben világszerte bemutatták a Leonardo DiCaprio-mozit. Egy részlet a filmből:

Az elmúlt négy hónapban a hatóságok csaknem 3000 új koralltelepet létesítettek a motorcsónakok által tönkretett korallok pótlására, és több mint 100 sótűrő fát ültettek a parton. A partnak azt a részét, ahol újratelepítették a korallokat, véglegesen lezárták a motorcsónakok elől.

Neked ajánljuk
Túrára fel! Bella nagy kalandja A téli turizmus is alkalmazkodhat a kedvezőtlen klímatrendekhez A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét Visszavonulóban az ár- és belvíz, hétfő óta gyorsabban apad a Tisza
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam