2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszépült a martonvásári kastély parkja

A hosszú hétvégén, a szép őszi időben érdemes ellátogatni a martonvásári Brunszvik-kastély körüli parkba, ahol mostanra fejeződött be a számos ritka fafaj mellett száz erdei növényfajnak és gazdag madárfaunának is otthont adó angolpark, valamint a hozzá tartozó 5,7 hektáros tó felújítása.

A felújítás során a kastélypark tavának és mellékvizeinek medrét kitisztították, a műtárgyakat és zsilipeket helyreállították. Minderre azért volt szükség, mert az eliszaposodás miatt főként nyáron nem volt biztosított a tó vízpótlása, ezért vízminősége ilyenkor leromlott, és az alacsony oxigéntartalom következtében káros algásodás lépett fel.

A rekonstrukció idején 3500 köbméter iszapot távolítottak el a medrekből, továbbá megerősítették a partfalakat, és szervizutat építettek a könnyebb karbantartásért. A kastélyparkban összesen 250 díszfát metszettek meg, gallyaztak le, illetve az idős fák között növekedett „gyomfákat” eltávolították.

Fotó: martonvasar.hu

A számos ritka fafaj mellett száz erdei növényfajnak és gazdag madárfaunának is otthont adó parkot az 1770-es években alakították ki, majd az 1880-as években a birtok gazdája, a Brunszvik grófi család megbízásából Christian Heinrich Nebbien (1778-1841) német kerttervező tervei alapján korszerűsítették.

Különlegessége a tó szigete, ahol nyaranta Beethoven-koncerteket tartanak annak emlékére, hogy a legenda szerint a grófi családnál vendégeskedő zeneóriás is szívesen időzött ott.

Neked ajánljuk
Magyarország hetedik természeti csodája Teljes összeomlás fenyegeti a trópusokon a biodiverzitást Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel – Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte! A környezet érdekében csavar egy kicsit a kupakjain a Coca-Cola Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából
Tovább a forrásra: nevezetesfak.hu
Vissza
Hírfolyam