2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világviszonylatban is kuriózumnak számít a magyar Grand Canyon

A Páris-patak szurdokvölgye természetvédelmi területet Nógrádszakál községtől északra találjuk. Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt, megcsodálhatjuk a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit. A köztudatban Palóc Grand Canyonként elhíresült védett szurdokvölgy elnevezése földrajzi szempontból ugyan nem helyes, de a terület különlegességét és egyediségét jól tükrözi.

Az év nagy részében teljesen száraz, csapadékos időben és hóolvadáskor viszont szép vízesések képződnek a 15-20 m mély, szinte függőleges falú szurdokvölgyben – írja a magyarnemzetiparkok.hu.

A hajdani folyó úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölé magasodnak a hordalékból keletkezett sziklaszerű építmények. Néhol fagyökerek szövik át a kőrétegeket, itt-ott kidőlt fatörzseken és mohától csúszós kőtömbökön kell átmászni. Indák nyúlnak a gyanútlan vándor után, és szúnyoghadak ostromolják.

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

A nogradgeopark.eu szerint a terület a hajdan az Osztrovszki-hegységhez tartozó, Litke és Nógrádszakál között emelkedő andezittakaró része. Feltehetően egy folyó torkolati deltavidékénél halmozódott fel az az üledékréteg, amelybe a patak medret vágott. A nagy vastagságban képződött kavicsos, homokos üledékbe helyenként tufás márga vagy riolittufa-, tufit-rétegek települtek. Ezek levéllenyomatokat őriztek meg.

Nemrégiben a Páris-patak völgyében lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak.

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

A vulkáni kitörések megszűnte után lerakódott vulkáni üledékes anyagba növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be. Az addig tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyükön idővel üregek maradtak, amelyek a völgy fejlődésével és mélyülésével kerültek a felszínre.

Az üregek lényegében a vulkáni üledékes kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai, innen ered a lenyomatbarlang elnevezés is.

Fotó: tarjanikepek.hu

Az erdei környezetben lévő nedves, mély szurdokvölgy kérészeknek és szitakötőknek nyújt élőhelyet. Ezek közül kiemelendő védett fajok a feketelábú szitakötő (Gomphus bidentatus), a geoparkkal érintett területről csak innen előkerült csermely szitakötő (Onychogomphus forcipatus), és a nem védett, de országos szinten is ritkának számító fenékjáró poloska (Aphelocheirus aestivalis).

Megközelítése Ráróspuszta irányából Nógrádszakál felé haladva, az országútról bal kézre letérve, a vasúti sínen áthaladva lehetséges. Eligazodásunkat segíti az Ipoly Erdő Zrt. által a közút mellé nemrégiben kihelyezett információs tábla, amely a védett területről ad részletes leírást.

Minden évszakban látogatható, de tavasszal a leglátványosabb. Felkeresése az omlásveszély miatt nagy körültekintést, óvatosságot igényel.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam