2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ egyik legszebb barlangja – a chilei márványbarlang

Az összefüggő barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. A chilei márványbarlang bolygónk egyik leglenyűgözőbb természeti kincse.

A lenyűgöző szépségű barlangrendszer gyönyörű természeti környezetben jött létre, színes, csíkos, csipkézett falai Dél-Amerika legmélyebb tavában, a General Carrera tó vizében tükröződnek. A tó vize smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatú, ami még jobban kiemeli az egyedülálló sziklaalakzat szépségét.

Sziklakapuk egy hatalmas hegy belsejében

A tó évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha csűrték-csavarták, majd „összehajtogatták” volna a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága, a márványbarlang.

Fotók: avaxnews.com

3 részből álló barlangrendszer

A három részből álló barlangrendszert Márvány Katedrális néven is emlegetik, melynek három fő része a kápolna (La Capilla), a székesegyház (El Catedral), és a barlang (La Cueva).

A becslések alapján a barlangrendszer 50 milliárd tonna 94 százalékos kalcium-karbonátból áll. Az európaiak a barlangok szépségét több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs, „az erős emberek” már ezer éve ismerték.

Csónakkal bejárható alagutak

A víz formálta márványbarlang alagútjai hosszan elnyúlnak, és elég nagyok ahhoz, hogy kis csónakkal vagy kajakkal be lehessen járni. A látogatók azonban csak akkor mehetnek be a barlangba, ha a tó vize nyugodt és szelíd.

Nem könnyű fotózni…

A barlangokban való fényképezés nem túl egyszerű, mivel a tó hullámzása nehezíti a képek és videófelvételek készítését. A coloradói Linde Waidhofer természetfotós csodás képeket tudott készíteni, a végeredményt pedig a Blue Light című albumban tette közzé.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam