2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintha a Marson járnánk, pedig a Vértesben vagyunk

Kis hazánk egyik eldugott, gyönyörű szeglete annyira különleges hely, hogy egy időben űrkutatási vizsgálatok helyszíne is volt. A Vértes egykori bauxitbányájának vidéke több millió éves leletekben is igen gazdag.

Ha megnézzük a képeket, nagyon erősen színezett, vörös táj terül el a szemünk előtt, egy alapvetően dimbes-dombos vidéken. Ha nem tarkítanák fák, bizonyosan azt gondolná az ember, hogy egy marsi tájat bámul.

Kis hazánk egyik eldugott, de gyönyörű szeglete ez. A Vértes hegység déli részei között megbújó Gánt községtől néhány kilométerre fekvő Bagoly-hegyen bukkantak rá Magyarország első bauxittelepére, amely 1923 és 1980 között az egyik legjelentősebb magyarországi bauxitbánya volt.

A munkálatok végeztével mára a vidék egyfajta tanösvényként „üzemel”. Annyira különleges a hely, hogy egy időben még űrkutatási vizsgálatok helyszíne is volt. A talaj vöröses árnyalatát a bauxitnak köszönheti.

Fotó: avilagtitkai.com/Scheffer János

A vas és mangán nemcsak felületi elszíneződést okozott, hanem az évmilliók során több méteres vastagságban átitatta a kőzetet. Eredetileg ezen a területen az eocén időszakban tenger volt, így rengeteg tengeri állat maradványait találták meg, melyek között volt olyan is, ami 20 millió évvel ezelőtt élt.

Fotó: avilagtitkai.com/Scheffer János

Az itt található kőzetekben gyakoriak az egysejtű, meszes héjú élőlények maradványai, a különböző tengeri csigák is.

Fotó: avilagtitkai.com/Scheffer János

Elképesztően sokszínű, leletekben és egyéb kincsekben gazdag tájról van tehát szó, ahová érdemes ellátogatni a nyáron, mikor jó idő van, és rácsodálkozni a marsinak tűnő földi tájra.

Fotó: avilagtitkai.com/Scheffer János
Neked ajánljuk
Gyöngyszemek a Gönyűi-homokvidékről: gyurgyalag, búbos banka, árvalányhajas gyep (videókkal) Koronavírus – A francia Riviéra igazságtalannak tartja a német és belga korlátozásokat A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: avilagtitkai.com
Vissza
Hírfolyam