2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komodói sárkányok, csak vastag pénztárcájú turistáknak

Az indonéz kormányzó terve szerint borsos árat fizethetnek a jövőben azok a külföldi turisták, akik a természetes élőhelyén akarják megcsodálni a komodói sárkányt, a világon élő legnagyobb gyíkot. A kormányzó „csak vastag pénztárcájú” látogatókat engedne a közelükbe, de az is tény, hogy a térség ökoszisztémájának védelme érdekében már korábban is korlátozni akarták a látogatók számát.

A Kis-Szunda-szigetek tartomány kormányzója, ahol az agresszív hajlamú, mérgező nyálú varánusz él, a mostani 10 dolláros (2824 forint) belépti díj helyett személyenként 500 dollárt (141 ezer forint) akar a külföldi turistáktól a látványért.

Ha Viktor Bungtilu kormányzó kezdeményezése sikerrel jár, a jövőben csak VIP-turisták látogathatják a Komodói Nemzeti Parkban az akár három méter hosszúra és hetvenkilósra is megnövő varánuszokat.

Az egyedülálló sárkány Fotó: viator.com

„A komodói sárkány egyedülálló, de sajnálatos módon nagyon olcsó” – panaszolta a kormányzó egyetemi kancellárok előtt mondott beszédében, majd hozzátette:

„Csak a vastag pénztárcájú emberek láthatják a sárkányokat. Akinek nincs pénze, ne jöjjön ide, mert a park kizárólag különleges emberek számára épült.”

A kormányzó azt is javasolta, hogy a térségbe turistákat szállító hajók 50 ezer dolláros (14 millió forint) kikötési illetéket fizessenek.

Indonéziai politikai vezetők gyakran tesznek soha meg nem valósuló bejelentéseket. A kábítószer-ellenes harc vezetője például 2015-ben azt javasolta, hogy a kábítószer-kereskedőknek krokodilok és piranják lakta mocsaras vidéken építsenek börtönt.

Évente turisták ezrei látogatják az Indonézia keleti részén fekvő Komodót, ahol az óriás húsevők a saját élőhelyükön tekinthetők meg. A hüllők elvileg veszélyesek az emberre, de ritkák a halálos kimenetelű támadások.

A hatóságok a térség ökoszisztémájának védelme érdekében már korábban is korlátozni akarták a látogatók számát.

Akiknek sem most, sem a jövőben nem lesz módjuk eljutni Indonéziába, azoknak íme egy pár perces, szép rövidfilm a Komodói Nemzeti Parkról, ahol a varánuszok is láthatók:

Neked ajánljuk
Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam