2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadállatokkal való találkozás végzetes lehet – de sokszor elsősorban rájuk nézve

A különleges élővilágú, egzotikus helyszínekre szervezett utak manapság szinte elképzelhetetlenek az állatokkal készített közös fotók nélkül. Ha ezzel kapcsolatban ébred is némi kétség a turistában, az főleg a saját egészségével kapcsolatos aggályokra korlátozódik – pedig korántsem csak neki lenne oka az aggodalomra. 

Talán bele se szoktunk gondolni, de az emberi betegségeket az emlősök, főképp az emberszabású majmok, elkaphatják. Sőt, esetükben egy nátha, bárányhimlő vagy éppen herpeszfertőzés végzetes is lehet.

Fotó: maxpixel.net

A távoli, egzotikus országokba tett utazások csúcspontja a különleges élővilág egyedeivel való személyes találkozás. Izgalmas kaland ez, nem csoda hát, hogy sokan szinte bármire hajlandóak egy jól sikerül szelfi kedvéért.

De egy természet szépségeire fogékony ember tényleg eljuthat odáig, hogy a saját személyes élményét fontosabbnak tekintse, mint egy élőlény biztonságát?

Dr. Michael Muehlenbein, a texasi Baylor Egyetem antropológusa az ökoturisták vadállatok iránt érzett felelősségét vizsgálta. Gibraltár, Malajzia, Japán, Dél-Afrika és Thaiföld vadrezervátumaiban készített interjút, több ezer látogatóval. Az eredmények arról győzték meg, az emberek nem gondolnak azokra a kockázatokra, amiket a túlzott közelség az állatok számára hordozhat.

Fotó: Nathan Harig/Wikimedia Commons

Muehlenbein arra kéri a turistákat, részesítsék előnyben azokat az intézményeket, ahol szigorú szabályok szerint, limitált számban fogadják a látogatókat. 

Az állatoktól mindig tartsunk észszerű távolságot, ne érintsük meg és ne etessük őket. Ha pedig betegek vagyunk, sajnos le kell mondanunk a találkozásról.

Neked ajánljuk
A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat Vádló tekintetek kereszttüzében A fürdőszobában is van tér az újrahasznosításra Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam